Ψυχανάλυσέ το: Εφηβεία και ερωτική απογοήτευση

❱❱ Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού όταν βιώσει τον χωρισμό στην πρώτη σχέση του Η συχνή αλλαγή διάθεσης και η εναλλαγή των συναισθημάτων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εφηβείας. Η ερωτική απογοήτευση είναι επώδυνη, ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αλλωστε, ο έφηβος έχει την τάση να βιώνει σε πολύ έντονο βαθμό τα συναισθήματά του. Ενθουσιασμός, θυμός, απογοήτευση και θλίψη συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ.

Συνήθως, στην εφηβεία τα περισσότερα παιδιά κάνουν την πρώτη σχέση τους και κάπου τότε βιώνουν και την πρώτη ερωτική επιτυχία, αλλά και την απογοήτευση. Η ερωτική απογοήτευση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται.

Η γοητεία

Πολλοί έφηβοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν και να κατανοήσουν κυρίως τι τους συμβαίνει, και στενοχωριούνται όταν η σχέση τελειώνει. Ετσι, ένας από τους δύο νιώθει μόνος, εγκαταλειμμένος και βιώνει την απόλυτη απόρριψη. Βέβαια, η απογοήτευση υπάρχει και σε γενικότερη μορφή στην εφηβεία, γιατί ο έρωτας χάνει τη γοητεία του και αρκετές φορές το άλλο πρόσωπο απομυθοποιείται. Η απογοήτευση είναι πιο έντονη όταν ένας από τους δύο εξακολουθεί να τρέφει αισθήματα για το πρώην ταίρι του και νιώθει πως είναι αναντικατάστατο.

Ο έφηβος που απογοητεύεται ερωτικά δεν βρίσκει νόημα και δεν ικανοποιείται με τίποτα, και στέκεται μελαγχολικός θεωρώντας ότι πλέον τα πάντα είναι ανούσια για αυτόν. Κυριαρχεί ένα εσωτερικό χάος, που σε κάποιες περιπτώσεις τον καταρρακώνει ψυχικά σε μεγάλο βαθμό.

Αν προκύψει η ερωτική απογοήτευση, τότε ο έφηβος πρέπει να οπλιστεί για να την αντιμετωπίσει, όπως και κάθε άλλη απογοήτευση της ζωής, με δύναμη, κουράγιο και με τη βοήθεια των φίλων του και της οικογένειας.

Κάποιες φορές, η αρνητική διάθεση που βιώνει μπορεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να γίνεται εμπόδιο στις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητές του. Οι αρνητικές επιπτώσεις της παρουσίας της εφηβικής θλίψης δεν είναι απλά η μελαγχολική διάθεση:

■ Προβλήματα στο σχολείο: Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει χαμηλή ενέργεια και δυσκολία στη συγκέντρωση. Στο σχολείο θα οδηγήσει στην πτώση των βαθμών και την κακή επίδοση ενός πρώην καλού μαθητή.

■ Φυγή από το σπίτι: Πολλοί έφηβοι με κατάθλιψη φεύγουν ή συζητούν να φύγουν από το σπίτι. Αυτή η προσπάθεια είναι απλά μια κραυγή για βοήθεια.

■ Χρήση ναρκωτικών και οινοπνεύματος: Μπορεί να χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά σε μια προσπάθεια λανθασμένης θεραπείας της κατάθλιψης. Δυστυχώς, αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα.

■ Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει και να εντείνει τα αισθήματα της ασχήμιας, της ντροπής, της αποτυχίας και της αναξιότητας.

■ Εθισμός στο διαδίκτυο: Συνήθως καταφεύγουν σε αυτό για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, αλλά η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μεγαλώνει την απομόνωσή τους και τους φέρνει περισσότερη κατάθλιψη. Πολλές φορές εμπλέκονται σε επικίνδυνες ή υψηλού κινδύνου συμπεριφορές, όπως η απερίσκεπτη οδήγηση, το υπερβολικό ποτό και το σεξ χωρίς ασφάλεια.

n Βία: Συνήθως, τα αγόρια που είναι θύματα εκφοβισμού γίνονται βίαια. Επιθέσεις στο σχολείο, μίσος για τον ίδιο τον εαυτό τους και επιθυμία να πεθάνουν είναι αποτελέσματα της βίας αυτής.

Εφηβοι με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να μιλούν για αυτοκτονία θέλοντας απλά να τραβήξουν την προσοχή. Ομως, επειδή αρκετές απόπειρες έχουν κακό τέλος, οι σκέψεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τους γονείς. Στην πλειονότητα των αυτοκτονιών των εφήβων, η κατάθλιψη ή άλλη ψυχολογική διαταραχή παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Οι σωστοί χειρισμοί από την πλευρά των γονιών

Καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίσετε το θέμα επιφανειακά.

Μην πιέσετε το παιδί να μιλήσει, αν δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Οταν όμως αυτό συμβεί, ακούστε το με προσοχή, χωρίς να ασκείτε κριτική και να κάνετε σχόλια.

Μην κατηγορήσετε το παιδί σας για την επιλογή του, αλλά ούτε και αυτόν/αυτήν που το πλήγωσε και το άφησε.

Μιλήστε του με τρυφερότητα και κατανόηση, και μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας εμπειρίες για να καταλάβει ότι στη ζωή οι σχέσεις των ανθρώπων συνεχώς δοκιμάζονται. Λόγω της απόρριψης που έχει βιώσει, χρειάζεται να του ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση. Κάντε δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να νιώσει όμορφα.

Αφήστε το να βρεθεί με φίλους του και να κάνει παρέες.

Αν το παιδί συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να νιώθει έντονα το αίσθημα της απόρριψης, θα πρέπει να το στηρίξετε και να του προτείνετε νέα πράγματα, στόχους, δραστηριότητες και συναναστροφές, που θα το κάνουν κάπως να ξεχαστεί και να το ξεπεράσει.

Χρήση ουσιών

Αν παρατηρήσετε ότι η συμπεριφορά του παρουσιάζει σοβαρές αλλαγές, είναι σημαντικό να επέμβετε. Αν είναι επιθετικό, απότομο, απομονωμένο, κλεισμένο για καιρό στον εαυτό του και παρουσιάζει γενικότερα μια ανησυχητική και περίεργη συμπεριφορά, επισκεφτείτε μαζί έναν ειδικό ψυχολόγο, προκειμένου να το βοηθήσει να διαχειριστεί με περισσότερο υγιή και λειτουργικό τρόπο τα συναισθήματά του, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εφήβων οι οποίοι, ύστερα από έντονες ερωτικές απογοητεύσεις, παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές, αυτοκαταστροφικές τάσεις ή καταφεύγουν στη χρήση ουσιών.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Κρουαζιερόπλοιο με δώδεκα κρούσματα σε μέλη του πληρώματος

Σε αγωνιώδη περιπέτεια εξελίσσεται μια ειδυλλιακή κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, αφού...

Δουλέμποροι με «βιτρίνα» τέσσερις ΜΚΟ! Τσάκωσαν 35 αλλοδαπούς και για κατασκοπεία!

Από τη Νάντια Αλεξίου Με προκάλυμμα την υποτιθέμενη αλληλεγγύη και με «ασπίδα»...

Ανανεώστε το σαλόνι σας με διαχρονικής ποιότητας και αντοχής έπιπλα!

Κάθε μέρα η παραμονή σας στο σαλόνι είναι πολύωρη, ειδικά αν...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξανά στην προεδρία του ΣΑΦΕΕ

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αποφάνθηκε τη συνέχιση των...

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε., ...