Χωρίς ραντεβού (πλέον) η επίσκεψη στον Μακεδονικό Τάφο του Αγίου Αθανασίου

❱❱ Ενα αρχαιολογικό εύρημα μοναδικό και ταυτόχρονα… άγνωστο στους περισσότερους, ο Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου στην περιοχή της Χαλκηδόνας, θα είναι ανοιχτός από αύριο και κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Οι σπάνιες τοιχογραφίες του, που βρίσκονταν για αιώνες «στα σπλάχνα» της μακεδονικής γης μας και δεν συναντώνται σε κανέναν άλλον τάφο, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τουρίστες, να τις θαυμάσουν από κοντά.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της περιοχής με αυτόν τον τρόπο το μνημείο θα μπορέσει να αποκτήσει στον χάρτη των αρχαιολογικών ευρημάτων της χώρας τη θέση που του αξίζει. Ως σήμερα οι επισκέψεις στον τάφο εξαιτίας απουσίας προσωπικού γίνονταν κατόπιν… συνεννόησης και ραντεβού. Το δε ενδιαφέρον σχολείων, επισκεπτών και τουριστών από χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι μεγάλο.

Σπάνιες τοιχογραφίες

Το εν λόγω μνημείο, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, είναι μοναδικό, με σπάνιες ολοκληρωμένες τοιχογραφίες, που δεν υπάρχουν ούτε στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, καθώς αναπαριστούν με γλαφυρό τρόπο ένα Μακεδονικό Συμπόσιο και τη χαρά της ζωής, αντί για πολεμικές φιγούρες.

Ο Τάφος με την εντυπωσιακή πρόσοψη έχει σχήμα ναού με τρίγλυφα δωρικού ρυθμού και μια ζωφόρο ιωνικού ρυθμού. Το αέτωμά του κοσμούν μυθικοί γρύπες με ολόχρυσα φτερά. Ο Τάφος ανακαλύφθηκε συλημένος στις αρχές του 1994 από την αρχαιολόγο Μαρία Τσιμπίδου – Αυλωνίτη και την ομάδα της. Πρόκειται για τον τάφο ενός επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού, όπως υποδηλώνουν και τα υπολείμματα του πραγματικού οπλισμού, που βρέθηκαν στον θάλαμο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ