Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Οι κάμερες «δείχνουν» τους τρομοκράτες της ΟΛΑ

❱❱ Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας η «Αμαζόνα με το καλάσνικοφ»Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Πέντε άνδρες και η «Αμαζόνα με το καλάσνικοφ» έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής, μετά την πρόσφατη επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως. Πρόκειται για τα μέλη του επιχειρησιακού βραχίονα της ένοπλης οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση.

Οι πέντε άνδρες και η γυναίκα έχουν αποτυπωθεί σε οπτικό υλικό από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, όταν η ΟΛΑ «γάζωσε» με καλάσνικοφ το σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου 2013 και στην πρεσβεία του Ισραήλ στη λεωφόρο Κηφισίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2014.

Στην επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας, ένα βράδυ που έβρεχε καταρρακτωδώς, φαίνεται στα πλάνα ένα κλειστό βανάκι να σταματά απέναντι και να κατεβαίνει πρώτα η περιβόητη «αμαζόνα» κραδαίνοντας καλάσνικοφ, ενώ την ακολουθούν άλλα τέσσερα άτομα. Ο οδηγός παραμένει στη θέση του, έτοιμος για τη διαφυγή.

Στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι σημαντικές επιθέσεις της ΟΛΑ έχουν γίνει Δεκέμβριο, όπως και η βομβιστική ενέργεια στο Εφετείο. Ισως να αποτελεί απλώς σύμπτωση, αλλά δεν αποκλείεται να σημαίνει κάτι αυτό για τα μέλη της.

Τα οχήματα

Στις πρώτες επιθέσεις τους στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη και στην πρεσβεία του Ισραήλ, οι ένοπλοι δεν είχαν εγκαταλείψει τα οχήματα που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους, για να μην αφήσουν πίσω τους DNA και αποτυπώματα. Ομως τα δεδομένα άλλαξαν στη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα φέτος τον Μάιο, όταν δύο μέλη της οργάνωσης πυρπόλησαν τη μοτοσικλέτα διαφυγής στα Εξάρχεια.

Το ίδιο συνέβη και μετά την επίθεση στο Εφετείο. Οι τέσσερις τρομοκράτες που διέφυγαν αφού πυροβόλησαν με καλάσνικοφ εναντίον του αστυνομικού φρουρού κατάφεραν μέσα σε τρία λεπτά να φτάσουν πίσω από το Πολυτεχνείο, όπου έκαψαν το κλειστό βαν που χρησιμοποίησαν. Για το αντιτρομοκρατικό επιτελείο, το γεγονός πως το βαν είχε κλαπεί το 2015 και χρησιμοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, φέροντας πλαστογραφημένους αριθμούς κυκλοφορίας από παρόμοιο όχημα, αποτελεί ξεκάθαρο δεδομένο που συνδέει το παρόν με το παρελθόν, καθώς είναι μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τόσο από τη 17Ν όσο και από τον ΕΛΑ.

Οι αλλαγές στην πρακτική της ΟΛΑ αλλά και το γεγονός ότι το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε κατά του αστυνομικού είναι «καθαρό» δείχνουν ότι ίσως στους κόλπους της οργάνωσης να έχουν ενσωματωθεί άτομα που χρησιμοποιούν άλλες πρακτικές, οι οποίες προσομοιάζουν με αυτές ένοπλων οργανώσεων που δρούσαν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Προκήρυξη για τη βόμβα στο Εφετείο με αναφορές σε «Noor 1» και Siemens

Με μια πολυσέλιδη προκήρυξη που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ανέλαβε χθες την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο, στις 22 Δεκεμβρίου. Σε αυτή γίνεται λόγος για ευνοϊκή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη στους «μαφιόζους του καπιταλισμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο συντάκτης της προκήρυξης αναφέρει διάφορες περιπτώσεις ηχηρών ονομάτων της οικονομικής ζωής του τόπου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν ξεχνάμε την προνομιακή μεταχείριση του ιδιοκτήτη του πρεζοκάραβου “Νoor 1” Μαρινάκη, που παραμένει ανέγγιχτος παρά το μπαράζ των “μυστηριωδών” δολοφονιών, ακόμα και μέσα στη φυλακή, κατηγορουμένων για την υπόθεση… Στην κορωνίδα όμως των σκανδάλων στέκεται η υπόθεση Siemens, μιας και αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο τη σύμφυση της νόμιμης και παράνομης καπιταλιστικής δραστηριότητας, το σύμπλεγμα της διαφθοράς ανάμεσα σε επιχειρηματική, δικαστική, πολιτική και δημοσιογραφική εξουσία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, καλύπτοντας την αδηφαγία και την αρπακτικότητά του πίσω από τη δηκτική ηθικολογία… Η Siemens διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με Ελληνες πολιτικούς, όπως η οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και με δημοσιογράφους όπως ο Παύλος Τσίμας και η Ολγα Τρέμη, ενώ ταυτόχρονα χρημάτιζε δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων, όπως ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Forthnet. Ετσι δημιούργησε ένα τεράστιο δίχτυ προστασίας και προώθησης των επιχειρηματικών της συμφερόντων. Ενα δίχτυ που μπήκε σε λειτουργία όταν ήρθαν τα δύσκολα για την εταιρία. Στις 15 Δεκεμβρίου του 2007 ο Χριστοφοράκος (εκ των βασικών διαχειριστών, μαζί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη, των χρημάτων που μέσω offshore λάδωναν πολιτικούς) διέφυγε στη Γερμανία κάτω από “μυστηριώδεις” συνθήκες, όπως κι ο πρόεδρος της ελληνικής Siemens Φόλκερ Γιουνγκ».

Ο συντάκτης ασχολείται ενδελεχώς και με παλαιότερες υποθέσεις επιχειρήσεων που χειρίστηκε η Δικαιοσύνη, ξεκινώντας από την υπόθεση της Ρικομέξ μετά τον σεισμό του 1999 και τους εργάτες που βρήκαν τον θάνατο στις εγκαταστάσεις της, και φτάνοντας ως την τραγωδία του «Σάμινα» και πιο πρόσφατα τη ρύπανση του Αργοσαρωνικού από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...