Ψάρευε αρχαία!

❱❱ Τσάκωσαν δύτη στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος είχε ανασύρει από τον βυθό δεκάδες αντικείμενα αξίαςΑπό την
Εύα Παπαδάτου 

Ενα πραγματικό μουσείο είχε ανασύρει ένας δύτης από τον βυθό του Ιονίου, στα ανοιχτά της Ηγουμενίτσας! Ο 45χρονος Ελληνας, τη δράση του οποίου αποκάλυψαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον γνωστό ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, έκρυβε στο σπίτι του συνολικά 131 ενάλιες αρχαιότητες.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 102 αρχαιότητες και 27 νομίσματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ βρέθηκαν και συσκευασίες με κάνναβη.
Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Ηγουμενίτσα, όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα του υποβρύχιου αλιέα, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας που του άσκησε δίωξη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Αμφορείς

Ο θησαυρός που έκρυβε στο σπίτι του ο 45χρονος ήταν ιδιαίτερα πλούσιος, αφού αποτελούνταν, μεταξύ άλλων, από δεκάδες αμφορίσκους, αμφορείς (τμήματα, λαιμοί και στόμια) ρωμαϊκών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, ακέραιες πρόχοες και τμήματά τους, κωνικές λεκανίδες και κομμάτια τους, ελλιπείς κωνικές φιάλες, πήλινο άβαφο μυροδοχείο ή προχοΐσκη ύστερων ελληνιστικών – ρωμαϊκών χρόνων, πήλινο δισκοειδές βαρίδι διχτυών πιθανόν ελληνιστικών χρόνων, τμήμα μαγειρικού σκεύους (τσουκάλι), κομμάτι ρηχού εφυαλωμένου σκεύους, κουμπιά, τμήμα χάλκινης πόρπης και χάλκινου εξαρτήματος ή κλειδιού και χάλκινο τμήμα κλειδαριάς και άλλα σκεύη και, φυσικά, νομίσματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Τα ευρήματα παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για χρονολόγηση και αξιολόγηση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν ο δύτης δρούσε μόνος του ή είχε συνεργούς και αν εμπορευόταν τις αρχαιότητες που ανέσυρε από τον πυθμένα του Ιονίου Πελάγους. Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Τσούκαλης -που είναι σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων- εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπόθεση.

«Υστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και επαλήθευση των πληροφοριών από τους συναδέλφους Γιώργο Μανίκα και Φώντα Βρόσγο στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, συνελήφθη δύτης έχοντας στην κατοχή του μεγάλη ποσότητα εναλίων αρχαιοτήτων που χρονολογούνται κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Βρέθηκαν, επίσης, νομίσματα ρωμαϊκών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων» έγραψε μεταξύ άλλων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ