Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Μιράντα και ο Χριστόφορος ταξιδεύουν για να...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών» ο...

Κορμάρα και κουκλάρα η Ελένη Πετρουλάκη

Κουκλάρα και με κορμάρα η εθνική μας γυμνάστρια Ελένη...

«Σασμός»: Τι εξελίξεις θα φέρει η επιστροφή του Ρούσσου στην Άνω Ποριά;

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Στην Άνω...

Η μεταμόρφωση της Κίτσου για τον πρίκουελ της «Μάγισσας» και το μήνυμα...

Μπορεί η πολυδιαφημισμένη «Μάγισσα» που παρακολουθούσαν σταθερά έστω και...

O φόβος δεν μένει πλέον στο ρέμα της Εσχατιάς!

❱❱ Ολοκληρώθηκε το έργο εγκιβωτισμού στο ρέμα της Εσχατιάς, που με κάθε δυνατή βροχή μετατρεπόταν σε χείμαρρο που κατάπινε τους κόπους μιας ζωής
❱❱ Οι εργασίες, σύμφωνα με την INTRAKAT, είχαν «παγώσει» λόγω εμποδίων που όρθωνε ο ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης ελαστικών Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για τις ευθύνες Πολιτείας και πολιτών με αφορμή τη βιβλική καταστροφή στη Δυτική Αττική, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους! Τα μπαζωμένα ρέματα, σε συνδυασμό με την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, έχουν δημιουργήσει σε όλο το λεκανοπέδιο βραδυφλεγείς βόμβες, οι οποίες είναι έτοιμες να εκραγούν με την πρώτη σταγόνα βροχής. Μία από αυτές βρισκόταν επί πολλά χρόνια στο Καματερό, όπου το περιβόητο ρέμα της Εσχατιάς μετατρεπόταν σε ορμητικό χείμαρρο με κάθε δυνατή νεροποντή και έθαβε περιουσίες και κόπους μιας ζωής κάτω από τόνους λάσπης!

Ομως εκεί, οι κάτοικοι της περιοχής δεν ζουν πια με τον φόβο, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο εγκιβωτισμού του ρέματος, το οποίο αφορά το τμήμα που ξεκινά από την πλατεία Ιλίου και φτάνει ως τη συμβολή του αγωγού Ευπυρίδων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Espresso». Ωστόσο, αναπάντητα παραμένουν έως σήμερα πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έγιναν στην παράδοση του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2011, με ανάδοχο την Κοινοπραξία Ακτωρ ΑΤΕ- Πόρτο Καρράς Α.Ε.- INTRAKAT.

Η σύμβαση για τη διευθέτηση του ρέματος υπεγράφη τον Ιούλιο του 2012 και οι εργασίες άρχισαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, όμως λίγο καιρό αργότερα διεκόπησαν σε ένα σημείο του και δεν συνεχίστηκαν παρά μόνον όταν βγήκε σχετική δικαστική απόφαση. Η αιτία που «πάγωσε» το έργο ήταν, σύμφωνα 245455με τη μία κατασκευάστρια εταιρία INTRAKAT, τα εμπόδια που όρθωνε ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος πώλησης ελαστικών Χαράλαμπος Χρονάς, ο οποίος παρεμπόδιζε το έργο των μηχανικών της κοινοπραξίας, απαγορεύοντάς τους να προσεγγίσουν ή να προβούν σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε παράνομες κατασκευές του που βρίσκονται ακριβώς μέσα στο ρέμα και εντός ζώνης απαλλοτρίωσης!

Το συμπέρασμα

Την ίδια ώρα, τόσο το πόρισμα του ειδικού επιστήμονα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όσο και η πραγματογνωμοσύνη που διέταξε το δικαστήριο επιρρίπτουν σαφέστατες ευθύνες στον κ. Χρονά για τις πλημμύρες που έγιναν στις 11 Νοεμβρίου του 2013 και στις 24 Οκτωβρίου του 2014 στο συγκεκριμένο σημείο του ρέματος.

Ειδικότερα, οι δύο ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες που διενήργησαν την αυτοψία στην περιοχή καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται στον τεράστιο όγκο νερού που κατέβηκε από την Πάρνηθα, κυρίως, όμως, στις αυθαίρετες κατασκευές και, συγκεκριμένα, στη μήκους περίπου 10 μέτρων μεταλλική γέφυρα, την οποία είχε τοποθετήσει στην κοίτη του ρέματος ο ιδιοκτήτης του βουλκανιζατέρ τουλάχιστον από το 2004, για να περνάει απέναντι, στη λεωφόρο Φυλής! Και αυτό γιατί το τοιχίο στο οποίο στηριζόταν η γέφυρα προκαλούσε σημαντική στένωση του ρέματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λεκάνη ανάσχεσης, να ανεβαίνει απότομα η στάθμη του νερού και να κατακλύζει την περιοχή.

«Συμπεραίνεται ότι η παρουσία των τοιχίων αντιστήριξης της αυθαίρετης γέφυρας, οι τοίχοι περιτοίχισης και ο προαύλιος χώρος της ιδιοκτησίας Χ. & Δ. Χρονά, που είναι όλα κατασκευασμένα μέσα στην κοίτη του ρέματος, δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, παρεμποδίζοντας τη ροή της κοίτης του ρέματος Εσχατιάς» αναφέρει στο πόρισμά του ο ειδικός επιστήμονας του ΤΕΕ, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Σε επιβεβαίωση των ανωτέρω αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή εξαιτίας των αυθαίρετων κατασκευών στην κοίτη του ρέματος. Τουλάχιστον από το 2004, με έγγραφό του, ο Δήμος Καματερού ενημερώνει την Πολεοδομία Αιγάλεω, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν. Αθηνών σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων, αυθαίρετων κατασκευών στα δεξιά του ρέματος Εσχατιάς στη λεωφόρο Φυλής αρ. 4 (νυν 12) και τις επιπτώσεις αυτών των κατασκευών στα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στις 13/10/2004».

Σημειώνεται πως στον κ. Χρονά είχε κοινοποιηθεί απόφαση επίταξης του γενικού γραμματέα Υποδομών, της 28/11/2014, για την κατεδάφιση έναντι αποζημίωσης των αυθαίρετων κατασκευών που είχε εγκαταστήσει 34tq34tπαράνομα μέσα στο ρέμα της Εσχατιάς. Ομως, όπως υποστηρίζει η INTRAKAT, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και κατόπιν δικαστικής απόφασης που διέτασσε την καθαίρεση της υφιστάμενης γέφυρας από την Περιφέρεια, ο κ. Χρονάς προχώρησε στην αποξήλωση της μεταλλικής κατασκευής.

«Για την πλημμύρα φταίνε δύο λόγοι: o τεράστιος όγκος νερού που κατέβηκε από τις υπώρειες της Πάρνηθας, ειδικά μετά τις φωτιές που κατέκαψαν μεγάλο τμήμα του βουνού, και οι αυθαίρετες κατασκευές του κ. Χαράλαμπου Χρονά, στη θέση της ιδιοκτησίας του. Σε εκείνο το σημείο, εξαιτίας της γέφυρας που είχε κατασκευάσει μέσα στην κοίτη, δημιουργήθηκε στένωση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερπήδηση του νερού» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της INTRAKAT Πέτρος Σουρέτης.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Χρονά

Στον αντίποδα, στη μήνυσή του ο Χαράλαμπος Χρονάς, ο οποίος διεκδικεί και αποζημίωση για ζημιές που υπέστη το κατάστημά του το 2013 αλλά και την αμέσως επόμενη χρονιά, ισχυρίζεται πως τις πλημμύρες μπροστά από το κατάστημά του προκάλεσαν τα υλικά τα οποία οι μηχανικοί της κοινοπραξίας δεν φρόντισαν να απομακρύνουν εγκαίρως από την κοίτη του ρέματος.

Oπως υποστηρίζει, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κατάστημα να αποκλειστεί πλήρως από χώματα και μπάζα, με συνέπεια το νερό να υπερβεί το ύψος της γέφυρας και τεράστιες ποσότητες να εισβάλουν στην επιχείρησή του. Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του κ. Χρονά, Μιχάλης Παπακώστας, καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση από αγνώστους έξω από το σπίτι του και ότι έγινε απόπειρα χρηματισμού του λίγο καιρό μετά την έναρξη της ανάκρισης που αφορά την υπόθεση.

«Αυτά είναι φαιδρότητες και δεν σχολιάζουμε φαιδρότητες…» ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...