Νίκησε (!) τον καρκίνο με «σύμμαχο» τον κουρκουμά

❱❱ Το μπαχαρικό πέτυχε αυτό που οι χημειοθεραπείες και οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων δεν κατάφερανΑπο την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Ενα ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό κατάφερε να κάνει αυτό που οι χημειοθεραπείες και οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων απέτυχαν στην περίπτωση μιας Βρετανίδας, η οποία πάλευε επί πέντε χρόνια με έναν τύπο καρκίνου του αίματος.

Η 67χρονη Ντίνεκε Φέργκιουσον στράφηκε στον κουρκουμά, βλέποντας ότι οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες δεν κατάφερναν να σταματήσουν την εξάπλωση του μυελώματος.

Υστερα από τρεις κύκλους χημειοθεραπειών και τέσσερις μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων αποφάσισε το 2011 να υιοθετήσει μια θεραπεία, για την οποία είχε διαβάσει στο διαδίκτυο, που περιελάμβανε τη λήψη 8 γραμμαρίων κουρκουμίνης -βασικού συστατικού του κουρκουμά- την ημέρα. Η Φέργκιουσον διαγνώστηκε το 2007 με μυέλωμα, μια νόσο που έχει μέσο όρο επιβίωσης τα πέντε χρόνια, και έως εκείνη τη στιγμή βίωνε ήδη τη δεύτερη υποτροπή της νόσου. Θεώρησε έτσι ότι δεν είχε τίποτα να χάσει και το ένστικτό της τη δικαίωσε, καθώς έκτοτε η νόσος σταθεροποιήθηκε.

Πλέον ζει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, συνεχίζοντας να παίρνει κουρκουμίνη και χωρίς καμία άλλη θεραπεία. Ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό της θεωρείται αμελητέος, με τους γιατρούς της να αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αυτού του είδους στα ιατρικά χρονικά. «Εξ όσων γνωρίζουμε είναι η πρώτη αναφορά ότι η κουρκουμίνη αντιμετώπισε προχωρημένη νόσο απουσία άλλης συμβατικής θεραπείας» αναφέρουν οι γιατροί της από το Barts Health NHS Trust του Λονδίνου στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal Case Reports».

Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Αμπάς Ζαΐντι, υπογραμμίζουν ότι κάποιοι ασθενείς με μυέλωμα έχουν πάρει κατά το παρελθόν συμπληρώματα διατροφής στο πλαίσιο συμβατικής θεραπείας, όμως «ελάχιστοι, αν όχι κανένας, δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα συμπληρώματα ως εναλλακτική λύση στη στάνταρ θεραπεία για το μυέλωμα». Μάλιστα, τονίζουν ότι η κατάσταση της υγείας της ασθενούς παραμένει σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια και η ίδια έχει καλής ποιότητας ζωή.

Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης είναι αρκετά ακριβά, όμως από τη στιγμή που ο κουρκουμάς που χρησιμοποιείται στη μαγειρική περιέχει μόλις 2% κουρκουμίνη, θα ήταν αδύνατο η Φέργκιουσον να καταναλώσει την απαιτούμενη ποσότητα σε αυτή τη μορφή.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ