Ανοίγει στις 8 Ιουνίου η αυλαία των πανελλαδικών

❱❱ Πρεμιέρα στις 8 Ιουνίου θα κάνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, ενώ στις 7 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα ΕΠΑ.Λ., όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι φετινοί υποψήφιοι θα έχουν -θεωρητικά- «ευκολότερο» έργο έως ότου φθάσουν στις πανελλαδικές, καθώς οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης του ημερήσιου και της Δ’ τάξης του Εσπερινού Λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα: στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, στην Ιστορία, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.

Εκτός από τα λιγότερα μαθήματα για το απολυτήριο, οι περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι θα βρουν διαφορές και σε άλλους τομείς στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018, όπως η κατανομή των τμημάτων και σχολών ανά επιστημονικό πεδίο, που θα είναι κατά ένα λιγότερα και μειώνονται σε τέσσερα. Λόγω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καταργήθηκε το πεδίο των Επιστημών της Εκπαίδευσης.

Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο αφορά τις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, το 2ο Επιστημονικό Πεδίο τις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, το 3ο Επιστημονικό Πεδίο τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική, ενώ τα παιδαγωγικά τμήματα είναι προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Από τις 461 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων, ΤΕΙ, εκκλησιαστικών ακαδημιών, στρατιωτικών σχολών, των σχολών της Αστυνομικής και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, 135 μοιράζονται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, 247 στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, 133 στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και 172 στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Οι προσφερόμενες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι φέτος 74.692, περισσότερες κατά 3.966 σε σχέση με το 2017. Στα πανεπιστήμια, εκτός του νεοσύστατου της Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, εκτός αυτών της Αθήνας και του Πειραιά, που δεν υπάρχουν πλέον, ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι φέτος 23.396, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411.

esr 0504 009 cmyk

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ