Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Η αποκάλυψη του Σπύρου Παπαδόπουλου για τον Εκατομμυριούχο

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Gala....

Η Άννα Φλωρινιώτη για τον αδερφό της, Νίκο: «Δεν ξέρουμε πόσο θα...

Η Άννα Φλωρινιώτη, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό...

Σρόιτερ και Μάνεσης δεν το κουνάνε από τον Alpha

Σε... αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται πολλοί δημοσιογράφοι και παρουσιαστές τον...

Πότε θα κατεβάσουν «ρολά» για τις γιορτές οι τηλεοπτικές σειρές

Πότε σταματούν η «Μάγισσα», το «Προξενιό της Ιουλίας», η...

Ψυχανάλυσέ το: Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία που εμποδίζει τη χαρά της ερωτικής επαφής

❱❱ Η διερεύνηση του συμπτώματος, η θεραπεια και η επισκεψη στον ειδικοΤο σεξ κάνει μόνο καλό στην υγεία! Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, διώχνει τους μυϊκούς πόνους, γυμνάζει, βελτιώνει τη διάθεση και βέβαια ανανεώνει και κρατά ενεργή μια σχέση. 

Προτείνεται συχνά από τους γιατρούς να επιδιδόμαστε σε αυτό τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και να διαρκεί το λιγότερο 15 λεπτά.

Ομως, τι συμβαίνει όταν υπάρχουν προβλήματα, όπως η δυσκολία να αποδώσουμε, αν είμαστε άνδρες, ή η αδυναμία μας να ολοκληρώσουμε, αν είμαστε γυναίκες, που μας εμποδίζουν να χαρούμε και να βιώσουμε την ερωτική επαφή;

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί και προβληματίζει ως δυσκολία τον ανδρικό πληθυσμό όλων των ηλικιών, των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων και των μορφωτικών επιπέδων.

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται περιστασιακά, σε άλλες περιπτώσεις βασανίζει τον άνδρα για αρκετό χρονικό διάστημα και γίνεται χρόνιο.

Η στυτική δυσλειτουργία βιώνεται από τον ίδιο τον άνδρα και από τη σύντροφό του ως μια κατάσταση απορριπτική και ματαιωτική, καθώς και δύσκολη στην αντιμετώπιση. Αυτό οφείλεται στην υψηλή συναισθηματική «επένδυση» της ανδρικής εικόνας και της αυτοεκτίμησης στο ανδρικό γεννητικό όργανο, τον φαλλό, και τη λειτουργία της στύσης ως σύμβολο της ανδρικής δύναμης, της επάρκειας και της κυριαρχίας. Οποιο εμπόδιο εμφανιστεί στη στυτική λειτουργία, έστω και τυχαία, εύκολα γιγαντώνεται, εξελίσσεται σε ανησυχία, εκνευρισμό, πανικό με άγχος απόδοσης κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Πολλοί άνδρες νομίζουν ότι το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας θα είναι πάντα και για πάντα, και ότι ήδη έχουν στιγματιστεί για την ανημποριά τους! Αρκετά συχνά κάποιες γυναίκες αντιδρούν παρορμητικά, με επιπολαιότητα και υποτίμηση, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το σύμπτωμα και την κατάσταση. Κάποιοι λένε «κακό ζιζάνιο να σου μπει η ιδέα»!

Πότε παρουσιάζεται

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία προκύπτει κυρίως όταν ο άνδρας αγχώνεται. Το άγχος δυσχεραίνει τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης, την ομαλή λειτουργία του σώματος και κατ’ επέκταση την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης. Ομως η στιγμή που συμβαίνει σε κάθε άνδρα διαφέρει.

Ενας άνδρας μπορεί να αγχώνεται κατά τη διάρκεια των πολλαπλών σταδίων της ερωτικής πράξης, ενώ κάποιος άλλος να νιώθει ότι το άγχος του κορυφώνεται τη στιγμή της διείσδυσης, πριν από τη διείσδυση ή κατά τη διάρκειά της. Επίσης, πολλοί άνδρες αδυνατούν κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, όμως καταφέρνουν να έχουν στυτική λειτουργία με τα ερωτικά παιχνίδια.

Επίσης συμβαίνει να υπάρχει ικανοποιητική στύση όσο είναι ντυμένοι, αλλά να χάνεται εύκολα μόλις εκτεθούν γυμνοί. Η συμπεριφορά της συντρόφου παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της όποιας κατάστασης: Π.χ. ένας άνδρας μπορεί να χάσει τη στύση του κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, αν νιώσει ότι η σύντροφός του είναι επικριτική, απαιτητική, απορριπτική απέναντί του.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι και «περιστασιακή». Μπορεί να μην παρουσιάζεται κατά την επαφή με μια περιστασιακή ερωτική σύντροφο και να εκδηλώνεται κατά τη σεξουαλική επαφή με σταθερή σύντροφο ή και το αντίθετο.

Η διερεύνηση του συμπτώματος, η θεραπεια και η επισκεψη στον ειδικο

Το άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια σε έναν εξειδικευμένο γιατρό, π.χ. ουρολόγο-ανδρολόγο. Ο γιατρός θα πάρει πρώτα το ιατρικό ιστορικό, ώστε να αποκτήσει μια γενική ιδέα σχετικά με τα αίτια του προβλήματος (οργανικά ή ψυχογενή) και θα ακολουθήσει ιατρικός έλεγχος.

Οι περισσότεροι άνδρες που παρουσιάζουν δυσκολία στην εκσπερμάτιση συνήθως δεν έχουν κάποιο οργανικό πρόβλημα ή κάποιο είδος ανικανότητας, όμως η δυσλειτουργία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα σακχαρώδους διαβήτη, μιας νευρολογικής ασθένειας, μιας πάθησης στον προστάτη, ενός τραυματισμού στην ουρήθρα, ακόμα και επίδρασης φαρμακευτικής αγωγής.

Συνήθως το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένο άγχος και παρουσιάζεται συχνότερα όσο το άτομο μεγαλώνει και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφεθεί, να λειτουργήσει, να διεγερθεί και να ολοκληρώσει. Επίσης, σε άνδρες νεότερους με λιγότερες σεξουαλικές εμπειρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν την ανάγκη να προσπαθήσουν για το τέλειο, συχνά σε άνδρες με πολύ άγχος και αγωνία να ικανοποιήσουν τη σύντροφό τους και να είναι καλοί παρτενέρ (άγχος απόδοσης).

Η ανησυχία και το άγχος επιδόσεων αποτελούν συνήθεις αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας. Οταν κάποιος πρόκειται να συνευρεθεί ερωτικά με ένα άτομο που επιθυμεί πολύ ή που του είναι για κάποιους λόγους ιδιαίτερα σημαντικό, θέλει να φανεί αντάξιος των όποιων προσδοκιών της ερωτικής συνάντησης. Οσο πιο ανασφαλής είναι ο άνδρας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να έχει κάποια στιγμή δυσκολία στύσης. Ορισμένοι νιώθουν φόβο ότι μπορεί να μην τα καταφέρουν να ανταποκριθούν ερωτικά, να κάνουν κάποιο «λάθος» και «να γίνουν ρεζίλι».

Ενας γενικός και έγκυρος κανόνας ότι η στυτική δυσλειτουργία κάποιου οφείλεται σε ψυχολογικούς και όχι σε οργανικούς παράγοντες είναι το να μην υπάρχουν δυσκολίες στύσης όταν αυνανίζεται όπως και η ύπαρξη νυχτερινής στύσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η κατάθλιψη και η δυσθυμία επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία που, κατά συνέπεια, μειώνει τη στυτική ικανότητα. Επίσης, η χρήση αντικαταθλιπτικών ή κάποιων φαρμάκων για την υπέρταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επιθυμία και τη στυτική ικανότητα ενός άνδρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Αν το πρόβλημα είναι οργανικό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με την ανάλογη θεραπεία. Επίσης, μπορεί να βοηθήσουν η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς και η συμβολήrt4w35twe5g 2 ενός ψυχολόγου και η συμβουλευτική ζεύγους.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


offer

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Παγιδευμένοι»: Αυτό είναι το νέο πρόσωπο που εισβάλλει στη σειρά και φέρνει αναταραχές

Ένα νέο πρόσωπο εισβάλλει στη σειρά «Παγιδευμένοι» και φέρνει...

Εξιτήριο από το μαιευτήριο για τη σύζυγο και το γιο γνωστού κυρίου της σόουμπιζ!

Εξιτήριο πήρε από το μαιευτήριο η σύζυγος και ο...

Παντρεύτηκαν η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης – Οι πρώτες εικόνες

Η Δήμητρα Ματσούκα παντρεύτηκε τον Πέτρο Κόκκαλη το πρωί...

«Ο Ηλίας Ψινάκης έκανε την ανάγκη του μπροστά σε όλους στα διαλείμματα της εκπομπής…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Ανδρέας Μικρούτσικος κατά τη διάρκεια...

Γεωργία Σιακαβάρα – Κωνσταντίνος Πλεύρης: Νέα βραδινή έξοδος για το ζευγάρι

Η Γεωργία Σιακαβάρα και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης δεν σταματούν...

Χώρισαν ένα μήνα μετά τον ερχομό της κόρης τους λόγω απιστίας

Ένα μήνα μετά τον ερχομό του παιδιού του γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ χώρισε. Η είδηση του χωρισμού «έσκασε» σαν «βόμβα» καθώς κανείς δεν περίμενε το ζευγάρι που έδειχνε ερωτευμένο και ευτυχισμένο με το μωράκι του θα τραβούσε χωριστούς δρόμου

Δε θα πιστέψετε ποιας παρουσιάστριας είναι μαμά η κυρία στην αγκαλιά του Αντώνη Ρέμου

Η καταξιωμένη παρουσιάστρια βγήκε για καφέ με τη μητέρα...

«Ο Απόστολος Γκλέτσος με είχε διεκδικήσει, του άρεσα»

Η γνωστή ηθοποιός παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης...