Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

Προδοσία εκ των έσω για Αντζελίνα Τζολί

Προδομένη από το «αίμα της» φέρεται ότι νιώθει η...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Ψυχανάλυσέ το: Ο ρόλος της καλής μητέρας

❱❱5+1 ασφαλή βήματα, χωρίς στρες και ανασφάλειες, για super αποτελεσματαΤο σώμα και η λογική λένε «ναι», η ανασφάλεια λέει «όχι»; Για πολλές γυναίκες θέλει χρόνο να ωριμάσει μέσα τους η ιδέα της μητρότητας. 

Η απόφαση για οικογένεια και παιδιά είναι από τις στιγμές που την αλλάζουν καθοριστικά, αμετάβλητα και πολύ όμορφα! Η μητέρα βιώνει μοναδικά συναισθήματα και έχει ένα σπουδαίο ρόλο στη ζωή των παιδιών, όμως η αλλαγή αυτή φέρνει νέα δεδομένα, νέες υπευθυνότητες και άγχος για το αν μπορεί να είναι καλή στον νέο ρόλο της μητέρας.

Πολλές φορές νιώθει ένοχη και ανικανοποίητη, άλλες φορές καταπιεσμένη από τα παιδιά της. Συχνά οι έννοιες της καλής και της κακής μητέρας θα τη γεμίζουν ανασφάλεια. Το να ξέρει όμως να αναθρέψει και να διαπαιδαγωγήσει κανείς το παιδί του σημαίνει να το μάθει να είναι καλό άτομο.

Το μωρό γεννιέται με τις παρορμήσεις και τα βασικά του ένστικτα. Ζητά να ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες. Κι επειδή το μωρό αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, η επιβίωσή του εξαρτάται από τους γονείς του. Η απόλυτη εξάρτηση του βρέφους από τη μητέρα του κάνει την τελευταία να έρχεται αντιμέτωπη με πολλές από τις ανάγκες της.

Σίγουρα, καλή μητέρα είναι αυτή που προσπαθεί να βάλει στην άκρη τη δική της κακή διάθεση και να προσφέρει στα παιδιά της το καλύτερο. Είναι όμως κι αυτή που αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι υπάρχουν στιγμές που το μόνο που θα ήθελε είναι να μη βλέπει και να μην ακούει κανέναν, ακόμα και τα παιδιά της.
Τι ορίζει όμως μια «λιγότερο καλή» μαμά;

Στιγμές θυμού

Ενας γονιός χρησιμοποιεί τον θυμό για να ελέγξει το παιδί του. Ολοι οι γονείς θυμώνουν κάποιες φορές και σχεδόν όλα τα παιδιά νιώθουν πολύ άσχημα και αμήχανα όταν θυμώνει ο γονιός τους. Οταν ο θυμός ενός γονιού είναι βίαιος και ξαφνικός, το παιδί βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας συναισθηματικές εντάσεις.

Η πιεστική επίβλεψη

Ολοι οι γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν το παιδί τους, να το επιβλέψουν και να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά του. Μια ελεγκτική μητέρα επιβάλλει τις προσδοκίες της για το τι άνθρωπος πρέπει να είναι το παιδί και για το τι πρέπει να σκέφτεται ή να αισθάνεται. Ο έλεγχος οδηγεί σε μεγάλη συναισθηματική καταπίεση. Σε περίπτωση αντίδρασης του παιδιού επηρεάζεται η σχέση του με τη μητέρα.

Επιβολή

Η μητέρα επιβάλλει στο παιδί να γίνει το άτομο που θα την υπακούει. Το παιδί παραμερίζει τις δικές του ανάγκες και μετατρέπεται σε υποστηρικτή της μητέρας, με σκοπό να ικανοποιεί τις ανάγκες της.

Ανταγωνισμός

Εδώ προκαλείται η μεγαλύτερη σύγχυση και αναστάτωση του παιδιού. Ο ανταγωνισμός είναι μια παράξενη κατάσταση ανάμεσα στο παιδί και στον γονιό του.

Παραμέληση

Η έννοια της παραμέλησης καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών. Υπάρχει παραμέληση όταν ο γονιός δεν ενδιαφέρεται για το παιδί. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις παραμέλησης της φροντίδας ενός παιδιού, μεταξύ των οποίων η συστηματική βία και η εγκατάλειψη. Μπορεί να οφείλεται σε κατάχρηση ουσιών, σε κάποιον εθισμό της μητέρας, σε ψυχική νόσο και σε σκληρό, κακό χαρακτήρα – ο γονιός, αν εξεταστεί και αξιολογηθεί από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους, θα διαγνωστεί με κάποια ψυχική νόσο.

5+1 ασφαλή βήματα, χωρίς στρες και ανασφάλειες, για super αποτελεσματα

Ποια είναι όμως τα βήματα για να γίνει μια γυναίκα καλύτερη μητέρα, διώχνοντας ανασφάλειες και στρες;

1. Τέλος οι συγκρίσεις
Αρνητικά συναισθήματα σε υπερθετικό βαθμό βιώνουν τα παιδάκια όταν τα συγκρίνουν με τα αδελφάκια τους ή με άλλα παιδιά. Προσπαθήστε να δώσετε επιχειρήματα, εξηγώντας γιατί μια συμπεριφορά δεν είναι σωστή και επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια προς βελτίωση. Δείξτε στο παιδί ότι οι προσπάθειές του είναι σημαντικές και ότι είστε περήφανη!
2. Τα παιδιά μιμούνται
Η διαδικασία της μάθησης στηρίζεται στη μίμηση και τα παιδιά μιμούνται τους τρόπους συμπεριφοράς των γονιών τους και των ατόμων του περιβάλλοντός τους.

3. Μην υπόσχεστε, αν δεν μπορείτε
Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι βασικός κανόνας για τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Είναι καλύτερα να εξηγήσετε στα παιδιά πως κάτι δεν μπορεί να γίνει και να θέσετε χρονικό περιθώριο που θα γίνει. Δείξτε τους τον τρόπο να μάθουν τη συνέπεια και την ανάληψη ευθυνών.
4. Δείξτε την αγάπη σας
Η στοργή και η αγκαλιά είναι απαραίτητες, γιατί έτσι δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας. Η καλή μαμά είναι πάντα δίπλα στο παιδί της, του συμπαραστέκεται και το στηρίζει σε κάθε πρόβλημα, ενώ ακούει τα παράπονα και τις αγωνίες του.
Η στοργή, η τρυφερότητα και ο διάλογος είναι πολύ σημαντικά!

5. Ασκηση
Οι γονείς δίνουν σημασία στην πνευματική ανάταση των παιδιών, παραμερίζοντας τη σημασία της άσκησης. Η γυμναστική βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν το πνεύμα συνεργασίας, να γίνουν πιο δυνατά σωματικά και νοητικά.

6. Βρείτε χρόνο
Τέλος, προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο ώστε να παίζετε παιχνίδια, να συζητάτε, να γυμνάζεστε μαζί, να βλέπετε το αγαπημένο τους πρόγραμμα στην τηλεόραση παρέα, να συμμετέχετε σε διάφορες παιδικές εκδηλώσεις. Ετσι θα δείχνετε έμπρακτα ότι είστε στο πλευρό του σε κάθε στιγμήrt4w35twe5g 2 της ζωής του.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...