Μαστογράφος στη Θεσσαλονίκη αλλά μόνο για γυναίκες με μικρό στήθος!

❱❱ Απίστευτο και όμως ελληνικό! Ο μαστογράφος στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί γυναίκες μόνο με μικρό στήθος! Την ίδια ώρα το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αρνείται τη δωρεά μαστογράφου, με τον οποίο θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε εξετάσεις γυναίκες ανεξαρτήτως… μεγέθους! Γιατί; Για να… γλιτώσουν 7.000 ευρώ!

Ο μαστογράφος που υπάρχει σήμερα στον «Αγιο Δημήτριο», είναι ηλικίας άνω των 25 ετών. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου «Ο Αγιος Δημήτριος», ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα, δεν είναι μόνον η παλαιότητά του το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να εξυπηρετεί γυναίκες με νούμερο στήθους έως 2, δηλαδή μόνο γυναίκες με μικρό στήθος.

Επιπλέον ο μαστογράφος αυτός, που ήταν αναλογικός, μετατράπηκε σε ψηφιακό, ωστόσο διαθέτει μόνο τρεις κασέτες ψηφιοποίησης. Μία μαστογραφία, όμως, απαιτεί τέσσερις λήψεις, δύο για κάθε μαστό. Ετσι, η εξεταζόμενη, αφού της γίνουν οι τρεις λήψεις, περιμένει ημίγυμνη στον χώρο της μαστογραφίας ώσπου να επιστρέψει η κασέτα, την οποία έχει επεξεργαστεί το ιατρικό προσωπικό, ώστε να γίνει η τέταρτη λήψη.

Ο προσφερόμενος μαστογράφος κρίθηκε ακατάλληλος διότι, αν και μπορεί να εξυπηρετήσει γυναίκες με στήθος κάθε μεγέθους, είναι ηλικίας περίπου 15 ετών, κρίθηκε δηλαδή παλιός. Επιπλέον είναι αναλογικός και η μετατροπή του σε ψηφιακό κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

«Ο μαστογράφος που μας προσφέρουν είναι αναλογικός. Το νοσοκομείο διαθέτει αναλογικό μαστογράφο, τον οποίο μετατρέψαμε σε ψηφιοποιημένο» απαντά η διοικήτρια του νοσοκομείου Μελπομένη Τσούγκα και προσθέτει: «Η μετατροπή του μαστογράφου που μας παραχωρούν σε ψηφιοποιημένο έχει κόστος 7.000 ευρώ. Ομως έχουμε αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων».

Η κυρία Τσούγκα παραδέχεται ότι ο μαστογράφος του νοσοκομείου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις γυναίκες. «Γυναίκες με μεγάλο στήθος δεν μπορούν να εξεταστούν. Οι γυναίκες αυτές, ωστόσο, παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία» τονίζει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ