Κινητό με «κουνουπιέρα»

❱❱ «Εξυπνη» εφαρμογή που θα προειδοποιεί εγκαίρως τους χρήστες για τις επιθέσεις των ενοχλητικών εντόμωνΣύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για κουνούπι που ετοιμάζεται για… αφαίμαξη θα μπορεί σύντομα να βρίσκεται στα κινητά μας. Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία ανέπτυξαν σύστημα που ανιχνεύει το ανεπαίσθητο βούισμα των κουνουπιών και «τρέχει» με τη μορφή εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε ο χρήστης να είναι πάντα σε εγρήγορση.

Αν και καθένας θα μπορούσε να αξιοποιήσει το νέο σύστημα, η αρχική ιδέα για την ανάπτυξή του είναι να σώσει ζωές στις χώρες που μαστίζονται από ελονοσία, μια νόσο που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «εκπαιδεύτηκε» με βάσεις δεδομένων από ηχογραφήσεις κουνουπιών, ώστε ο αλγόριθμος να μάθει να διακρίνει το βούισμά τους από τους άλλους ήχους. Οπως έδειξαν οι δοκιμές με φτηνά κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιού σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών. Οταν το τηλέφωνο είναι κοντά σε μέρος που προσελκύει κουνούπια, όπως μια λάμπα, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη.

Κατά της ελονοσίας

Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της «έξυπνης» εφαρμογής ώστε να διακρίνει ακόμη και τους διαφορετικούς ήχους των κουνουπιών, προκειμένου να ξεχωρίζει τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία από τα απλώς ενοχλητικά έντομα.

Τα διαφορετικά είδη κουνουπιών βουίζουν με διαφορετικό τρόπο, καθώς το βούισμα εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα κουνούν τα φτερά τους (συνήθως γύρω στις 300 φορές το δευτερόλεπτο!), αλλά και από το διαφορετικό σχήμα των φτερών τους.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ