1.645 άστεγοι σε επτά μεγάλους δήμους!

❱❱ Οι περισσότεροι είναι Ελληνες, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΤον πληθυσμό μιας κωμόπολης αγγίζει ο αριθμός των αστέγων σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας! Ομως, το πιο συνταρακτικό είναι ότι τη θέση των άστεγων μεταναστών που υπήρχαν προ Μνημονίων πήραν Ελληνες, και μάλιστα παραγωγικής ηλικίας! Τον αχαρτογράφητο κόσμο των συνανθρώπων μας που βρίσκουν κατάλυμα σε απόμερα σημεία των πόλεων όταν πέσει το σκοτάδι επιχείρησε να προσεγγίσει πρώτη φορά το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με μια έρευνα που σκιαγράφησε το προφίλ τους.

Στον δρόμο

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Τρικάλων και Ιωαννίνων, στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφηκαν συνολικά 1.645 άστεγοι, εκ των οποίων οι 691 παραμένουν στον δρόμο και οι 954 φιλοξενούνται σε δομές. Το αποκαρδιωτικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι είναι άνδρες ελληνικής καταγωγής, όταν στην προ κρίσης εποχή η πλειονότητα ήταν μετανάστες.

Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 18 έως 44 χρόνων, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι. Αυτό που απάντησαν οι περισσότεροι από τους αστέγους στην ερώτηση για την αιτία που τους οδήγησε στον δρόμο ήταν το αναμενόμενο: οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία, η ανέχεια.

Στους δήμους που συμμετείχαν στην έρευνα έγινε προσπάθεια να καταγραφούν αριθμητικά οι άστεγοι. Στην Αθήνα, από τους 793 οι 353 βρίσκονται εκτός δομών και επιβιώνουν στους δρόμους. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 380 άστεγοι, με τους 100 να ζουν στον δρόμο και 126 σε κοινωνικές δομές. Στον Πειραιά, 118 άστεγοι μένουν σε δομές και άλλοι 63 στον δρόμο. Στο Ηράκλειο οι άστεγοι φτάνουν τους 119, στα Ιωάννινα τους 30, στα Τρίκαλα τους 35 και στη Νέα Ιωνία τους 23.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ