Τούρκοι αρχαιολόγοι ψάχνουν τον χαμένο στόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Λυκία

❱❱ Αποφασισμένοι να ανακαλύψουν τον χαμένο στόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι οι Τούρκοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι αποκωδικοποίησαν τα στοιχεία και τις αναφορές του Ελληνα ιστορικού Πολύβιου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να βρίσκεται βυθισμένος στο λιμάνι Πάταρα της Λυκίας! Οι έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει από την περιοχή της Αττάλειας βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού στόχος των ειδικών είναι ο στόλος να βρεθεί, να ανασυρθεί και -φυσικά- να μελετηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει μέσα από τα κείμενά του ο διάσημος για το βιβλίο του «Η άνοδος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» ιστορικός Πολύβιος, που έζησε την Ελληνιστική Εποχή (το 200 μ.Χ.), στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή της Αττάλειας πρέπει να βυθίστηκε ένας ολόκληρος στόλος από 50 μακεδονικά πλοία επί ηγεμονίας της δυναστείας των Σελευκιδών με βασιλέα τον Αντίοχο Γ΄. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Ελληνας ιστορικός είχε περιγράψει τον συγκεκριμένο στόλο ενώ βρισκόταν στο λιμάνι Πάταρα της Λυκίας.

Η Λυκία και τα Πάταρα είχαν τεθεί υπό την εξουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μέχρι το 333 π.Χ. είχαν καταστεί σπουδαίο λιμάνι της εποχής. Οπως υποστηρίζει σήμερα ο Τούρκος καθηγητής του πανεπιστημίου Akdeniz (Μεσογείου) Havva İşkan Işık, στον βυθό της περιοχής υπάρχουν τα λείψανα αυτού του στόλου και θα είναι μεγάλο το κέρδος για την Τουρκία αν τελικά βρει και ανασύρει τα πλοία που τον αποτελούσαν. Οι Τούρκοι θεωρούν σίγουρο πως η ανακάλυψη του στόλου θα προκαλέσει τεράστιο διεθνές τουριστικό και επιστημονικό ενδιαφέρον, με μεγάλο οικονομικό κέρδος για τη χώρα τους.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ