Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Ο ήρωας πιλότος, που κυνηγούσε Τούρκους στο Αιγαίο, άφησε πίσω του δύο ορφανά!

❱❱ Τραγικό τέλος για τον 34χρονο σμηναγό Γεώργιο ΜπαλταδώροΛίγα λεπτά μετά την αναχαίτιση ενός ζεύγους τουρκικών F-16 στη Λέσβο, έμελλε να προσθέσει το όνομά του στη λίστα με τους ήρωες πιλότους που έπεσαν θύματα του «ακήρυχτου πολέμου» στο Αιγαίο ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος. 

Ο άτυχος χειριστής που πέρασε στο πάνθεον των ηρώων ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ηλικίας 6 και 11 ετών. Το Mirage 2000-5 που πιλόταρε και συμμετείχε μαζί με ακόμη ένα Mirage της 331 Μοίρας Παντός Καιρού στην υπεράσπιση του εθνικού εναέριου χώρου από παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών «κάρφωσε» στη θάλασσα πιθανότατα λόγω βέρτιγκο.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει να ρίξει άπλετο φως στο θρίλερ και να ανακαλύψει τα ακριβή αίτια της πτώσης του Mirage 2000-5 (από τα τελευταία που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία το 2007), που στοίχισε τη ζωή στον 34χρονο έμπειρο χειριστή. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, όπως και η μαρτυρία του δεύτερου πιλότου της αποστολής, θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Οι ειδικοί, ωστόσο, προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ο άτυχος σμηναγός δεν πρόλαβε να αναφέρει κάτι πριν από τη συντριβή και γιατί δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης για να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Φαίνεται, όμως, πως όλα έγιναν ξαφνικά και δεν είχε περιθώρια αντίδρασης.

Από το χρονικό συμπεραίνεται ότι η συντριβή του Mirage 2000-5 και η απώλεια του σμηναγού προήλθαν πιθανότατα από παραίσθηση (βέρτιγκο). Γι’ αυτό στην ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρεται ότι «προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους». Το ενδεχόμενο της μηχανικής βλάβης μάλλον έχει αποκλειστεί. Στην περιοχή της συντριβής, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου Mirage 2000-5 και ανάμεσα σε αυτά η κάσκα, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης που δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει ο άτυχος χειριστής. Η καθυστέρηση εντοπισμού των συντριμμιών οφείλεται επίσης στη χαμηλή νέφωση. Το τραγικό περιστατικό συνέβη χθες στις 12.15. Μία ώρα πριν, το ζεύγος των Mirage είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Σκύρου για να αναχαιτίσει ένα ζεύγος τουρκικών F-16 που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο στη Λέσβο. Η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι τη Ρόδο και κατόπιν τα ελληνικά μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους για προσγείωση.

Εχασε τον αρχηγό του

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο Mirage-2000-5 άρχισαν να κατεβαίνουν σταδιακά χαμηλότερα από τα 3.000 πόδια, προκειμένου να βρουν καλό καιρό και να προσεγγίσουν τον αεροδιάδρομο της Σκύρου για να προσγειωθούν. Ωστόσο, στα 1.000 πόδια εξακολουθούσε να υπάρχει πυκνή νέφωση και τότε ο «Νο 2» αναφέρει στον πύργο ελέγχου ότι έχασε τον αρχηγό του, ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τραβάει αντίθετη πορεία για να μην υπάρξει μεταξύ τους σύγκρουση μέσα στα σύννεφα και καταφέρνει να βγει μόλις 300 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με την αεροπορική ορολογία. Από τύχη, δηλαδή, δεν χάθηκε και ο δεύτερος πιλότος, που επίσης είναι έμπειρος και ικανός χειριστής.

Με εμπειρία και 940 ώρες πτήσης

Στη μνήμη του ήρωα σμηναγού κηρύχθηκε χτες τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν άριστος πιλότος, με μεγάλη εμπειρία και είχε 800 ώρες πτήσης στα Mirage, από τις 940 που είχε συνολικά στο ενεργητικό του. Οι συνάδελφοί του λένε για τον Γιώργο ότι γνώριζε τους κινδύνους στο Αιγαίο, αλλά ήξερε πάντα να κάνει με επαγγελματικό τρόπο τους Τούρκους να αλλάζουν… δρόμο.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι»

Ο αδικοχαμένος πιλότος είχε μιλήσει πρόσφατα στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με αρετή και τόλμη», σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου», εξηγώντας στην κάμερα τι κάνουν σε περίπτωση συναγερμού, τους κινδύνους που περικλείει η αποστολή τους και τις οδηγίες που έχουν.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι. Υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν γίνεται τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο τι έχουν σκοπό να κάνουν οι απέναντι» ακούγεται να λέει στο βίντεο.

Η είδηση του χαμού του άτυχου αεροπόρου, που έμενε στην Αθήνα, βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας. Περίπου στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε στο σπίτι του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου στην Πετρούπολη (το πατρικό της συζύγου του) ο μοίραρχος της 331 ΜΠΚ, για να ανακοινώσει τον θάνατό του στην οικογένειά του.

Βαθιά ήταν η οδύνη και στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, απ’ όπου καταγόταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος και όπου διαμένουν οι γονείς και ο αδελφός του. Ο πατέρας του 34χρονου πιλότου, Απόστολος, αποκάλυψε πως η πτήση του γιου του θα ήταν η τελευταία στη Σκύρο, όπου είχε μεταβεί με το Mirage για «readiness». Φίλοι και συγγενείς μιλούν για έναν φιλότιμο και γελαστό νέο με αγάπη για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία. Στο προφίλ του στο facebook δεσπόζει μια φωτογραφία με Mirage.

untitled 1 0Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΦΥΓΕ» ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εξέφρασε τη θλίψη της για τον χαμό του 34χρονου πιλότου. Με δήλωσή του, ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του, ενώ ο πρωθυπουργός εξέφρασε προς τους οικείους του τη βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του, τονίζοντας: «Εφυγε την ώρα του καθήκοντος».

Εκ μέρους της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης αποχαιρέτησε τον πιλότο του Mirage, λέγοντας ότι έφυγε υπερασπιζόμενος την πατρίδα και θα μείνει για πάντα στις καρδιές και στη μνήμη μας.

«Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ενοπλες Δυνάμεις μας και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο τον λαό μας» ανέφερε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανακοίνωση

Την είδηση του θανάτου του Γιώργου Μπαλταδώρου ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, γράφοντας στο twitter: «Ενας Ελληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Επεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται».

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και οδύνη της, τονίζοντας ότι η πατρίδα τον τιμά. Το ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι Ελληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης ευχήθηκε ο θάνατός του να μας κάνει όλους πιο συνετούς. «Θυσιάστηκε ακόμη ένας ήρωας» ανέφερε η Ενωση Κεντρώων.

offer

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...