Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

Ταξίδι στη γειτονιά των μπαχαρικών

❱❱ Η «Espresso» περπάτησε στην οδό Ευριπίδου και μίλησε με καταστηματάρχες που τηρούν οικογενειακές παραδόσεις γενιώνΑπό τον
ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΟΥ

Σε μια πρωτεύουσα που αλλάζει όψη και μετατρέπεται σε μια σύγχρονη μητρόπολη του κόσμου, οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, οι οποίες κατακλύζουν τα στενά του Ψυρρή, θυμίζουν ακόμα στους κατοίκους του κέντρου την παράδοση της κλασικής Αθήνας στη γεύση και τη γαστριμαργία.

f2 288

Μια βόλτα από την οδό Αθηνάς προς την Ευριπίδου μοιάζει με πέρασμα στον δρόμο των μπαχαρικών και των ανατολίτικων γεύσεων, με τις οσμές από τα πιπέρια και το δεντρολίβανο να συνοδεύουν το μαγικό ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας.

Ο δρόμος που συντηρεί έως και σήμερα μια παράδοση 50 και πλέον ετών στην αγορά του μπαχαρικού και των ξηρών καρπών αλλάζει και προσαρμόζεται στις ανάγκες μια αγοράς υπό κρίση και ενός πολυπολιτισμικού καταναλωτικού κοινού. Τα σπάνια μυρωδικά και τα βότανα αποτελούν πλέον βασικά υλικά για κάθε νοικοκυριό, την ώρα που οι μετανάστες από τις χώρες της Ανατολής αυξάνουν τη ζήτηση για μπαχάρια και καρυκεύματα. Ωστόσο, παρά την αυξημένη κίνηση, οι έμποροι μπαχαρικών στην οδό Ευριπίδου μειώνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια και όσοι παραμένουν κάνουν λόγο για μια αγορά με περιορισμένο χρόνο ζωής.

f3 237

Σπάνιες ποικιλίες

Η «Espresso» περπάτησε στην οδό Ευριπίδου, μίλησε με τους εμπόρους των μπαχαρικών και πήρε μια γεύση από τις σπάνιες ποικιλίες που διατίθενται στα καλάθια και τα βάζα σε μια βόλτα στον κόσμο των αισθήσεων πλάι στο μποτιλιάρισμα και τα πολυκαταστήματα του ιστορικού κέντρου.

Από τα πλέον παλιά καταστήματα μπαχαρικών είναι το μαγαζί του κ. Ανέστη Νικολαΐδη στο ύψος της πλατείας Κουμουνδούρου. Στα ράφια του πωλούνται εδώ και 30 χρόνια σπάνια είδη μπαχαρικών, καθώς και καρποί που έρχονται από τα βάθη της Ανατολής. Κράνμπερι, αλόη Ταϊλάνδης, σπόροι κακάου και κινόα είναι μερικοί από τους «θησαυρούς» που θα βρει κανείς στο μαγαζί του.

f5 76

«Εχουν έρθει Αραβες και πολλοί Τούρκοι στην Αθήνα και έτσι έχει ανοίξει η αγορά, καθώς οι λαοί αυτοί χρησιμοποιούν πολύ τα μπαχαρικά στην κουζίνα τους» λέει στην «Espresso» ο κ. Νικολαΐδης και τονίζει πως γενικά η αγορά της Ευριπίδου έχει αλλάξει όψη τα τελευταία χρόνια.
«Εχουν φύγει πολλοί που είχαν μαγαζιά μπαχαρικών. Γεμίσαμε με κινέζικα. Κινητά, παπούτσια, ρούχα, όλα από Κίνα! Το μπαχαρικό πάει καλά, αλλά τι να το κάνεις όταν η πιάτσα μας παρακμάζει;», προσθέτει και εξηγεί ότι στις μέρες μας το μπαχαρικό κινείται περισσότερο με τη χονδρική.

Περισσότερο αισιόδοξος για την εικόνα της Ευριπίδου δηλώνει ο Γιώργος Μπερτσάτος, ο οποίος έχει κατάστημα με μπαχαρικά ελάχιστα μέτρα παραπάνω. Οπως μας λέει, τα μπαχαρικά είναι μια παράδοση που τηρεί η οικογένειά του εδώ και δύο γενιές.

Πολλές γενιές

«Είμαστε εδώ απο το 1930. Σχεδόν όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά είναι πολλών γενεών» επισημαίνει ο κ. Μπερτσάτος, ο οποίος βλέπει την αγορά των μυρωδικών να ανθεί και να προστίθενται συνεχώς νέοι κωδικοί προϊόντων. Παράλληλα, αποκαλύπτει πως στο μαγαζί του διατίθεται μια σπάνια ποικιλία από καυτερές πιπεριές, που δύσκολα θα βρει κανείς στην αγορά.

f6 48

Πιστός στην παράδοση των μπαχαρικών δηλώνει και ο Γιώργος Γενναιόπουλος, ο οποίος τονίζει πως τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι ανταγωνιστές του εγκατέλειψαν την αγορά της Ευριπίδου.
«Η επιχείρησή μας είναι στην Ευριπίδου από το 1950. Παλιά ήμασταν περισσότεροι, αλλά σταδιακά κάποιοι έκλεισαν» εξηγεί στην «Espresso» ο κ. Γενναιόπουλος και διευκρινίζει ότι τα μαγαζιά των Αράβων με τα μπαχαρικά έχουν ρίξει την κίνηση στα παραδοσιακά καταστήματα.
Στην Ευριπίδου πολλοί έμποροι άλλαξαν αντικείμενο και τα μπαχαρικά αποτελούν σήμερα μια τέχνη για λίγους και μυημένους.

Τα superfoods κάνουν θραύση

Δίπλα στα βάζα με τις κανέλες, το κάρδαμο, το σαλέπι και τα δεκάδες είδη πιπεριού, οι έμποροι μπαχαρικών της Ευριπίδου προσθέτουν τα τελευταία χρόνια και τα superfoods, τις λεγόμενες υπερτροφές, που κάνουν θραύση στους καταναλωτές.
«Πλέον δουλεύουμε πολύ το ιπποφαές, που κάποτε δεν το φέρναμε καν» λέει ο κ. Νικολαΐδης, ενώ για μεγάλη ζήτηση στις υπερτροφές μιλούν και οι πωλητές στο κατάστημα του κ. Μπερτσάτου.
«Τζίντζερ και γκότζι μπέρι φεύγουν συνεχώς!» τονίζει και ο κ. Γενναιόπουλος, επισημαίνοντας πως τα superfoods είναι το μέλλον στην αγορά των καρπών.

offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...