Φιλοδώρημα στα γεροντάκια

❱❱ Πιο βαριές οι απώλειες στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, που θα πάρουν 30-40 €Οι πρώτες 2.000 επικουρικές που θα χορηγηθούν σήμερα στους δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν στην ουρά από… την 1/1/2015, θα θυμίζουν φιλοδώρημα!

Η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2015 και μετά. Βαρύτερες απώλειες θα υποστούν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα που θα πάρουν επικουρική ακόμη και 30-40 ευρώ. Σήμερα θα πληρωθούν αιτήσεις που έγιναν από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αφορούν τους εξής κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ:

ΤΕΑΔΥ – Δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

ΤΕΑΠΟΚΑ – Υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.

ΤΕΑΥΝΤΠ – Ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες.

ΤΕΑΧ – Χημικοί.

ΤΕΑΕΙΓΕ – Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Οι εκκρεμότητες στο ΕΤΕΑΕΠ αγγίζουν τις 115.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή οι 92.000, αφορούν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά (νέο σύστημα). Από οκτώ έως και πάνω από 30 μήνες εκκρεμούν 73.930 συντάξεις, δηλαδή το 80% των αιτήσεων από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

Αλλες 18.630 εκκρεμούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή από έναν έως και επτά μήνες. Η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή περίπου οι 70.000, αφορά μισθωτούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι επικουρικές που θα εκδοθούν εντός του 2018 για μεν τους ασφαλισμένους μετά το 1993 θα είναι μειωμένες κατά 40%, για δε τους πριν από το 1993 η μείωση θα αγγίζει το 70% μαζί με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων – σε σχέση με τα ποσά που θα ελάμβαναν το 2014.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με 15 χρόνια ασφάλισης και αμοιβή 800 ευρώ θα πάρει επικουρική 54 ευρώ. Αν ο ασφαλιστικός βίος του είναι 20 έτη, θα πάρει επικουρική 64,8 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έως το 2014 θα ελάμβαναν επικουρική 140 ευρώ, που ήταν και το χαμηλότερο όριο του πρώην επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ. Δηλαδή η μείωση θα αγγίξει το 61%.

Ποιοι και πόσο «κουρεύονται»

Δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του πρώην ΙΚΑ, χημικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες θα δουν μικρότερες μειώσεις στις επικουρικές σε σχέση με το παλαιό καθεστώς.
Αντίθετα, σημαντικές μειώσεις έχουν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι του πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1
Δημόσιος υπάλληλος Δ.Ε. έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης με 30 έτη ασφάλισης και το καθεστώς του πατέρα ανηλίκου. Με τις αποδοχές που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης να υπολογίζονται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και να φτάνουν τα 1.100 ευρώ και με συμπληρωμένα 30 έτη ασφάλισης, το ποσό της επικουρικής σύνταξής του από το ΤΕΑΔΥ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 108 ευρώ.

Παράδειγμα 2
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με αποδοχές να φτάνουν τα 1.800 ευρώ και με συμπληρωμένα 35 έτη ασφάλισης. Το ποσό της επικουρικής σύνταξής του από το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 252 ευρώ.

Παράδειγμα 3
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ γίνεται 67, ενώ έχει συμπληρώσει 23 έτη ασφάλισης. Οι αποδοχές του, που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, είναι της τάξης των 700 ευρώ. Το ποσό της σύνταξής του από το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 64 ευρώ.

Παράδειγμα 4
Δημόσια υπάλληλος Π.Ε. θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία πριν από το 2010. Σήμερα, με συμπληρωμένη 35ετία και το 59ο έτος της ηλικίας της, μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη. Οι αποδοχές της, που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, είναι της τάξης των 1.600 ευρώ. Το ποσό της επικουρικής σύνταξής της από το ΤΕΑΔΥ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 224 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Λουτράκι: Επιτέθηκε σε αστυνομικό με μαχαίρι κατά την διάρκεια του ελέγχου

Όλα συνέβησαν νωρίς το πρωί όταν ένας αστυνομικός έκανε έλεγχο σε...

Πέφτει «μαγείρεμα» στις ΜΕΘ! Πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ ρίχνει «βόμβες»

Αφόρητες πιέσεις δέχεται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας, ειδικά στην...

Ο γνωστός youtuber Rigo έχασε την ζωή του σε τροχαίο με μηχανές

Την ζωή τους έχασαν δύο νεαροί όταν προσπάθησαν να κάνουν μία...

Ελεύθερος έπειτα από 24ωρη κράτηση στη ΓΑΔΑ ο Στέφανος Χίος

Ελεύθερος αφέθηκε χθες το πρωί, έπειτα από εικοσιτετράωρη κράτηση, ο δημοσιογράφος...

Το… «μανιφέστο» του Κούγια για τα θύματα που τα βάφτισε «εραστές» και η… φουκαριάρα Λίνα Μενδώνη

Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθεί σήμερα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Επιτέθηκε σε αστυνομικό με μαχαίρι κατά την διάρκεια του ελέγχου

Όλα συνέβησαν νωρίς το πρωί όταν ένας αστυνομικός έκανε έλεγχο σε έναν άντρα, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον λόγο μετακίνησής του. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται συχνα...

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

O Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, αρκετές φορές έχει πάρει δημόσια θέση υπέρ του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο αγαπημένος ηθοποιός, αυτή τη φορά δημοσίευσε δυο φωτογραφίες στον...

Η Κυριακή Κατσογρεσάκη μετά το «My Style Rocks» μπαίνει στη «Φάρμα» του ANT1

Μπορεί στο «My Style Rocks» να μην κατάφερε να μακροημερεύσει, ωστόσο στη «Φάρμα» η Κυριακή Κατσογρεσάκη φαίνεται αποφασισμένη να διαπρέψει! Η πιο «καυτή» παίκτρια...

Πέφτει «μαγείρεμα» στις ΜΕΘ! Πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ ρίχνει «βόμβες»

Αφόρητες πιέσεις δέχεται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, με τα νοσοκομεία να έχουν γεμίσει ασφυκτικά, τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά...

Ο γνωστός youtuber Rigo έχασε την ζωή του σε τροχαίο με μηχανές

Την ζωή τους έχασαν δύο νεαροί όταν προσπάθησαν να κάνουν μία κόντρα με τις μηχανές τους στην περιδερειακή οδό του Αιγάλεω.Τα ξημερώματα της Τετάρτης...

Μιμή Ντενίση: «Η ευθύνη είναι όλης της κοινωνίας που ανέχτηκε τέτοιες συμπεριφορές»

Η Μιμή Ντενίση με μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, θέλησε να πάρει θέση για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο του...