Γεννάτε γιατί χανόμαστε!

❱❱ Το δημογραφικό πνίγει την Ελλάδα, που κινδυνεύει να μείνει το 2050 με 6.500.000 – 8.000.000 άτομαΤο Μνημόνιο είχε ακόμη μία δραματική επίπτωση στη χώρα μας και αυτή δεν είναι άλληαπό το δημογραφικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν ειδικοί σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, γεγονός που βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό επισήμανε -μεταξύ άλλων- και η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αλεξάνδρα Τραγάκη, προσθέτοντας ότι «οι αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι πολλές, από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τον έλεγχο της γονιμότητας έως το μοντέλο τού “λίγα παιδιά και πιο αργά” που ακολουθούν πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες». Το ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στην απουσία πολιτικής, ενώ θα ήταν λάθος να αποδοθεί αυτή η κατάσταση στην οικονομική κρίση και μόνο.

«Η ύφεση επιδείνωσε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα δεν είναι σημερινό» ανέφερε στην τοποθέτησή της η κυρία Τραγάκη και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια «χάθηκαν» 110.000 γεννήσεις, δηλαδή περισσότερες από τις γεννήσεις ενός έτους.
Ωστόσο, το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων βαίνει μειούμενο από τη δεκαετία του ’50, όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, συγγραφέας του βιβλίου «Σιωπηρή Αλωση – Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας» (εκδ. Πραγματεία).

Λιγότερες

«Οδεύουμε προς το τέλος της νεοελληνικής κοινωνίας όπως την έχουμε γνωρίσει έως τώρα» σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο ελληνικός είναι ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο.

Τα στοιχεία λένε ακόμη ότι τη δεκαετία του ’50 το λεγόμενο «φυσικό ισοζύγιο» ήταν 100.000 υπέρ των γεννήσεων, ενώ τέσσερις δεκαετίες αργότερα είχε μηδενιστεί, για να γίνει τα τελευταία χρόνια αρνητικό. Τον περασμένο χρόνο οι γεννήσεις ήταν 38.000 λιγότερες από τους θανάτους, υπογράμμισε ο μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς, ο οποίος σημείωσε ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, ο πληθυσμός το 2050 θα έχει μειωθεί σε 6.500.000 – 8.000.000 άτομα.

Για να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει οι γεννήσεις να αυξηθούν από 1,3 παιδιά σε 1,5. Ραγδαία είναι, ωστόσο, η μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας: -23% στη Θεσσαλία, -21% στην Κρήτη, -16% στο Αιγαίο και το Ιόνιο, -24% στη Στερεά Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ