Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Οι ΜΕΘ στην «Εντατική»

❱❱ «Αγκάθι» για το ΕΣΥ οι σοβαρές ελλείψειςΗ μάνα στεκόταν στον διάδρομο του νοσοκομείου, πάνω από το ράντσο όπου ήταν διασωληνωμένο το 25χρονο παλικάρι της, αναίσθητο και παραμορφωμένο έπειτα από τροχαίο ατύχημα. 

Ηταν σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσε ο γιατρός όταν της εξηγούσε χαμηλόφωνα και φανερά συντετριμμένος ότι δεν υπάρχει κρεβάτι στην Εντατική. «Το παιδί μου πεθαίνει, γιατρέ. Βρες κρεβάτι!» ούρλιαξε.
Ο νέος, λίγες ώρες αργότερα, ξεψύχησε και η μητέρα του δεν θα μάθει ποτέ τι πιθανότητες είχε το παιδί της να ζήσει, αν είχε νοσηλευτεί στην Εντατική. Οσο για τον συμβασιούχο γιατρό… πήγε μετανάστης στη Γερμανία, γιατί δεν άντεχε τις συνθήκες εργασίας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

«Στημένη μάχη»

Το περιστατικό είναι αληθινό, όπως και η καθημερινότητα των εντατικολόγων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που καθημερινά βλέπουν τον θάνατο να κερδίζει μια «στημένη μάχη», επειδή δεν τους δίνεται η ευκαιρία να παλέψουν για να σώσουν δεκάδες ασθενείς που είναι στη λίστα αναμονής.

Κάθε μέρα στη λίστα αναμονής για κλίνη σε ΜΕΘ βρίσκονται από 20 έως 40 άτομα όλων των ηλικιών.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα «εκδικείται» τους ασθενείς, τις οικογένειές τους αλλά και τους γιατρούς, επειδή η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, δυσκολεύεται να λύσει το πρόβλημα και περιορίζεται στο να ανακοινώνει προσλήψεις που δεν γίνονται στην ώρα τους ή καθόλου. Οπως οι 225 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που είναι σε εκκρεμότητα τα τελευταία 10 χρόνια, με συνέπεια να χάνονται τόσο άδικα 1.000 άνθρωποι τον χρόνο, όπως μας ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εντατικολόγος στην Α΄ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».

«Οι υποσχέσεις για προσλήψεις 225 μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ που είναι κενές στις οργανικές θέσεις του ΕΣΥ συμπληρώνουν φέτος μια δεκαετία. Στη χώρα μας έχουμε 64 ΜΕΘ στο ΕΣΥ (χωρίς τις ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια), οι οποίες έχουν συνολικά 620 κλίνες, εκ των οποίων οι 120 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών. Τα προβλήματα με την υποστελέχωση είναι γνωστά, και τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ενταθεί. Το καλοκαίρι που τα προβλήματα ήταν οξυμένα, είχαμε συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μας είχαν ενημερώσει ότι θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα αυτές οι 225 που έχουν προκηρυχθεί. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν έρθει νέοι εντατικολόγοι στο ΕΣΥ. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα μιλούσα με τους συναδέλφους από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και μου είπαν ότι πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια δεν έχουν ούτε έναν ειδικευόμενο εντατικολόγο. Αυτό είναι θλιβερό» λέει με πίκρα η δρ Κοτανίδου.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...