Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Άγιος θα γίνει ο Βησσαρίων

❱❱ Το αίτημα που ετοιμάζει να καταθέσει ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος στην αρμόδια επιτροπή της Δ.Ι. ΣυνόδουΑπό την
Εύα Παπαδάτου 

Την αγιοκατάταξη του ιερομόναχου Βησσαρίων, το άφθαρτο λείψανο του οποίου είχε βρεθεί πριν από δώδεκα χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών στη Μονή Αγάθωνος Φθιώτιδος και είχε προκαλέσει διχασμό μεταξύ πιστών, ανθρώπων της Εκκλησίας και επιστημόνων, ζητά με σχετικό αίτημά του ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος.

Αύριο συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από την ανεύρεση του σκηνώματος, ωστόσο παραμένει σχεδόν ανέπαφο και για τον λόγο αυτό ο σεβασμιότατος Νικόλαος ετοιμάζει σχετικό φάκελο για να τον υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σημαντικό ρόλο για την ανακίνηση του θέματος φαίνεται ότι έχει παίξει η επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου (αναμένεται την Κυριακή) που αφορά τη ζωή του ιερομόναχου και είχε επιμεληθεί ο μακαριστός ηγούμενος πατέρας Δαμασκηνός.

Πάντως, όλα αυτά τα χρόνια και ενώ η Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει κάνει διάφορες ενέργειες προκειμένου να κινηθούν σχετικές διαδικασίες για την υπόθεση αγιοκατάταξης του γέροντα Βησσαρίωνα Κορκολιάκου, πλήθος κόσμου εξακολουθεί να συρρέει για να προσκυνήσει το σκήνωμα. Εκατοντάδες πιστοί από κάθε σημείο της χώρας αλλά και από το εξωτερικό επισκέπτονται τη μονή για να ανάψουν ένα κερί, να προσευχηθούν και να αφήσουν τα τάματά τους στην ξύλινη λάρνακα, όπου είναι τοποθετημένο το λείψανο.

Η απόφαση της αγιοκατάταξης του ιερομόναχου Βησσαρίωνα είχε απασχολήσει στις αρχές Απριλίου 2006 την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία όμως είχε αρκεστεί να χαρακτηρίσει την αφθαρσία του λειψάνου «σημείον εξ ουρανού».

Για την αγιοκατάταξή του αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θα εξετάσει το ζήτημα έπειτα από αίτημα της Ιεράς Συνόδου.

Στη Μονή Αγάθωνος

Ο Βησσαρίων γεννήθηκε το 1908 στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας και στα 20 του μετακόμισε στην Καρδίτσα για να υπηρετήσει τον τότε μητροπολίτη Ιεζεκιήλ. Σε ηλικία 47 ετών βρέθηκε στη Μονή Αγάθωνος, όπου το 1991 άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 83 ετών.

Στις 3 Μαρτίου 2006 έγινε αναγκαστική εκταφή του λόγω οικοδομικών έργων για τη στήριξη της μονής. Εργάτες και μοναχοί έμειναν άναυδοι όταν άνοιξαν το φέρετρο και διαπίστωσαν πως το σκήνωμα είχε παραμείνει αναλλοίωτο!

dsc 0001

Τότε είχαν πει ότι κατά τη διάρκεια της ταφής το φέρετρο τοποθετήθηκε μέσα σε κρύπτη, η οποία κατόπιν χτίστηκε με τούβλα και σοβατίστηκε, γεγονός που εμπόδισε την είσοδο του αέρα μέσα στον τάφο και είχε ως αποτέλεσμα τη μη αποσύνθεση της σορού.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος είχε παρουσιάσει το πόρισμα του ιατροδικαστή Παναγιώτη Γιαμαρέλλου, σύμφωνα με τον οποίο το γεγονός ότι το σώμα βρέθηκε αναλλοίωτο «αποτελεί παράδοξο και μοναδικό φαινόμενο», ενώ και το φέρετρο είναι τελείως άφθαρτο.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...