Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025

Η Μελίνα Νικολαΐδη έπαθε… Ντάλια

Ταλέντo από τα λίγα είναι τελικά η όμορφη κόρη...

Η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου στο Open, έπειτα από 21 χρόνια στο «Καλημέρα, Ελλάδα»

Να που βρέθηκε τελικά η παρτενέρ του Σπύρου Χαριτάτου,...

Ηλιάκη και Κρατερός με την… τσίμπλα στο μάτι

Νωρίς νωρίς θα ξυπνούν η Μαρία Ηλιάκη και ο...

«Γουστάρω το αφεντικό μου, και νομίζω κι εκείνο το ίδιο»

Σούζη μου, δεν ξέρω πώς να το πω χωρίς...

Τέλος στον εφιάλτη της κακοσμίας

❱❱ Ανοίγει ο δρόμος για νέας γενιάς αποσμητικά, μετά την ανακάλυψη της πρωτεΐνης που «ταΐζει» βακτήρια τα οποία αναπτύσσουν άσχημη μυρωδιάΕρευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Γιορκ φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στον εφιάλτη της κακοσμίας στα λεωφορεία, και όχι μόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανακάλυψαν τρόπο να δημιουργήσουν νέας γενιάς αποσμητικά, τα οποία θα λύνουν το πρόβλημα στη… γέννησή του.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «eLife» εξηγούν ότι τα υπάρχοντα αποσμητικά είτε σκοτώνουν τα βακτήρια της μασχάλης που προκαλούν άσχημη μυρωδιά είτε προσπαθούν να καλύψουν την κακοσμία. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκάβιν Τόμας, επικεντρώθηκε στη βάση του προβλήματος, καθώς στόχος της είναι να μην επιτρέψει στα βακτήρια να παράξουν την κακή μυρωδιά.

Ειδικότερα, έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου το 2015 είχε δείξει ότι για την κακοσμία από τις ιδρωμένες μασχάλες ευθύνονται μόνο ελάχιστα από τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτές. Ο Τόμας και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια αυτά τρέφονται με άοσμες θρεπτικές ουσίες του ιδρώτα, οι οποίες μετά την πέψη τους μετατρέπονται σε ουσίες που μυρίζουν άσχημα.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι, για να εισέλθουν στο βακτήριο οι θρεπτικές ουσίες, πρέπει να τις μεταφέρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Σε περίπτωση που οι επιστήμονες μπλοκάρουν τη δράση της πρωτεΐνης, τα βακτήρια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες και, κατά συνέπεια, δεν θα παράγουν άσχημη μυρωδιά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ερευνητές έκαναν το πρώτο βήμα, καθώς κατανόησαν τη δομή της πρωτεΐνης. «Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εξειδικευμένα προϊόντα (αποσμητικά), που θα στοχοποιούν τη δράση της πρωτεΐνης» τόνισε ο καθηγητής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή χαρά για Σαμαρά

Μετά την αποφοίτηση του γιου του Κώστα από το...

Έφη Κακαράντζουλα: Η ζωή της βιτριολίστριας στις Γυναικείες Φυλακές Θηβών

Σε κοκέτα των γυναικείων φυλακών της Θήβας, με... κλίση...

Αντώνης Σαμαράς: Πέθανε η κόρη του, Λένα, σε ηλικία 34 ετών

Η κόρη του Αντώνη Σαμαρα, Λένα, άφησε την τελευταία...

Αθίγγανη ακινητοποιούσε τη 10χρονη κορούλα της… για να τη βιάζει όποτε ήθελε ο σύντροφός της

Αδυνατεί να συλλάβει ανθρώπου νους την ακραία διαστροφή μιας...

Τουρίστες χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού προς τη χώρα μας

Η Ελλάδα, η ομορφότερη χώρα του κόσμου. Η Αθήνα,...

Μαρίνα Σταυράκη: Βασίλισσα των φίλτρων η πρώην κυρία Πατούλη!

Η Μαρίνα Σταυράκη, πρώην σύζυγος Γιώργου Πατούλη, μπορεί να...

Η Μελίνα Νικολαΐδη έπαθε… Ντάλια

Ταλέντo από τα λίγα είναι τελικά η όμορφη κόρη...