Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα πολιτικού γάμου μεταξύ gays

❱❱ Μετά την «κόκκινη κάρτα» που έδειξε ο Αρειος Πάγος στον γάμο ομοφύλων που είχε τελεστεί πριν από περίπου δέκα χρόνια στην Τήλο, ακυρώνοντάς τον… … το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει εκ νέου το θέμα του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασής τους (1428/2017) οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και όχι του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί σαφέστατη ένδειξη για τη βούληση του Ελληνα νομοθέτη. Κατά τους δικαστές, «ανεξάρτητα από τον αντίλογο που θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης, η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού, που δεν αποδέχεται τη θέσπιση γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Μάλιστα, οι αρεοπαγίτες συντάχθηκαν με τον εισαγγελέα Ρόδου που είχε ακυρώσει τον συγκεκριμένο γάμο, θεωρώντας ότι η ενέργειά του αυτή «δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εν λόγω προσώπων, αλλά προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικαστική ενέργεια». Για τους δικαστές, η εισαγγελική ενέργεια δεν παραβιάζει ούτε την οικογενειακή ζωή, «καθώς στην περίπτωση του γάμου δύο προσώπων του ιδίου φύλου το ζητούμενο είναι κατά πόσο υπάρχει οικογένεια μεταξύ των προσώπων αυτών, η νομική έννοια της οποίας έχει ως σταθερά στοιχεία τον γάμο και τη συγγένεια, έτσι ώστε να τίθεται θέμα προστασίας της».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ