Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Συγκλονίζει η Μαρίνα Ασλάνογλου: «Είχα σωληνάκι στα νεφρά και με πήρε ασθενοφόρο...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου πέρασε το κατώφλι της εκπομπής «Πρωΐαν...

Σίκουελ του «Σασμού» με στόρι τις ζωές των πρωταγωνιστών

Η απόφαση είναι ειλημμένη! Ο «Σασμός» θα τελειώσει φέτος...

«Δική μας οικογένεια»: Η Φωτεινή ζητάει από τον Ανδρέα να διακόψουν τη...

Απόψε στις 20:00 στη «Δική μας οικογένεια», όλοι προσπαθούν...

Φαίδρα Μπάρμπα: «Με τη μητέρα μου συζητάμε τα προσωπικά μας»

Η Φαίδρα Μπάρμπα μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Πρωινό...

Ψυχανάλυσέ το: Κυνηγώντας τα όνειρα!

❱❱ Οι τρόποι για να θέσετε νέους στόχους στη ζωή σας, προχωρώντας σε δραστικές αλλαγές«Η ζωή πού με πάει; Εγώ πού την πάω;» Αυτά είναι ερωτήματα που καλούνται πολλοί να απαντήσουν, ειδικά σε περιόδους που αισθάνονται ότι δεν είναι καλά ή νιώθουν ένα κενό, με το ανικανοποίητο να τους κυριεύει! Επίσης, αρκετές φορές όταν συμβαίνει κάτι και γίνεται μια ανατροπή στη ζωή μας, τότε χρειάζεται να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, λέγοντας στον εαυτό μας ότι θα αλλάξουμε!

Η αλλαγή, είτε είναι μια εσωτερική ανάγκη είτε μια εξωτερική αναγκαιότητα, μοιάζει να είναι μια απόφαση οριστική. Είναι η στιγμή που νιώθουμε το χαλί να τραβιέται κάτω από τα πόδια μας και να στριφογυρίζουμε στο κενό πριν από την… πτώση. Η ανησυχία και ο φόβος μάς χαμογελούν!

Η κλινική ψυχολόγος δρ Κόρτνεϊ Γουόρεν σε πρόσφατο βιβλίο της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως άνθρωποι μισούμε την αλλαγή. Προτιμάμε να μείνουμε στα ίδια, σε κάτι που έχουμε συνηθίσει, ακόμη και όταν έχουμε καταλάβει πολύ καλά ότι αυτό μας κρατάει μακριά από τη χαρά και την ευτυχία. Τις περισσότερες φορές λέμε στον εαυτό μας ψέματα, ώστε να ρίξουμε την ευθύνη για την ακινητοποίησή μας στις συνθήκες γύρω μας. Είναι πιο εύκολο να εστιάζουμε στο τι κερδίζουμε παραμένοντας στην κατάσταση που δεν μας αρέσει. Κι όλα αυτά, επειδή φοβόμαστε το άγνωστο, αυτό που θα ανοιχτεί μπροστά μας μόλις τολμήσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα».

Η διαδικασία της αλλαγής δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη σταθερή πορεία. Πρόκειται για μια πορεία με πολλά διλήμματα. Τα συναισθήματα είναι πολλά και συχνά αντικρούονται μεταξύ τους. Μπροστά στο άγνωστο νιώθουμε φόβο, άγχος, θλίψη, θυμό, απελπισία, αίσθημα ανικανότητας, δισταγμό και αμφιβολία. Αμφισβητούμε την απόφασή μας και τον ίδιο μας τον εαυτό. Από την άλλη, όταν επιλέγουμε αυτή την αλλαγή, νιώθουμε χαρά και ενθουσιασμό. Τα συναισθήματα είναι ταυτόχρονα ανάμεικτα, ενδεχομένως να καταλήξουν σε αναβολή των πλάνων και σε σύγχυση.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νεκρός 11χρονος μαθητής έπειτα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου στις Σέρρες

Επιτυχίες στον ορίζοντα

Κάθε αλλαγή είναι μια ολόκληρη διεργασία. Στόχος είναι να την περάσουμε με τον πιο υγιή τρόπο, με θετική σκέψη, αφοσίωση και πίστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα και αντιδράσεις. Η αλλαγή, όμως, θα φαίνεται στον ορίζοντα με επιτυχία παρά τις δυσκολίες. Ο,τι και να γίνει είναι θέμα δικής μας απόφασης, είτε προχωρήσουμε είτε επιστρέψουμε στα παλιά και γνωστά. Οποιον δρόμο και να ακολουθήσουμε, η θέση και η στάση μας καθορίζουν πώς θα αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανές καταστάσεις που θα προκύψουν. Ποιος ο λόγος να γκρινιάζουμε, αν δεν αλλάξουμε αυτό που μας ενοχλεί;

Βοηθάει να διαλέξουμε να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους δραστήριους, που θα μας εμπνέουν, ώστε να κινητοποιηθούμε άμεσα! Επίσης, μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία και να δούμε ταινίες που θα μας ενεργοποιήσουν θετικά. Εκείνες οι στιγμές που ταυτιζόμαστε μαζί τους, που αφηνόμαστε να μας συνεπάρει ένα βιβλίο ή μια ταινία, είναι ικανές να μας οπλίσουν με αισιοδοξία και δύναμη για να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να γυρίσουμε σελίδα.

Επειδή, όμως, η αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους, επιχειρούμε αρχικά μικρές αλλαγές. Ομως, η κομβική ερώτηση είναι η εξής: «Πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον συγκεκριμένο στόχο σήμερα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;»

Τα βήματα για να οριοθετήσετε τους στόχους σας και στη συνέχεια να προχωρήσετε στην υλοποίησή τους είναι τα εξής:

1 Καταγραφή. Για να μπορέσουμε να αναμορφώσουμε κάτι, πρέπει να το ονομάσουμε και να το ορίσουμε. Καταγράφουμε, λοιπόν, τις ανησυχίες μας, προσμετράμε τις δυνατότητες και τις επιλογές μας.

Οργανώνοντας τις σκέψεις μας, δεν αφήνουμε περιθώρια στο μυαλό μας να παρεκκλίνει. Με άλλα λόγια, ελαχιστοποιούμε τα κενά, από όπου θα μπορούσαν να τρυπώσουν στο μυαλό μας οι αμφιβολίες.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πυροβόλησαν 16χρονο Ρομά έπειτα από καταδίωξη

2 Απόφαση. Εχετε στον νου σας ότι «οποιαδήποτε απόφαση είναι καλύτερη από την απούσα απόφαση», όπως αναφέρει ενδεικτικά και ο καταξιωμένος ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι. Οταν αποφασίζετε, λοιπόν, να κάνετε μια αλλαγή, απλώς δράστε. Αφεθείτε με τόλμη στη διαδικασία και με λιγότερη αμφιβολία. Διατηρήστε τον ρεαλισμό σας και μη θέτετε ανέφικτα δεδομένα. Ακόμη και αν η αλλαγή δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντλήστε τα οφέλη της προσπάθειας και της μερικής απογοήτευσης που είναι διδακτικά.

3 Συμπέρασμα. Αφού δοκιμάσετε και δοκιμάσετε ξανά στην αλλαγή, αξιολογήστε τα αποτελέσματα. Είναι λογικό να έχετε απορίες και αμφιβολίες κάθε φορά που δοκιμάζετε κάτι καινούργιο, διότι δεν έχετε ακόμα το βίωμα και δεν ξέρετε πώς θα είναι τα νέα πράγματα. Μάθετε να είστε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε πολλές εναλλακτικές λύσεις.

ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Σημαντικό ρόλο στο κεφάλαιο «υλοποίηση στόχων» είναι η εξάσκηση και η εφαρμογή των αποφάσεών σας! Τη στιγμή που παίρνετε μια νέα απόφαση, δρομολογείτε μια νέα πορεία για τη ζωή σας. Μπορείτε να τα αλλάξετε όλα, αρκεί να δεσμευτείτε στον εαυτό σας. Η δυσκολότερη απόφαση είναι η δέσμευση, όχι η εκτέλεση.

Κάθε νέο βήμα θέλει δύναμη! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωράτε, ακόμη και όταν κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πώς θα είναι η επόμενη μέρα. rt4w35twe5g 2Να κυνηγάτε το όνειρό σας και όταν ξέρετε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μείνει άπιαστο! Δύναμη σημαίνει να ξέρετε μέσα σας πως ό,τι και αν συμβεί, εσείς θα μπορέσετε να επανέλθετε με νέα σχέδια και νέες επιθυμίες!

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επανασύνδεση για ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών

Ο έρωτάς τους φαίνεται πως δεν έκανε τον κύκλο...

Στο γηροκομείο η Ρένα Κουμιώτη – Στο πλευρό της η Μαίρη Λίντα

Στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διπλανά δωμάτια με τη μεγάλη...

«Ήμουν ορκισμένος εργένης και η γυναίκα μου τα ανέτρεψε όλα μέσα σε μια βραδιά»

Ο γνωστός κύριος της σόουμπιζ αναφέρθηκε στη σύζυγό του...

«Στην κηδεία μου θα έριχνα πόρτα σε μία Ελληνίδα τραγουδίστρια που μοιάζει με τον Μάικλ Τζάκσον»

Η γνωστή τραγουδίστρια σε συνέντευξή της εξομολογήθηκε πως θα...

Νίκος Γκέλια: «Ο δάσκαλος μου έλεγε να μη μιλάω για την ελληνική ιστορία γιατί είμαι από την Αλβανία»

Ο Νίκος Γκέλια φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με την κουνιάδα της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με τον Θέμη Σοφό και...

Χριστίνα Τσάφου: Στο πλευρό του γιου της στην πρεμιέρα του

Η Χριστίνα Τσάφου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από...

Ζουγανέλης για κατάθεση Παπούλια κατά Φιλιππίδη: «Αν ισχύει είναι αίσχος. Κατάπτυστο»

Τα όσα κατάθεσε η Εβελίνα Παπούλια στη δίκη Φιλιππίδη...