Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

Στις 28 Απριλίου η πρεμιέρα του ριάλιτι «TV Queen» στο Open

Ολοταχώς ετοιμάζεται να βγει στον «αέρα» στις 28 Απριλίου...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

Ψυχανάλυσέ το: Είναι το πρόσωπο που σας έλκει το ιδανικό; Ερχεται στη ζωή σας τη σωστή στιγμή;

❱❱ Σεβασμός στο παρελθόνκαι στις επιλογές του άλλουΟι άνθρωποι είμαστε πλάσματα συντροφικά. Η αναζήτηση μιας καλής σχέσης αποτελεί προτεραιότητα και βασικό παράγοντα ψυχικής ισορροπίας αλλά και σωματικής ευεξίας. Η συντροφική σχέση είναι ένα από τα θέματα που φαίνεται ότι προβληματίζουν και απασχολούν τους περισσότερους, είτε έχουν σχέση είτε αναζητούν έναν σύντροφο.

Η ερωτική σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα άνθος που θέλει νερό, ήλιο, φως και προστασία από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ετσι, η καλή συντροφική σχέση χρειάζεται πολλά πράγματα καθημερινά, τόσο για να αναπτυχθεί όσο και για να διατηρηθεί.

Ερευνα του 2005, στην οποία συμμετείχαν 900 άνθρωποι που είχαν χρησιμοποιήσει διάφορες υπηρεσίες γνωριμιών, έδειξε ότι τα τρία τέταρτα εξ αυτών δεν είχαν βρει το ταίρι που έψαχναν. Φαίνεται ακόμη ότι γνωρίζουμε λίγα σχετικά με το ποιοι άνθρωποι μας ταιριάζουν και ποιοι όχι.

Οι επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εκπλήσσονται από τον τρόπο με τον οποίο καθένας επιλέγει τους συντρόφους, αφού η επιλογή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολύπλευρη. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είναι μυστηριώδες και απρόβλεπτο, και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο έρωτας πηγάζει από μια άγνωστη πηγή με «μπόλικη» χημεία.

Μια ολοκληρωμένη σχέση προϋποθέτει ότι η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου περιλαμβάνει το «κατάλληλο» για καθέναν για τους σωστούς λόγους και στη σωστή στιγμή. Η αναζήτηση απαιτεί υπευθυνότητα, ωριμότητα, ειλικρίνεια, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και πολλά συναισθήματα!
Είναι μια σοβαρή υπόθεση, η οποία προϋποθέτει και βαθιά γνωριμία με τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Ασφαλώς υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου, όπως η σωματική έλξη, ο κοινωνικοοικονομικός παράγοντας, η μόρφωση, η εθνικότητα, η κουλτούρα, η θρησκεία, τα ενδιαφέροντα κ.λπ.
Από την εφηβεία ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους, όταν το φλερτ αρχίζει. Κάποιοι από αυτούς μας γοητεύουν, ενώ κάποιοι λίγο ή καθόλου.

Η ευκαιρία

Σε κάποιους δίνουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά σε κάποιους άλλους δεν δίνουμε καν την ευκαιρία. Τι είναι αυτό που μας οδηγεί τελικά να επιλέξουμε έναν συγκεκριμένο σύντροφο;

Γιατί επιλέγουμε εκείνον τον συγκεκριμένο ανάμεσα σε τόσους άλλους; Είναι τυχαία η επιλογή ή στοχευμένη; Στη λέξη σύντροφο -σημειώνουμε- δεν έχει καμιά διαφορά είτε εννοούμε άνδρα είτε γυναίκα.

Η επιλογή συντρόφου, έδειξαν οι επιστημονικές έρευνες, δεν γίνεται τυχαία. Υπάρχουν στοιχεία και χαρακτηριστικά που μας έλκουν στην προσωπικότητα του άλλου ανθρώπου, ακόμα και σε ασυνείδητο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Augustus Napier, κλινικό ψυχολόγο, η επιλογή συντρόφου βοηθά αν γίνει με τα εξής κριτήρια:

■ Το ζευγάρι να μοιράζεται κοινές αξίες και κοινό ηθικό κώδικα.
■ Να υπάρχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.
■ Να έχουν οι εμπλεκόμενοι ρεαλιστικές απαιτήσεις, να σέβεται ο ένας τη διαφορετικότητα και τις επιλογές του άλλου και οι δύο να διατηρούν τις προσωπικότητές τους μέσα στη σχέση.
■ Να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει ο ένας τις προσπάθειες του άλλου.
■ Να υπάρχει εκτίμηση στις φιλικές, κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις του συντρόφου.
■ Να περνούν ποιοτικό χρόνο σαν ζευγάρι, όμως παράλληλα να προσπαθούν να διατηρούν και τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο.
■ Να είναι οπαδοί της αγάπης!

Βεβαιωθείτε για τις ανάγκες σας, τις αξίες και τις προτεραιότητές σας, ενώ σκεφτείτε πώς θέλετε να οργανώσετε και να συντονίσετε τη ζωή σας. Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τον σύντροφό σας παρουσιάζοντας αναληθή εικόνα.

Aυτογνωσία

Η αυτογνωσία και ο απολογισμός θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν μπορείτε να συμβιώσετε με κάποιον και να συνδεθείτε μαζί του. Θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι με εσάς και με τον τρόπο ζωής σας, να έχετε αυτοεκτίμηση.
Μόνο έτσι θα προσελκύσετε το άτομο που θα σας κάνει ευτυχισμένους και όχι ένα άτομο που θα καλύψει τις επιφανειακές ανάγκες σας και τις ελλείψεις σας.

Σεβασμός στο παρελθόν και στις επιλογές του άλλου

Η σεξουαλική έλξη είναι ουσιαστικό στοιχείο μιας σχέσης, όχι όμως το μοναδικό. Είναι σπουδαίο να συμβαδίζετε ως προσωπικότητες και οι ομοιότητες να είναι περισσότερες από τις διαφορές σας, καθώς και να υπάρχει η διάθεση για νέες αλλαγές και βελτιώσεις.
Αν όντως θέλετε να είστε μαζί του ενώ θα μεγαλώνετε μαζί του, αν θέλετε να κάνετε οικογένεια, αν τον θεωρείτε συνοδοιπόρο και στήριγμα στη ζωή σας, τότε έχετε συναντήσει τον έρωτά σας.

Ονειρα

Για να υπάρχει τύχη και πιθανότητα ευτυχίας μέσα στο ζευγάρι θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να σέβονται ο ένας το παρελθόν και τις επιλογές του άλλου, να συνειδητοποιήσουν τις τυχόν παρεμβάσεις της πατρικής οικογένειας καθενός στη σχέση τους.
Είναι σημαντικό να έχουν κοινά πλάνα και όνειρα για την κοινή ζωή, αλλά δύναμη και εμπιστοσύνη, ώστε να αντιμετωπίζουν όποιες απρόοπτες αλλαγές.

Είναι πραγματικά αναγκαίο και οπωσδήποτε πολύ ωφέλιμο να συνειδητοποιήσουν και οι δύο πώς έχουν επιδράσει στον χαρακτήρα τους οι εμπειρίες και τα βιώματά τους, να κρατήσουν ό,τι χρειάζονται και να πετάξουν συμβολικά ό,τι δεν χρειάζεται πλέον και είναι περιττό. Είναι μια νέα σχέση, την οποία δημιούργησαν οι δυο rt4w35twe5g 2τους και κοιτώντας ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά και καθαρή ψυχή στο νέο ξεκίνημά τους.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...