«Χέρι» στις τηγανητές πατάτες!

❱❱ Η Ε.Ε. επιβάλλει ρυθμίσεις στον τρόπο μαγειρέματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καρκινογόνο ουσίαΟι τραγανές τηγανητές πατάτες εκτός από πιο νόστιμες είναι και πιο ανθυγιεινές. Ο λόγος; Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ακρυλαμίδιο, μια καρκινογόνο ουσία που παράγεται κατά το μαγείρεμα των αμυλούχων τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα.

Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση έρχεται να επιβάλει ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο θα απολαμβάνουμε στο εξής το αγαπημένο μας φαγητό, εκδίδοντας -όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»- ειδικό κανονισμό για τον περιορισμό της κατανάλωσης του εν λόγω συστατικού.

Για τους καταναλωτές δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, ωστόσο η βιομηχανία τροφίμων θα αναγκαστεί να διαφοροποιήσει την προσέγγισή της στην παραγωγή και την προετοιμασία τροφίμων. Οι παραγωγοί προϊόντων ζαχαροπλαστικής, για παράδειγμα, θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα συστατικά που περιέχουν φρουκτόζη, όπως το σιρόπι ή το μέλι, με συστατικά που περιέχουν γλυκόζη, όπως ζάχαρη από ζαχαρότευτλο και ζαχαροκάλαμο, ενώ οι εταιρίες που παράγουν τηγανητές πατάτες θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανονισμούς για τη συντήρηση και το μαγείρεμά τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας καλεί τους καταναλωτές να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, καθώς επίσης να βάζουν τις πατάτες για αρκετή ώρα στο νερό ή να τις βράζουν πριν τις τηγανίσουν.

Για τη μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο, ο ΕΦΕΤ συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής, του «μέτρου» και της «μεσότητας», δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο άγριος Ιανός «θέρισε» ψυχές – Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι στη Θεσσαλία

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι ήταν -ως χθες το βράδυ- ο...

Τι αποκαλύπτει για τους Έλληνες πιλότους ο απόστρατος Ίκαρος Στέφανος Καραβίδας

Ο πρώτος Ελληνας πιλότος που είχε την ευκαιρία να πετάξει με...

Θα γίνουμε Βηρυτός! Κρυψώνες της Χεζμπολάχ γεμάτες με νιτρικό αμμώνιο στην Ελλάδα;

Η Χεζμπολάχ έχει αποθήκες με το εκρηκτικό χημικό που τίναξε στον...

Δημήτρης Παρίσης: Κυκλοφόρησε digital από την Heavenmusic το νέο του τραγούδι «Τέσσερα λεπτά»

Ένας νέος ανερχόμενος καλλιτέχνης με μια πολύ ζεστή φωνή έρχεται για...