Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Η Κατερίνα Καραβάτου επιστρέφει στην TV – Δείτε με τι εκπομπή

Το «My Style Rocks» θα είναι απλά το επιδόρπιο,...

«Σασμός»: Ο Λευτέρης απαγάγει τον Πάνο

H φωτιά διχάζει το χωριό. Ο Αντώνης στο αποψινό...

Απούσα σήμερα η Φωτεινή Πετρογιάννη από «Το πρωινό» – Τι είπε ο...

Η Φωτεινή Πετρογιάννη δεν ήταν σήμερα στο πλατό της...

Σκηνές χάους, οδομαχίες και καραμπίνες προς αστυνομικούς από εξαγριωμένους Ρομά

Αδιάψευστο μάρτυρα ότι οι άνδρες της ΔΙΑΣ γνώριζαν ότι...

Ψυχανάλυσέ το: Είναι το πρόσωπο που σας έλκει το ιδανικό; Ερχεται στη ζωή σας τη σωστή στιγμή;

❱❱ Σεβασμός στο παρελθόνκαι στις επιλογές του άλλουΟι άνθρωποι είμαστε πλάσματα συντροφικά. Η αναζήτηση μιας καλής σχέσης αποτελεί προτεραιότητα και βασικό παράγοντα ψυχικής ισορροπίας αλλά και σωματικής ευεξίας. Η συντροφική σχέση είναι ένα από τα θέματα που φαίνεται ότι προβληματίζουν και απασχολούν τους περισσότερους, είτε έχουν σχέση είτε αναζητούν έναν σύντροφο.

Η ερωτική σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα άνθος που θέλει νερό, ήλιο, φως και προστασία από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ετσι, η καλή συντροφική σχέση χρειάζεται πολλά πράγματα καθημερινά, τόσο για να αναπτυχθεί όσο και για να διατηρηθεί.

Ερευνα του 2005, στην οποία συμμετείχαν 900 άνθρωποι που είχαν χρησιμοποιήσει διάφορες υπηρεσίες γνωριμιών, έδειξε ότι τα τρία τέταρτα εξ αυτών δεν είχαν βρει το ταίρι που έψαχναν. Φαίνεται ακόμη ότι γνωρίζουμε λίγα σχετικά με το ποιοι άνθρωποι μας ταιριάζουν και ποιοι όχι.

Οι επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εκπλήσσονται από τον τρόπο με τον οποίο καθένας επιλέγει τους συντρόφους, αφού η επιλογή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολύπλευρη. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είναι μυστηριώδες και απρόβλεπτο, και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο έρωτας πηγάζει από μια άγνωστη πηγή με «μπόλικη» χημεία.

Μια ολοκληρωμένη σχέση προϋποθέτει ότι η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου περιλαμβάνει το «κατάλληλο» για καθέναν για τους σωστούς λόγους και στη σωστή στιγμή. Η αναζήτηση απαιτεί υπευθυνότητα, ωριμότητα, ειλικρίνεια, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και πολλά συναισθήματα!
Είναι μια σοβαρή υπόθεση, η οποία προϋποθέτει και βαθιά γνωριμία με τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Ασφαλώς υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου, όπως η σωματική έλξη, ο κοινωνικοοικονομικός παράγοντας, η μόρφωση, η εθνικότητα, η κουλτούρα, η θρησκεία, τα ενδιαφέροντα κ.λπ.
Από την εφηβεία ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους, όταν το φλερτ αρχίζει. Κάποιοι από αυτούς μας γοητεύουν, ενώ κάποιοι λίγο ή καθόλου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νεκρός 11χρονος μαθητής έπειτα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου στις Σέρρες

Η ευκαιρία

Σε κάποιους δίνουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά σε κάποιους άλλους δεν δίνουμε καν την ευκαιρία. Τι είναι αυτό που μας οδηγεί τελικά να επιλέξουμε έναν συγκεκριμένο σύντροφο;

Γιατί επιλέγουμε εκείνον τον συγκεκριμένο ανάμεσα σε τόσους άλλους; Είναι τυχαία η επιλογή ή στοχευμένη; Στη λέξη σύντροφο -σημειώνουμε- δεν έχει καμιά διαφορά είτε εννοούμε άνδρα είτε γυναίκα.

Η επιλογή συντρόφου, έδειξαν οι επιστημονικές έρευνες, δεν γίνεται τυχαία. Υπάρχουν στοιχεία και χαρακτηριστικά που μας έλκουν στην προσωπικότητα του άλλου ανθρώπου, ακόμα και σε ασυνείδητο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Augustus Napier, κλινικό ψυχολόγο, η επιλογή συντρόφου βοηθά αν γίνει με τα εξής κριτήρια:

■ Το ζευγάρι να μοιράζεται κοινές αξίες και κοινό ηθικό κώδικα.
■ Να υπάρχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.
■ Να έχουν οι εμπλεκόμενοι ρεαλιστικές απαιτήσεις, να σέβεται ο ένας τη διαφορετικότητα και τις επιλογές του άλλου και οι δύο να διατηρούν τις προσωπικότητές τους μέσα στη σχέση.
■ Να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει ο ένας τις προσπάθειες του άλλου.
■ Να υπάρχει εκτίμηση στις φιλικές, κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις του συντρόφου.
■ Να περνούν ποιοτικό χρόνο σαν ζευγάρι, όμως παράλληλα να προσπαθούν να διατηρούν και τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο.
■ Να είναι οπαδοί της αγάπης!

Βεβαιωθείτε για τις ανάγκες σας, τις αξίες και τις προτεραιότητές σας, ενώ σκεφτείτε πώς θέλετε να οργανώσετε και να συντονίσετε τη ζωή σας. Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τον σύντροφό σας παρουσιάζοντας αναληθή εικόνα.

Aυτογνωσία

Η αυτογνωσία και ο απολογισμός θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν μπορείτε να συμβιώσετε με κάποιον και να συνδεθείτε μαζί του. Θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι με εσάς και με τον τρόπο ζωής σας, να έχετε αυτοεκτίμηση.
Μόνο έτσι θα προσελκύσετε το άτομο που θα σας κάνει ευτυχισμένους και όχι ένα άτομο που θα καλύψει τις επιφανειακές ανάγκες σας και τις ελλείψεις σας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συνταγματάρχης ο ληστής των τραπεζών με τη χειροβομβίδα

Σεβασμός στο παρελθόν και στις επιλογές του άλλου

Η σεξουαλική έλξη είναι ουσιαστικό στοιχείο μιας σχέσης, όχι όμως το μοναδικό. Είναι σπουδαίο να συμβαδίζετε ως προσωπικότητες και οι ομοιότητες να είναι περισσότερες από τις διαφορές σας, καθώς και να υπάρχει η διάθεση για νέες αλλαγές και βελτιώσεις.
Αν όντως θέλετε να είστε μαζί του ενώ θα μεγαλώνετε μαζί του, αν θέλετε να κάνετε οικογένεια, αν τον θεωρείτε συνοδοιπόρο και στήριγμα στη ζωή σας, τότε έχετε συναντήσει τον έρωτά σας.

Ονειρα

Για να υπάρχει τύχη και πιθανότητα ευτυχίας μέσα στο ζευγάρι θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να σέβονται ο ένας το παρελθόν και τις επιλογές του άλλου, να συνειδητοποιήσουν τις τυχόν παρεμβάσεις της πατρικής οικογένειας καθενός στη σχέση τους.
Είναι σημαντικό να έχουν κοινά πλάνα και όνειρα για την κοινή ζωή, αλλά δύναμη και εμπιστοσύνη, ώστε να αντιμετωπίζουν όποιες απρόοπτες αλλαγές.

Είναι πραγματικά αναγκαίο και οπωσδήποτε πολύ ωφέλιμο να συνειδητοποιήσουν και οι δύο πώς έχουν επιδράσει στον χαρακτήρα τους οι εμπειρίες και τα βιώματά τους, να κρατήσουν ό,τι χρειάζονται και να πετάξουν συμβολικά ό,τι δεν χρειάζεται πλέον και είναι περιττό. Είναι μια νέα σχέση, την οποία δημιούργησαν οι δυο rt4w35twe5g 2τους και κοιτώντας ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά και καθαρή ψυχή στο νέο ξεκίνημά τους.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επανασύνδεση για ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών

Ο έρωτάς τους φαίνεται πως δεν έκανε τον κύκλο...

«Ήμουν ορκισμένος εργένης και η γυναίκα μου τα ανέτρεψε όλα μέσα σε μια βραδιά»

Ο γνωστός κύριος της σόουμπιζ αναφέρθηκε στη σύζυγό του...

Στο γηροκομείο η Ρένα Κουμιώτη – Στο πλευρό της η Μαίρη Λίντα

Στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διπλανά δωμάτια με τη μεγάλη...

«Στην κηδεία μου θα έριχνα πόρτα σε μία Ελληνίδα τραγουδίστρια που μοιάζει με τον Μάικλ Τζάκσον»

Η γνωστή τραγουδίστρια σε συνέντευξή της εξομολογήθηκε πως θα...

Νίκος Γκέλια: «Ο δάσκαλος μου έλεγε να μη μιλάω για την ελληνική ιστορία γιατί είμαι από την Αλβανία»

Ο Νίκος Γκέλια φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και...

Χριστίνα Τσάφου: Στο πλευρό του γιου της στην πρεμιέρα του

Η Χριστίνα Τσάφου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από...

Ζουγανέλης για κατάθεση Παπούλια κατά Φιλιππίδη: «Αν ισχύει είναι αίσχος. Κατάπτυστο»

Τα όσα κατάθεσε η Εβελίνα Παπούλια στη δίκη Φιλιππίδη...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με την κουνιάδα της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με τον Θέμη Σοφό και...