Ψυχανάλυσέ το: Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία που εμποδίζει τη χαρά της ερωτικής επαφής

❱❱ Η διερεύνηση του συμπτώματος, η θεραπεια και η επισκεψη στον ειδικοΤο σεξ κάνει μόνο καλό στην υγεία! Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, διώχνει τους μυϊκούς πόνους, γυμνάζει, βελτιώνει τη διάθεση και βέβαια ανανεώνει και κρατά ενεργή μια σχέση. 

Προτείνεται συχνά από τους γιατρούς να επιδιδόμαστε σε αυτό τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και να διαρκεί το λιγότερο 15 λεπτά.

Ομως, τι συμβαίνει όταν υπάρχουν προβλήματα, όπως η δυσκολία να αποδώσουμε, αν είμαστε άνδρες, ή η αδυναμία μας να ολοκληρώσουμε, αν είμαστε γυναίκες, που μας εμποδίζουν να χαρούμε και να βιώσουμε την ερωτική επαφή;

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί και προβληματίζει ως δυσκολία τον ανδρικό πληθυσμό όλων των ηλικιών, των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων και των μορφωτικών επιπέδων.

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται περιστασιακά, σε άλλες περιπτώσεις βασανίζει τον άνδρα για αρκετό χρονικό διάστημα και γίνεται χρόνιο.

Η στυτική δυσλειτουργία βιώνεται από τον ίδιο τον άνδρα και από τη σύντροφό του ως μια κατάσταση απορριπτική και ματαιωτική, καθώς και δύσκολη στην αντιμετώπιση. Αυτό οφείλεται στην υψηλή συναισθηματική «επένδυση» της ανδρικής εικόνας και της αυτοεκτίμησης στο ανδρικό γεννητικό όργανο, τον φαλλό, και τη λειτουργία της στύσης ως σύμβολο της ανδρικής δύναμης, της επάρκειας και της κυριαρχίας. Οποιο εμπόδιο εμφανιστεί στη στυτική λειτουργία, έστω και τυχαία, εύκολα γιγαντώνεται, εξελίσσεται σε ανησυχία, εκνευρισμό, πανικό με άγχος απόδοσης κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Πολλοί άνδρες νομίζουν ότι το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας θα είναι πάντα και για πάντα, και ότι ήδη έχουν στιγματιστεί για την ανημποριά τους! Αρκετά συχνά κάποιες γυναίκες αντιδρούν παρορμητικά, με επιπολαιότητα και υποτίμηση, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το σύμπτωμα και την κατάσταση. Κάποιοι λένε «κακό ζιζάνιο να σου μπει η ιδέα»!

Πότε παρουσιάζεται

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία προκύπτει κυρίως όταν ο άνδρας αγχώνεται. Το άγχος δυσχεραίνει τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης, την ομαλή λειτουργία του σώματος και κατ’ επέκταση την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης. Ομως η στιγμή που συμβαίνει σε κάθε άνδρα διαφέρει.

Ενας άνδρας μπορεί να αγχώνεται κατά τη διάρκεια των πολλαπλών σταδίων της ερωτικής πράξης, ενώ κάποιος άλλος να νιώθει ότι το άγχος του κορυφώνεται τη στιγμή της διείσδυσης, πριν από τη διείσδυση ή κατά τη διάρκειά της. Επίσης, πολλοί άνδρες αδυνατούν κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, όμως καταφέρνουν να έχουν στυτική λειτουργία με τα ερωτικά παιχνίδια.

Επίσης συμβαίνει να υπάρχει ικανοποιητική στύση όσο είναι ντυμένοι, αλλά να χάνεται εύκολα μόλις εκτεθούν γυμνοί. Η συμπεριφορά της συντρόφου παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της όποιας κατάστασης: Π.χ. ένας άνδρας μπορεί να χάσει τη στύση του κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, αν νιώσει ότι η σύντροφός του είναι επικριτική, απαιτητική, απορριπτική απέναντί του.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι και «περιστασιακή». Μπορεί να μην παρουσιάζεται κατά την επαφή με μια περιστασιακή ερωτική σύντροφο και να εκδηλώνεται κατά τη σεξουαλική επαφή με σταθερή σύντροφο ή και το αντίθετο.

Η διερεύνηση του συμπτώματος, η θεραπεια και η επισκεψη στον ειδικο

Το άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια σε έναν εξειδικευμένο γιατρό, π.χ. ουρολόγο-ανδρολόγο. Ο γιατρός θα πάρει πρώτα το ιατρικό ιστορικό, ώστε να αποκτήσει μια γενική ιδέα σχετικά με τα αίτια του προβλήματος (οργανικά ή ψυχογενή) και θα ακολουθήσει ιατρικός έλεγχος.

Οι περισσότεροι άνδρες που παρουσιάζουν δυσκολία στην εκσπερμάτιση συνήθως δεν έχουν κάποιο οργανικό πρόβλημα ή κάποιο είδος ανικανότητας, όμως η δυσλειτουργία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα σακχαρώδους διαβήτη, μιας νευρολογικής ασθένειας, μιας πάθησης στον προστάτη, ενός τραυματισμού στην ουρήθρα, ακόμα και επίδρασης φαρμακευτικής αγωγής.

Συνήθως το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένο άγχος και παρουσιάζεται συχνότερα όσο το άτομο μεγαλώνει και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφεθεί, να λειτουργήσει, να διεγερθεί και να ολοκληρώσει. Επίσης, σε άνδρες νεότερους με λιγότερες σεξουαλικές εμπειρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν την ανάγκη να προσπαθήσουν για το τέλειο, συχνά σε άνδρες με πολύ άγχος και αγωνία να ικανοποιήσουν τη σύντροφό τους και να είναι καλοί παρτενέρ (άγχος απόδοσης).

Η ανησυχία και το άγχος επιδόσεων αποτελούν συνήθεις αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας. Οταν κάποιος πρόκειται να συνευρεθεί ερωτικά με ένα άτομο που επιθυμεί πολύ ή που του είναι για κάποιους λόγους ιδιαίτερα σημαντικό, θέλει να φανεί αντάξιος των όποιων προσδοκιών της ερωτικής συνάντησης. Οσο πιο ανασφαλής είναι ο άνδρας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να έχει κάποια στιγμή δυσκολία στύσης. Ορισμένοι νιώθουν φόβο ότι μπορεί να μην τα καταφέρουν να ανταποκριθούν ερωτικά, να κάνουν κάποιο «λάθος» και «να γίνουν ρεζίλι».

Ενας γενικός και έγκυρος κανόνας ότι η στυτική δυσλειτουργία κάποιου οφείλεται σε ψυχολογικούς και όχι σε οργανικούς παράγοντες είναι το να μην υπάρχουν δυσκολίες στύσης όταν αυνανίζεται όπως και η ύπαρξη νυχτερινής στύσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η κατάθλιψη και η δυσθυμία επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία που, κατά συνέπεια, μειώνει τη στυτική ικανότητα. Επίσης, η χρήση αντικαταθλιπτικών ή κάποιων φαρμάκων για την υπέρταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επιθυμία και τη στυτική ικανότητα ενός άνδρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Αν το πρόβλημα είναι οργανικό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με την ανάλογη θεραπεία. Επίσης, μπορεί να βοηθήσουν η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς και η συμβολή ενός ψυχολόγου και η συμβουλευτική ζεύγους.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Εκτός ελέγχου Ιρακινός με τσεκούρι στο Hot Spot Θερμοπυλών

Στιγμές τρόμου έζησαν όσοι βρίσκονταν στο Hot Spot Θερμοπυλών όταν ένας...

Κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου – Ποια μέτρα πάρθηκαν

Απαγορεύτηκε η διέλευση πλοίων από τον Ισθμό της Κορίνθου καθώς κρίθηκε...

Ο κορονοϊός νίκησε τον Έλληνα ολυμπιονίκη Λεωνίδα Πελεκανάκη

Φτωχότερη είναι από χθες η ελληνική ιστιοπλοΐα, που θρηνεί την απώλεια...

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ.: Στην κορυφή και το 2020

Η ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ., η μοναδική πλέον Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στο...

Δύο αγρίμια παραλίγο να σκοτώσουν στο ξύλο σταθμάρχη σε μετρό

Θέμα χρόνου είναι η σύλληψη των δύο τραμπούκων που λίγο έλειψε...

Γεροντάκια στο Αγρίνιο στα χέρια τριών «τεράτων»

Την απόλυτη φρίκη έμελλε να βιώσει στη δύση της ζωής του...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το παράπονο της Σίσσης Χρηστίδου για τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη μέσα από το «Έλα Χαμογέλα» (video)

Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί πολλές περιοχές της χώρας μας από την επέλαση του Λέανδρου, μέσα σε αυτές ήταν και η...

Espresso Girl: Αθηναΐς

«Επιλογή» που πέτυχε!Άλλαξε το καλλιτεχνικό της όνομα και έχει πάρει φόρα στα μουσικά πράγματα.Από την πρώτη στιγμή ακούγοντάς τη σε κερδίζει με τη φωνή...

Ζώδια: Προβλέψεις Σαββάτου 16 Ιανουαρίου

ΚΡΙΟΣ: Υπομονή, ψυχραιμία και διαλλακτικότητα είναι η... μαγική συνταγή για να βρείτε αυτά που έχουν αξία στη ζωή σας. Χαλαρώστε, διότι σας χαρακτηρίζει έλλειψη...

Ποιος Έλληνας σχεδιαστής έντυσε το κορμί της Beyoncé με 500.000 swarovski και την έκανε.. κούκλα;

Η παγκοσμίου φήμης μαύρη γαζέλα της μουσικής βιομηχανίας, Beyoncé φαίνεται να έχει μεγάλη αδυναμία στα κρύσταλλα swarovski και στο ταλέντο του Έλληνα σχεδιαστή Βρεττού...

ΣΟΚ έπαθε η Μαρία Ηλιάκη με την προσθήκη νέας παίκτριας στο Survivor (video)

ΣΟΚ έπαθε η Μαρία Ηλιάκη με την φημολογούμενη συμμετοχή της φίλης της Βαλέριας Χοψονίδου στο παιχνίδι επιβίωσης του ΣΚΑΪ, Survivor!Η ίδια η παρουσιάστρια, που...