Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Η Βούλα Πατουλίδου έκλεψε ξανά τις εντυπώσεις με τις ενδυματολογικές επιλογές της

Η Βούλα Πατουλίδου ίσως έχει τον καλύτερο και πιο...

Μάρα Μεϊμαρίδη: «Το Κατερινάκι το λατρεύω… Πώς να πάω στην εκπομπή;»

Η Μάρα Μεϊμαρίδη παρουσίασε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας...

«Σασμός»: Πάει και για τρίτη σεζόν; – Τι αποκάλυψε ο Σπύρος Πετρουλάκης

Ο «Σασμός» (που αντέχει και το στενό μαρκάρισμα στην...

Υπόθεση «Κιβωτού»: Πάντρευαν τροφίμους με ομοφυλοφιλικές τάσεις με κορίτσια

Θεοκρατικό καθεστώς φαίνεται πως είχαν επιβάλει ο πατέρας Αντώνιος...

Ψυχανάλυσέ το: Stop στο στρες

❱❱ Τα συμπτώματα αλλά και χρηστικά tips για να μην επηρεάζει τη διάθεσή σαςΣτη ζωή μας συχνά συμβαίνουν γεγονότα που μας προκαλούν άγχος και ψυχολογικό στρες. Από μικρά συμβάντα, όπως δυσκολίες στον χώρο εργασίας, μέχρι και τα πιο σοβαρά, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων, ο οργανισμός μας διαρκώς διαταράσσεται και αποδιοργανώνεται. 

Το στρες κάποιες φορές μπορεί να έχει σπουδαία οφέλη στη ζωή μας, αφού είναι το κίνητρο για να δράσουμε, να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε. Ωστόσο, το διαρκές και το χρόνιο ψυχολογικό στρες προκαλεί ενδοκρινολογικές μεταβολές στον οργανισμό, που μπορεί να οδηγήσουν σε θλίψη και κατάθλιψη.

Συμβαίνει τα συμπτώματα του άγχους να επηρεάσουν το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας. Εάν είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα κοινά συμπτώματα που εμφανίζει το άγχος, αυτό μπορεί να δώσει ένα έναυσμα για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους. Το άγχος, εάν το αφήσετε χωρίς έλεγχο, μπορεί να συμβάλει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, οι διατροφικές διαταραχές, η μελαγχολία και ο διαβήτης.

Το επικίνδυνο στρες μάς κάνει να είμαστε διαρκώς σε υπερένταση! Δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε, να γαληνέψουμε, νιώθουμε ότι είμαστε σε ένταση. Είναι αδύνατον να αποδώσουμε σε δραστηριότητες και να πάρουμε αποφάσεις που προηγουμένως δεν μας προκαλούσαν πρόβλημα. Κάνουμε συχνά αρνητικές σκέψεις, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και ο ύπνος μας διαταράσσεται. Η ιατρική αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς πίεσης τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, να μεγαλοποιούν τα πάντα, να είναι σε συχνή υπερένταση χωρίς εμφανή λόγο και αιτία. Είναι πιθανό να αρρωσταίνουν συχνά και να παρουσιάζουν σωματικά συμπτώματα:

  • Πονοκεφάλους
  • Πεπτικές ενοχλήσεις
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Ταχυπαλμίες
  • Εντονο αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης
  • Αναπνευστικά προβλήματα
Δημοφιλείς ειδήσεις  «Κιβωτός του Κόσμου»: Υποψήφιοι δωρητές κάνουν πίσω μετά το σκάνδαλο

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως οδηγούν τα άτομα σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, χωρίς όμως να έχει διαγνωστεί οργανικό πρόβλημα.

Αντιμετώπιση

1. Διαλογισμός και αυτοσυγκέντρωση

Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι δυνατό να μειωθεί κάθε αρνητική σκέψη που προκαλεί στρες, με αποτέλεσμα να επέλθουν χαλάρωση και ευεξία. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως καθημερινές σύντομες ασκήσεις με την επικέντρωση της σκέψης σε ένα πρόσωπο, σε μια κατάσταση για 15-20 λεπτά, σε συνδυασμό με γυμναστική, όπως γίνεται στη γιόγκα και το τάι τσι.

2. Θετική σκέψη

Η αλλαγή του τρόπου σκέψης επιστημονικά φαίνεται να επιδρά στη μείωση του στρες. Είτε με ψυχοθεραπεία είτε από προσωπική επεξεργασία του ατόμου, φαίνεται ότι όταν καταφέρουμε να αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις ή να τις επεξεργαστούμε, καταφέρνουμε τη βελτίωση του συναισθήματος. Αυτό έχει διαπιστωθεί και ορμονικά, αφού τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται στον οργανισμό ως απάντηση της αλλαγής του τρόπου σκέψης, σε θετική στάση και αισιοδοξία.

3. Εκθεση στον ήλιο
Η έκθεση στο φως είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να αυξήσουμε τη σεροτονίνη. Μελέτες έχουν δείξει μια θετική συσχέτιση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία με τα επίπεδα σεροτονίνης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο βιοχημικός μηχανισμός.

4. Ασκηση και προπόνηση
Μια άλλη γνωστή μέθοδος για να ελαττώσουμε το στρες και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας είναι η άσκηση. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άλλες μεθόδους μείωσης του στρες, όπως είναι οι εναλλακτικές θεραπείες εκγύμνασης, που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση της ψυχολογικής και της σωματικής κατάστασής μας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ξημερώματα έδωσε δικαιώματα ο Εγκέλαδος στην Εύβοια με 4,8 R!

5. Διατροφή
Η διατροφή είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογική κατάστασή μας. Με αυτόν τον τρόπο η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία έχει επακόλουθο τη βελτίωση της διάθεσής μας.

Χρήσιμα «εργαλεία», το μασάζ και η μουσική

Για την αντιμετώπιση του στρες κάντε μασάζ και ακούστε μουσική! Το μασάζ οποιασδήποτε μορφής βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό. Επιπλέον, όταν χαλαρώνει το σώμα, τείνουν να καταλαγιάζουν οι σκέψεις και να ηρεμεί ο νους.
Μάλιστα, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ έχει πιο ευεργετική δράση στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης και του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση ακόμη και με μια φιλική συζήτηση, κάτι που αναδεικνύει τη θεραπευτική δύναμη της επαφής και του αγγίγματος.

Μαλάξεις

Βοηθάει πολύ να μας κάνει μασάζ ένα οικείο πρόσωπο που γνωρίζει τις τεχνικές ή ένας καταρτισμένος επαγγελματίας. Εναλλακτικά, κάντε μόνοι σας μαλάξεις στον αυχένα και στους ώμους, όπου συσσωρεύονται η πίεση και η ένταση.
Ορισμένα μουσικά κομμάτια αποτελούν πολύτιμο βοήθημα στην αποσυμπίεση και την εκτόνωση του στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική με αργό ή μέτριο ρυθμό και με απλή, μελωδική δομή φέρνει ηρεμία και ευχαρίστηση.
Πρόκειται για κομμάτια κλασικής μουσικής, σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής, χορωδιακής ή ακόμη και τραγούδια. Σε κάθε rt4w35twe5g 2περίπτωση όμως, βασική προϋπόθεση για την επιλογή του μουσικού κομματιού που θα σας χαλαρώσει είναι να το αγαπάτε!

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


offer

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φίλιππος Οικονόμου – Στεφανία Βερριοπούλου: Ο πολυτελής γάμος του ζευγαριού

Ένας αριστοκρατικός γάμος, με πολλή αγάπη, πολυτέλεια αλλά χωρίς...

Λίνα Δρούγκα – Σπύρος Θεοδωρόπουλο: Μυστικός γάμος στο σπίτι τους, στο Κεφαλάρι

Γάμος «κεκλεισμένων των θυρών» για τη Λίνα Δρούγκα. Η...

Mε πρωταθλητή του τάε κβον ντο η Αρχοντάκη του «Big Brother 1»

Φουλ του έρωτα για τη Δώρα Αρχοντάκη. Η τραγουδίστρια...

Δωρεά «Μαϊμού» απο Κώστα Λούλη στην «Κιβωτό του Κόσμου»

To κουτί της Πανδώρας άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Ο Κώστας Μουτζούρης πάντρεψε την κόρη του με τον αγαπημένο της Βασίλη στη Λέσβο

Γάμος και χαρές στη Λέσβο! Μας είχε προαναγγείλει τον...

Δικαίωση για Καίτη Γαρμπή με… σημαία της απόφαση του ΣτΕ

Την αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από το τι πραγματικά...

Η Πίτσα Παπαδοπούλου έχασε την «αδελφή» της Μαρία Πνευματικού

«Αγαπημένο μου Μαράκι, φίλη μου και αδερφή μου...» Με...

Πού «είδε» ο Καναδός τον Μάριο Παπαγεωργίου;

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την έρευνά του για...