Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Τα «Malls» του παραεμπορίου στους σταθμούς του ΗΣΑΠ

❱❱ «Ζούγκλα» από προϊόντα-μαϊμού! Κοσμήματα, dvd, gadgets κινητών μέχρι και «αξεσουάρ» για χρήστες κάνναβης
Από τον
Κώστα Στάμου

Την ώρα που οι έμποροι στις «νεκρές» από πελάτες αγορές της Αθήνας στενάζουν από την υπερφορολόγηση, ένα απέραντο παζάρι παραεμπορίου στήνεται στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, δίπλα στις αποβάθρες, και προσελκύει χιλιάδες καταναλωτές.

Στους πάγκους της γραμμής Πειραιάς – Κηφισιά το επιβατικό κοινό μπορεί περιμένοντας τον επόμενο συρμό να βρει σε χαμηλές τιμές και… χωρίς ΦΠΑ από χειροποίητα κοσμήματα, DVD και θήκες κινητών μέχρι «αξεσουάρ» για χρήστες κάνναβης!

f2 0

Δεκάδες μικροπωλητές ξεφορτώνουν καθημερινά το εμπόρευμά τους στους διαδρόμους των σταθμών του ηλεκτρικού και το μαύρο χρήμα αλλάζει χέρια πλάι στα μηχανήματα έκδοσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η «Espresso» ανέβηκε σε ένα βαγόνι του συρμού που εκτελεί τη διαδρομή Πειραιάς – Κηφισιά και κατέγραψε τις παράνομες συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην «αγορά» του ΗΣΑΠ, κάτω από το βλέμμα επιβατών και ελεγκτών.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πλανόδιοι πωλητές δεν κόβουν αποδείξεις, ενώ αρκετοί ζήτησαν να απομακρυνθούμε από το… μαγαζί τους!

f3

Πρώτη στάση, Μαρούσι. Σε έναν από τους πλέον κεντρικούς σταθμούς του ηλεκτρικού οι μικροπωλητές στήνουν από νωρίς το πρωί τους πάγκους τους και οι πρώτοι πελάτες ρίχνουν μια ματιά στα gadgets των κινητών και τα χειροποίητα κοσμήματα. Το βράδυ στον σταθμό βρίσκουν πλέον καταφύγιο άστεγοι, πωλητές βιβλίων, καθώς και Πακιστανοί, οι οποίοι πωλούν κινεζικές ομπρέλες και ρούχα. Το Μαρούσι αποτελεί μία από τις πιο παλιές πιάτσες του παραεμπορίου και οι θαμώνες των καφέ της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως κάνουν εδώ και χρόνια τα ψώνια τους από τους πάγκους του σταθμού.

Στον σταθμό της Νερατζιώτισσας, πλάι στο Mall, έχει στηθεί κανονικό… εμπορικό κέντρο πλανόδιων πωλητών, οι οποίοι «τσιμπάνε» πελάτες έξω από την είσοδο του ΗΣΑΠ. Εκεί οι επιβάτες μπορούν να βρουν ακουστικά κινητών τηλεφώνων, φορτιστές, αλλά και είδη καπνιστών κάνναβης.

Ο… φόβος

f4
«Δεν μου έχει ζητήσει ποτέ κανείς άδεια. Σπάνια μας κάνουν έλεγχο. Μόνο στους Πακιστανούς ζητάνε» αποκαλύπτει στην «Espresso» ένας από τους πλανόδιους του μικρού Mall στον σταθμό της Νερατζιώτισσας, ο οποίος ζητάει από τους πελάτες να κρύβουν το εμπόρευμα σε σακούλες, υπό τον φόβο της Εφορίας.

Το όργιο του παραεμπορίου συνεχίζεται και στον σταθμό του Νέου Ηρακλείου, όπου οι επιβάτες μπορούν να ψωνίσουν από μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων. Στο Νέο Ηράκλειο συναντήσαμε πωλητές αθλητικών παπουτσιών, αλλά και «πειρατικών» DVD πορνό.
«Εχω ταινίες καινούργιες, παλιές, έχω και πορνό. Και CD έχω στο φορτηγό» μας λέει ο πλανόδιος «πειρατής», που δελεάζει τους υποψήφιους πελάτες του απλώνοντας τα εξώφυλλα των DVD μπροστά από τα εκδοτήρια του σταθμού.

f6

Η «επιτήρηση»

Στους διπλανούς πάγκους ο κόσμος αγοράζει αθλητικά παπούτσια αμφίβολης προέλευσης χωρίς να παίρνει απόδειξη, ενώ σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων μέλη της Ομάδας ΔΙΑΣ επιτηρούν τον σταθμό του ΗΣΑΠ!

«Με 25 ευρώ ψώνισα παπούτσια, ένα κολιέ και έναν φορτιστή αυτοκινήτου! Γιατί να πάω στην αγορά και να δώσω τα διπλά;» αναρωτιέται στην «Espresso» η κυρία Γιώτα, δείχνοντας να μην ανησυχεί για την ποιότητα των προϊόντων που αγόρασε στους πάγκους του ηλεκτρικού.
Οι περισσότεροι επιβάτες που ψωνίζουν από τον ΗΣΑΠ φεύγουν από τους σταθμούς χωρίς να παρατηρούν τα λουκέτα στα μαγαζιά των γύρω εμπορικών δρόμων. Λουκέτα που δεν έφερε μόνο η κρίση, αλλά και το shopping τους στους πάγκους του παραεμπορίου.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε ελεγκτικό προσωπικό»

f7

Μολονότι η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα σε μικροπωλητές να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα στους σταθμούς, οι περισσότεροι πωλούν χωρίς άδεια και χωρίς να ελέγχονται.
Οπως επισημαίνει στην «Espresso» ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης (φωτό), υπάρχουν πάγκοι που λειτουργούν με άδεια, αλλά οι ελλείψεις σε ελεγκτικό προσωπικό αφήνουν αρκετούς παράνομους πλανόδιους πωλητές να στήνουν τα «μαγαζιά» τους μέσα στους σταθμούς του ηλεκτρικού. Αδειες χορηγεί υπό προϋποθέσεις και ο ΗΣΑΠ, ωστόσο πηγές από τον οργανισμό κάνουν λόγο για μια «αγορά» που λειτουργεί ανεξέλεγκτα επί χρόνια.

offer

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...