Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Φιλοδώρημα στα γεροντάκια

❱❱ Πιο βαριές οι απώλειες στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, που θα πάρουν 30-40 €Οι πρώτες 2.000 επικουρικές που θα χορηγηθούν σήμερα στους δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν στην ουρά από… την 1/1/2015, θα θυμίζουν φιλοδώρημα!

Η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2015 και μετά. Βαρύτερες απώλειες θα υποστούν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα που θα πάρουν επικουρική ακόμη και 30-40 ευρώ. Σήμερα θα πληρωθούν αιτήσεις που έγιναν από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αφορούν τους εξής κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ:

ΤΕΑΔΥ – Δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

ΤΕΑΠΟΚΑ – Υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.

ΤΕΑΥΝΤΠ – Ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες.

ΤΕΑΧ – Χημικοί.

ΤΕΑΕΙΓΕ – Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Οι εκκρεμότητες στο ΕΤΕΑΕΠ αγγίζουν τις 115.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή οι 92.000, αφορούν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά (νέο σύστημα). Από οκτώ έως και πάνω από 30 μήνες εκκρεμούν 73.930 συντάξεις, δηλαδή το 80% των αιτήσεων από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

Αλλες 18.630 εκκρεμούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή από έναν έως και επτά μήνες. Η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή περίπου οι 70.000, αφορά μισθωτούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι επικουρικές που θα εκδοθούν εντός του 2018 για μεν τους ασφαλισμένους μετά το 1993 θα είναι μειωμένες κατά 40%, για δε τους πριν από το 1993 η μείωση θα αγγίζει το 70% μαζί με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων – σε σχέση με τα ποσά που θα ελάμβαναν το 2014.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με 15 χρόνια ασφάλισης και αμοιβή 800 ευρώ θα πάρει επικουρική 54 ευρώ. Αν ο ασφαλιστικός βίος του είναι 20 έτη, θα πάρει επικουρική 64,8 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έως το 2014 θα ελάμβαναν επικουρική 140 ευρώ, που ήταν και το χαμηλότερο όριο του πρώην επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ. Δηλαδή η μείωση θα αγγίξει το 61%.

Ποιοι και πόσο «κουρεύονται»

Δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του πρώην ΙΚΑ, χημικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες θα δουν μικρότερες μειώσεις στις επικουρικές σε σχέση με το παλαιό καθεστώς.
Αντίθετα, σημαντικές μειώσεις έχουν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι του πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1
Δημόσιος υπάλληλος Δ.Ε. έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης με 30 έτη ασφάλισης και το καθεστώς του πατέρα ανηλίκου. Με τις αποδοχές που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης να υπολογίζονται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και να φτάνουν τα 1.100 ευρώ και με συμπληρωμένα 30 έτη ασφάλισης, το ποσό της επικουρικής σύνταξής του από το ΤΕΑΔΥ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 108 ευρώ.

Παράδειγμα 2
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με αποδοχές να φτάνουν τα 1.800 ευρώ και με συμπληρωμένα 35 έτη ασφάλισης. Το ποσό της επικουρικής σύνταξής του από το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 252 ευρώ.

Παράδειγμα 3
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ γίνεται 67, ενώ έχει συμπληρώσει 23 έτη ασφάλισης. Οι αποδοχές του, που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, είναι της τάξης των 700 ευρώ. Το ποσό της σύνταξής του από το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 64 ευρώ.

Παράδειγμα 4
Δημόσια υπάλληλος Π.Ε. θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία πριν από το 2010. Σήμερα, με συμπληρωμένη 35ετία και το 59ο έτος της ηλικίας της, μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη. Οι αποδοχές της, που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, είναι της τάξης των 1.600 ευρώ. Το ποσό της επικουρικής σύνταξής της από το ΤΕΑΔΥ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 224 ευρώ.

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...