Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Χτύπημα στο «τέρας» της νευρικής ανορεξίας

❱❱ Τι αποκαλύπτει στην «Espresso» η διευθύντρια του Kέντρου Διατροφικών Διαταραχών Μαρία ΤσιάκαΑπό τον
Θάνο Μακρογαμβράκη

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται για τους χρόνια πάσχοντες από νευρική ανορεξία καθώς, έπειτα από ειδικές μελέτες και έρευνες, χαρτογραφήθηκαν τα οκτώ σημεία του εγκεφάλου τα οποία καταστρέφονται πλήρως από τη νόσο, ενώ νέες καινοτομικές παρεμβάσεις χαρίζουν ελπίδα στους ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Οχάιο και το Σαν Ντιέγκο, σε άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, άρχισε να εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή μέθοδος, που εστιάζει στη νευροβιολογία του εγκεφάλου. Πρόκειται για τη θεραπευτική παρέμβαση «Brain Based Family Eating Disorders Treatment», διάρκειας 40 ωρών, που εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε εφήβους και ενηλίκους, αλλά και στις οικογένειές τους.

Παρέμβαση

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε στο Οχάιο από την Dr. Laua Hill και η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών Μαρία Τσιάκα, η οποία είναι η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εφαρμόζει πλέον τη μέθοδο στους ασθενείς της. «Πιλοτικά εφαρμόσαμε την καινοτόμα παρέμβαση για πρώτη φορά στο κέντρο μας τον Νοέμβριο, με θεαματικά αποτελέσματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους. Ετσι, μαζί με την εξειδικευμένη ομάδα μου, αποφασίσαμε να την εφαρμόσουμε ξανά από τις 8 έως τις 11 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε ασθενείς με ανορεξία ή βουλιμία με προηγούμενο ιστορικό». Οπως αποκαλύπτει η Μαρία Τσιάκα, η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος αποτελείται από τέσσερις ενότητες, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν στην αναδόμηση των χαρακτηριστικών που πυροδοτούν, αλλά και διευκολύνουν την εξέλιξη και τη διατήρηση της νευρικής ανορεξίας. «Ουσιαστικά αυτό που πετυχαίνουμε είναι η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου, καθώς εκεί βρίσκεται το μυστικό. Μέσα από μια σειρά βιωματικών -κυρίως- ασκήσεων που εφαρμόζουμε, καταφέρνουμε να νικήσουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε σε πρώτη φάση την άρρωστη φωνή που νιώθουν μέσα τους τα άτομα αυτά, που συνέχεια ακούν να τους λέει “Είσαι χοντρή… αν φας θα παχύνεις… μην το φας αυτό, έχει πολλές θερμίδες” κι όλα αυτά που τα απομακρύνουν τελείως από την τροφή!» αναφέρει η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

«Οι συμμετέχοντες -εκτός από τους ασθενείς είναι οπωσδήποτε και τα οικεία τους πρόσωπα- σε πρώτη φάση παραδέχονται το πρόβλημά τους και δηλώνουν έτοιμοι να το καταπολεμήσουν. Αυτό φαίνεται και κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όταν έρχονται σε επαφή με την τροφή, αφού με το “καλημέρα” ο εξειδικευμένος διατροφολόγος μας φροντίζει για τη σίτισή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Στόχος μας είναι να προγραμματίσουμε εκ νέου τον εγκέφαλο, να τον μάθουμε να δουλεύει σε συνήθειες που είχε ξεχάσει εξαιτίας της περιπέτειας που βίωνε για χρόνια με τις διατροφικές διαταραχές. Σε αυτό nana karagianniπαίζουν σημαντικό ρόλο και τα οικεία πρόσωπα, που μέσα από την καθημερινή επαφή θα βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεφύγουν. Μεταξύ άλλων σημαντικών, βασική είναι η αναβάθμιση του ρόλου της τροφής, που θα βοηθήσει σταδιακά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η αλήθεια είναι ότι η θεραπεία απαιτεί πείσμα και υπομονή. Ειδικά σε άτομα τα οποία νοσούν για χρόνια, με αποτέλεσμα βασικά σημεία του εγκεφάλου να μη λειτουργούν, η μέθοδος βοηθά να αποκτήσουν σταδιακά μια καλύτερη ποιότητα ζωής» προσθέτει.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

«Κόψε το φαγητό σου. Θα γίνεις χοντρή. Τρως πάρα πολύ». Η φωνή της νευρικής ανορεξίας μιλά ασταμάτητα, κατακλύζει κάθε σκέψη νεαρών κυρίως κοριτσιών, αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών.

Οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο ακούν ένα «βουητό» στο κεφάλι τους 24 ώρες το 24ωρο. Το «τέρας» της ανορεξίας, που χτυπά ανελέητα, τσάκισε παθολογικά και διέλυσε τα ζωτικά όργανα της 38χρονης δημοσιογράφου Νανάς Καραγιάννη, που έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουνίου του 2017, έπειτα από μάχη χρόνων με την ανορεξία. Ο πατέρας της ήταν εκείνος που τη βρήκε νεκρή στο διαμέρισμά της στην Κυψέλη και κάλεσε σοκαρισμένος το ΕΚΑΒ.

Το κλειστό κινητό της και το γεγονός ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τους δικούς της, κυρίως με τη μητέρα της, που ζει στην Κέρκυρα, τον έκαναν να τρέξει στο διαμέρισμα όπου βρήκε το άψυχο σώμα της. Οσες φορές και αν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μέσα στα χρόνια της περιπέτειάς της, η όμορφη δημοσιογράφος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημά της και δεν τη βοήθησε καθόλου σε αυτό η δημόσια παραδοχή της.

«Η Νανά δυστυχώς βρέθηκε στο έλεος του εγκεφάλου της. Πολλά σημεία δεν λειτουργούσαν, καθώς είχαν απενεργοποιηθεί. Σε χρόνιες περιπτώσεις, όπως της Νανάς Καραγιάννη, ο υποσιτισμός επηρεάζει καταλυτικά τις εγκεφαλικές διεργασίες. Η Νανά έπρεπε από το 2012 να είχε ένα άτομο συνέχεια κοντά της, ώστε να παρακολουθεί τα πάντα και να την υποστηρίζει, βάσει συγκεκριμένων εντολών. Οταν ασθενείς, όπως η Νανά, δεν παίρνουν την απαραίτητη δομική θεραπεία, είναι αδύνατον να βγουν από τη νόσο, γιατί απλά δεν μπορούν. Η Νανά ηττήθηκε από την ανορεξία, όπως πολλές ασθενείς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό με τον θάνατό της μας αφήνει μια παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε ως κράτος, ως ειδικοί, ως κοινωνία, για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους τη νόσο, προτού αποβεί μοιραία για χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα» εξηγεί η Μαρία Τσιάκα.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...