Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Tούρκοι πήγαν να βουλιάξουν στα Ιμια το καμάρι του Λιμενικού

❱❱ Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό έντασης! Σκάφος της ακτοφυλακής, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, εμβόλισε το περιπολικό «Γαύδος»Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από το πολεμικό επεισόδιο που προκάλεσε τουρκική ακταιωρός στην περιοχή των Ιμίων, εμβολίζοντας σκάφος του Λιμενικού με πρόθεση να το βυθίσει. Και ενώ η τουρκική προκλητικότητα καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα και την Ευρώπη, ο Ερντογάν απείλησε Ελλάδα και Κύπρο να «μην κάνουν το λάθος βήμα», αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αξιώνοντας συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το σοβαρό επεισόδιο στις 11.40 το βράδυ της Δευτέρας είχε χαρακτηριστικά της κρίσης του 1996. Η Τουρκία είχε συγκεντρώσει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή και νοτιοανατολικά της Ρόδου, όπου διενεργεί αεροναυτική άσκηση, και χθες έγιναν 52 παραβιάσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε στην περιοχή την κανονιοφόρο «Πολεμιστής» στη Λέρο και δύο τρεις μικρότερες μονάδες.

f2 10

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, ενώ το πλοίο «Γαύδος» εκτελούσε περιπολία εντός των εθνικών χωρικών υδάτων ανατολικά των Ιμίων, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην αριστερή πρυμναία πλευρά. Οι λιμενικοί καταγγέλλουν ότι το τουρκικό σκάφος κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα (πρόσω ολοταχώς) εναντίον του «Γαύδος», με στόχο να το εμβολίσει ακριβώς στη μέση και να το βουλιάξει! Με ελιγμούς της τελευταίας στιγμής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και πιθανόν μία ελληνοτουρκική κρίση, αφού η εμπλοκή πολεμικών πλοίων θα ήταν αναπόφευκτη σε περίπτωση απώλειας ζωών.

Με ψυχραιμία

Το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» είναι το καμάρι του Λιμενικού Σώματος καθώς είναι νεότευκτο, ολλανδικής κατασκευής, τελευταίας τεχνολογίας, και εντάχθηκε στον στόλο το 2015. Από τουρκικής πλευράς πρωταγωνιστής ήταν το πλοίο έρευνας και διάσωσης «TCSG Umut», τουρκικής κατασκευής, και αυτό νεότευκτο. Το συγκεκριμένο σκάφος φέρει κανονικά οπλισμό.

f3 skafos imia

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να αποκρύψει το επεισόδιο λειτουργώντας σε χαμηλούς τόνους, «με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ομως, τέθηκαν σε συναγερμό μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της αεράμυνας. Στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «επικίνδυνο συμβάν» που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ως «αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».
Κλήθηκε, μάλιστα, ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις. Δεν υπήρξε, όμως, το σθένος να ζητηθεί αποζημίωση από την Τουρκία για τις βλάβες στο σκάφος του Λιμενικού.

Την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο καταδίκασε και η Κομισιόν, ενώ διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Αφρίν της Συρίας γυρίζει μπούμερανγκ στον Ερντογάν, που προσπαθεί να εξαγάγει την κρίση δυτικά, στοχοποιώντας Ελλάδα και Κύπρο. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την ένταση και τις απειλές που στοχεύουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τόνισε «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο τους». Ο ελληνικής καταγωγής πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ Τζ. Σταυρίδης σημείωσε ότι «τα Ιμια είναι ελληνικά και θα παραμείνουν» και κάλεσε τη Συμμαχία σε συνομιλίες με τις δύο χώρες, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ν.Δ. ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κεκλεισμένων των θυρών. Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε στο twitter με αιχμηρό τρόπο τη σύσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Σε ποιoν απευθύνει συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα; Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής υπουργό Αμυνας». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντέδρασε: «Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα. Αντίθετα χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα» σημείωσε.

Ακραίες συμπεριφορές

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να υποδείξει με αποφασιστικότητα στον Ερντογάν τα όρια της καλής γειτονίας. Το ΚΚΕ σχολίασε ότι διαψεύδεται το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ενώ το Ποτάμι εξήρε «την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας».

Μέσα σ’ όλα ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην κρίση των Ιμίων και την ντροπιαστική παράδοση Οτσαλάν, Θόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε σαν… τουρκοφάγος ότι «ο μόνος καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος»!

Απειλές Ερντογάν σε Λευκωσία και Αθήνα: «Μην κάνετε λάθος βήμα»

f4 1

Σουλτάνος σε… παράκρουση! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλεί βάλλοντας κατά πάντων, αδιαφορώντας για όσα ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και εκμεταλλευόμενος τα περιθώρια δράσης που κατά καιρούς τού αφήνει η διεθνής κοινότητα.

Στο στόχαστρό του χθες βρέθηκαν πάλι η Αθήνα και η Λευκωσία, τις οποίες προειδοποίησε «να μην κάνουν το λάθος βήμα» σε Κύπρο και Αιγαίο. «Κανείς να μη νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον στρατό και τον στόλο μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφίσεις σε απόμακρες βραχονησίδες, με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλωτών γεωτρύπανων».

offer


{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...