Οργιο διακίνησης φαρμάκων «μαϊμού» στο ίντερνετ!

❱❱ Τα πλοκάμια των κυκλωμάτων που πουλούσαν στο ίντερνετ σκευάσματα επικίνδυνα για την υγεία φτάνουν και στην ΕλλάδαΑπό τον
Γιάννη Κωτσαλά

Η διεθνής αστυνομική επιχείρηση «Pangea X» που στήθηκε για να εξαρθρώσει τεράστια κυκλώματα παράνομης πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολoγικών προϊόντων εντόπισε ότι πλοκάμια τους απλώνονται και στην Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπήκε στη μάχη για τον εντοπισμό των πολυεθνικών κυκλωμάτων που τα μέλη τους εξαπατούν χιλιάδες άτομα πουλώντας τους παράνομα φάρμακα, ενισχυτικά, αφροδισιακά, ακόμα και είδη για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.

Οι Ελληνες αστυνομικοί, αξιοποιώντας τα στοιχεία που πήραν από την Interpol, σε σύντομο χρόνο κατάφεραν να εντοπίσουν τους «αντιπροσώπους» στη χώρα μας.

Μάλιστα τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβαλαν στο «χέρι» τούς διαχειριστές 16 ιστοσελίδων που προωθούσαν σκευάσματα, διεγερτικά και πολλά άλλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί ότι λειτουργούν στην Ελλάδα 16 ιστοσελίδες για την κατοχύρωση των οποίων διαμεσολάβησε ελληνικός πάροχος.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε όντως η παράνομη δραστηριότητα των συγκεκριμένων ιστοσελίδων και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν κατοχυρωμένες, μέσω ελληνικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου – φιλοξενίας (hosting).

Ψευδεπίγραφα

Οι αστυνομικοί συνεργάστηκαν παράλληλα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα φάρμακα που διέθεταν οι ιστοσελίδες ήταν στο σύνολό τους δυνάμει ψευδεπίγραφα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, και άρα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Ο δρόμος για τους αστυνομικούς ήταν πλέον ανοιχτός και άρχισε η προσπάθεια εντοπισμού των διαχειριστών μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του διαδικτύου. Από την αστυνομική και την ψηφιακή έρευνα που έγινε ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών αλλοδαπών υπηκόων, από τη Βρετανία, την Πολωνία και την Ουκρανία, που ήταν οι διαχειριστές πίσω από τις 16 επίμαχες ιστοσελίδες και ενημερώθηκαν οι Αρχές στις πατρίδες τους.

Οι Ελληνες αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Pangea X» είχαν δώσει το πρώτο χτύπημα στα κυκλώματα τον περασμένο Οκτώβριο με τη σύλληψη Ελληνα, ο οποίος μέσω προσωπικής ιστοσελίδας και προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέθετε φάρμακα και μαντζούνια για σεξουαλική υποβοήθηση σε εύπιστους.

Η διαδικτυακή απάτη με τα φάρμακα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ερευνήθηκαν 7.910 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 3.584 απενεργοποιήθηκαν, ενώ απενεργοποιήθηκαν και πάνω από 3.000 σχετικές διαδικτυακές διαφημίσεις.
Επίσης συνελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 25.000.000 παράνομα σκευάσματα, αξίας περίπου 50.000.000 δολαρίων.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ