Οι ΜΕΘ στην «Εντατική»

❱❱ «Αγκάθι» για το ΕΣΥ οι σοβαρές ελλείψειςΗ μάνα στεκόταν στον διάδρομο του νοσοκομείου, πάνω από το ράντσο όπου ήταν διασωληνωμένο το 25χρονο παλικάρι της, αναίσθητο και παραμορφωμένο έπειτα από τροχαίο ατύχημα. 

Ηταν σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσε ο γιατρός όταν της εξηγούσε χαμηλόφωνα και φανερά συντετριμμένος ότι δεν υπάρχει κρεβάτι στην Εντατική. «Το παιδί μου πεθαίνει, γιατρέ. Βρες κρεβάτι!» ούρλιαξε.
Ο νέος, λίγες ώρες αργότερα, ξεψύχησε και η μητέρα του δεν θα μάθει ποτέ τι πιθανότητες είχε το παιδί της να ζήσει, αν είχε νοσηλευτεί στην Εντατική. Οσο για τον συμβασιούχο γιατρό… πήγε μετανάστης στη Γερμανία, γιατί δεν άντεχε τις συνθήκες εργασίας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

«Στημένη μάχη»

Το περιστατικό είναι αληθινό, όπως και η καθημερινότητα των εντατικολόγων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που καθημερινά βλέπουν τον θάνατο να κερδίζει μια «στημένη μάχη», επειδή δεν τους δίνεται η ευκαιρία να παλέψουν για να σώσουν δεκάδες ασθενείς που είναι στη λίστα αναμονής.

Κάθε μέρα στη λίστα αναμονής για κλίνη σε ΜΕΘ βρίσκονται από 20 έως 40 άτομα όλων των ηλικιών.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα «εκδικείται» τους ασθενείς, τις οικογένειές τους αλλά και τους γιατρούς, επειδή η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, δυσκολεύεται να λύσει το πρόβλημα και περιορίζεται στο να ανακοινώνει προσλήψεις που δεν γίνονται στην ώρα τους ή καθόλου. Οπως οι 225 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που είναι σε εκκρεμότητα τα τελευταία 10 χρόνια, με συνέπεια να χάνονται τόσο άδικα 1.000 άνθρωποι τον χρόνο, όπως μας ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εντατικολόγος στην Α΄ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».

«Οι υποσχέσεις για προσλήψεις 225 μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ που είναι κενές στις οργανικές θέσεις του ΕΣΥ συμπληρώνουν φέτος μια δεκαετία. Στη χώρα μας έχουμε 64 ΜΕΘ στο ΕΣΥ (χωρίς τις ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια), οι οποίες έχουν συνολικά 620 κλίνες, εκ των οποίων οι 120 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών. Τα προβλήματα με την υποστελέχωση είναι γνωστά, και τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ενταθεί. Το καλοκαίρι που τα προβλήματα ήταν οξυμένα, είχαμε συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μας είχαν ενημερώσει ότι θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα αυτές οι 225 που έχουν προκηρυχθεί. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν έρθει νέοι εντατικολόγοι στο ΕΣΥ. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα μιλούσα με τους συναδέλφους από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και μου είπαν ότι πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια δεν έχουν ούτε έναν ειδικευόμενο εντατικολόγο. Αυτό είναι θλιβερό» λέει με πίκρα η δρ Κοτανίδου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Κρουαζιερόπλοιο με δώδεκα κρούσματα σε μέλη του πληρώματος

Σε αγωνιώδη περιπέτεια εξελίσσεται μια ειδυλλιακή κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, αφού...

Δουλέμποροι με «βιτρίνα» τέσσερις ΜΚΟ! Τσάκωσαν 35 αλλοδαπούς και για κατασκοπεία!

Από τη Νάντια Αλεξίου Με προκάλυμμα την υποτιθέμενη αλληλεγγύη και με «ασπίδα»...

Ανανεώστε το σαλόνι σας με διαχρονικής ποιότητας και αντοχής έπιπλα!

Κάθε μέρα η παραμονή σας στο σαλόνι είναι πολύωρη, ειδικά αν...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξανά στην προεδρία του ΣΑΦΕΕ

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αποφάνθηκε τη συνέχιση των...

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε., ...