Μισοί… άνθρωποι

❱❱ Μόνο το 43% του σώματος αποτελείται από δικά μας κύτταρα, ενώ το υπόλοιπο 57% καταλαμβάνουν βακτήριαΤην ευκαιρία να ξανασυστηθούμε δίνει νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος είναι άνθρωπος κατά το ήμισυ, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό του σώματός του αποτελείται από βακτήρια και όχι από ανθρώπινα κύτταρα.

Οπως δήλωσε ο καθηγητής Ρομπ Νάιτ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – Σαν Ντιέγκο, τα ανθρώπινα κύτταρα αποτελούν μόνο το 43% των συνολικών κυττάρων που υπάρχουν σε ένα ανθρώπινο σώμα. Το υπόλοιπο 57% καταλαμβάνουν βακτήρια, ιοί, μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί που φιλοξενούνται στο σώμα μας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, καθώς το ακριβές μέτρημα δεν είναι προφανώς εφικτό, η αναλογία ανθρώπινων – μικροβιακών κυττάρων γέρνει σημαντικά υπέρ των δεύτερων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άνθρωπος ούτε από γενετική άποψη, αφού στο καθαρά ανθρώπινο γονιδίωμα των περίπου 20.000 γονιδίων θα πρέπει να προστεθεί το μικροβιακό γονιδίωμα, κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα στα 2.000.000 έως 20.000.000!

Σταδιακά οι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτό το «άλλο μισό» μας, το μικροβίωμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την αρρώστια, από τις αλλεργίες έως το Πάρκινσον. «Ανακαλύπτουμε ότι αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μεταμορφώνουν πλήρως την υγεία μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί έως πρόσφατα» ανέφερε ο Νάιτ.

Η μικροβιακή θεραπευτική ιατρική βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρακολούθηση και η χειραγώγηση του μικροβιώματος θα αποτελέσουν καθημερινή ρουτίνα στο μέλλον, φέρνοντας επανάσταση στην ιατρική.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ