Θεσσαλονίκη: Έξυπνα φανάρια για «κολλημένους» με τα smartphones

❱❱ Η Θεσσαλονίκη απέκτησε φανάρια για… αφηρημένους και για πεζούς «κολλημένους» με τα smartphones τους. Εδώ και λίγες ημέρες στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ οι περαστικοί μένουν έκπληκτοι αντικρίζοντας όχι ένα, αλλά έξι επιδαπέδια φανάρια νέας τεχνολογίας, τα οποία όταν ο σηματοδότης δείχνει τον «Σταμάτη» κοκκινίζουν και όταν δείχνει τον «Γρηγόρη» πρασινίζουν. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με γνωστή εταιρία ηλεκτρικών ειδών.

Τα «φανάρια για αφηρημένους», όπως έχουν χαρακτηριστεί οι συγκεκριμένοι σηματοδότες, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό και είναι από τις κατεξοχήν καινοτόμες και νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ατυχημάτων απρόσεκτων πεζών, που είναι «κολλημένοι» στο smartphone τους, δεν βλέπουν τον δρόμο, περπατούν και γράφουν μηνύματα, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και στη χειρότερη περίπτωση τραυματίζονται από διερχόμενα αυτοκίνητα. «Η διαμόρφωση των κόμβων Μητροπόλεως – Κομνηνών, καθώς και Μητροπόλεως – Καρόλου Ντηλ αναβαθμίζει την περιοχή, βελτιώνει την αστική “επίπλωση” και γενικώς αλλάζει προς το καλύτερο την εικόνα του κέντρου» σχολίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.

Η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μετατροπής της σε «έξυπνη» πόλη, υιοθέτησε τη χρήση τέτοιων λωρίδων led. Αντίστοιχα «ειδικά φανάρια» έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στην Bodegraven της Ολλανδίας, ενώ στην Ελλάδα η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη όπου εφαρμόζεται -έστω και πιλοτικά- το συγκεκριμένο μέτρο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ