Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ψυχανάλυσέ το: Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση

❱❱ Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε με το ταίρι σας για να αποτρέψετε το οριστικό «αντίο»Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να τελειώσει μια σχέση είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε να διακρίνετε τις επιδράσεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να διεκδικήσετε μια νέα, καλύτερη σχέση, την οποία αξίζετε!

Αν έχει φτάσει ο καιρός να σταματήσετε να προσπαθείτε και να αφήσετε τη σχέση σας, μάλλον ήρθε η ώρα να δείτε αν γίνεται να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία ή να προχωρήσετε παρακάτω.

Ο σεβασμός χάθηκε…

Ο σεβασμός είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μια σχέση. Ο τρόπος που φέρεται κάποιος και η ασέβεια δείχνουν πολλά για την προσωπικότητα και τα πραγματικά συναισθήματα που τρέφει για εσάς.
Συμπεριφορές όπως προσβολές, ψέματα ή απιστία όλα αυτά αποτελούν ασέβεια και αυτό που πραγματικά δείχνουν είναι απουσία ενδιαφέροντος για το πώς νιώθει ο άλλος και για το πώς οι πράξεις αυτές επιδρούν στη σχέση.

Αγάπη για τoν άλλον

Οι πραγματικά στέρεες σχέσεις βασίζονται στην καλοσύνη, στην αγάπη και στον αυτοσεβασμό που υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων.
Να θέλετε το καλό του συντρόφου, να είστε μαζί του, πλάι του, ακόμη κι αν κάπου κάνει λάθος, να μπορείτε να αποδέχεστε τα ελαττώματά του, να συζητάτε τις δυσκολίες, να τον σέβεστε, να νοιάζεστε.

Αμοιβαία προσπάθεια

Οταν μια σχέση οδεύει προς το τέλος, ένδειξη αποτελεί ότι ο ένας κάνει όλη την προσπάθεια για να διατηρηθεί, κάτι που φυσικά δημιουργεί ανισορροπία, αδικία και αποσύνδεση.
Εάν, λοιπόν, νιώθετε ότι είστε εσύ αυτός/ή που κάνει τον τελευταίο καιρό όλη την προσπάθεια, πείτε το και πράξτε ανάλογα. Εάν ο/η σύντροφος πλησιάσει, υπάρχει πιθανότητα να επέλθει και πάλι ισορροπία. Εάν, όμως, δείξει εκνευρισμό ή συνεχίσει να απομακρύνεται, να αδιαφορεί και να προχωρά πλέον μόνος/η, τότε βρίσκεστε μάλλον σε σημείο δίχως επιστροφή.

Ποιοι είναι, όμως, οι τρόποι αντιμετώπισης και διάσωσης της σχέσης σας;
1 Ηρθε η ώρα μαζί με τον σύντροφό σας να αναθεωρήσετε τις υπάρχουσες καταστάσεις, να ακούσει ο ένας τον άλλον, να εξερευνήσετε νέες δυνατότητες του εαυτού σας στη σχέση και στο περιβάλλον στο οποίο ζείτε, να αξιοποιήσετε τις ικανότητές σας και να αναζητήσετε νέες κοινές επιλογές που θα είναι τα επόμενα βήματά σας.

2 Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις στις προσωπικές και τις διαπροσωπικές δυσκολίες σας με λογικά επιχειρήματα. Χρησιμοποιήστε τη λογική για να βάλετε τάξη στις σκέψεις σας και να καταλαβαίνετε τους γύρω σας. Λειτουργήστε και με την τακτική της οπισθοχώρησης, αφού η επίθεση συνήθως δημιουργεί πληγές, φέρνει τραυματισμούς και απώλειες!

3 Στην περίπτωση των οικονομικών προβλημάτων και όποιας άλλης κρίσης, όσο ένα ζευγάρι έχει την ωριμότητα να συζητά, έστω και μέσα από αντιπαράθεση, και να καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα, σε κάποιο νέο πλάνο αντιμετώπισης ή απόφασης, θα μπορεί να ξαναβρεί τις βιώσιμες ισορροπίες του και να πορευτεί.
Αν στο ζευγάρι απουσιάζουν οι αρχές, η εκτίμηση, οι κοινοί στόχοι, τα όνειρα, ο σεβασμός προς τον/τη σύντροφο, τη σχέση/τον γάμο, την οικογένεια, καθώς επίσης και η επικοινωνία, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η ρήξη και η διάλυση της σχέσης.

4 Η σχέση -και ο γάμος κατ’ επέκταση- θεωρείτε ότι εξυπηρετεί κοινωνικές, θεσμικές, οικονομικές ανάγκες, εξυπηρετεί επίσης και ψυχολογικές, εφόσον η ασφάλεια, η συντροφικότητα, η συναισθηματική σιγουριά, η αγάπη και η κατανόηση είναι αναγκαία συστατικά της. Γι’ αυτό, η ευτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται από μόνο του και αναπτύσσεται μόνο ποτίζοντάς την. Κατακτάται με σκληρή δουλειά και από τους δύο συντρόφους.
Αυτό σημαίνει συναισθηματική ανταπόκριση και υποστήριξη, αμοιβαία ικανοποίηση των αναγκών, επικοινωνία και συνεργασία στην επίλυση προβλημάτων, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, σεξουαλική πίστη. Είναι πολύ σημαντικό για τον/τη σύντροφό μας να ξέρει ότι έχει έναν σύμμαχο ενάντια σε αυτόν τον εχθρό που ονομάζεται κρίση, ρουτίνα και φθορά.

Βάλτε stop στη ζήλια

Η ζήλια είναι κακός σύμβουλος σε μια σχέση. Μπορεί να δυναμιτίσει επικίνδυνα το κλίμα, να βάλει μπουρλότο στα θεμέλια μιας σχέσης. Μην επιτρέψετε στην τεχνολογία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σας χωρίσουν.

Οι περισσότερες εντάσεις τη σημερινή εποχή αρχίζουν με αφορμή κάποια διαδικτυακή ατασθαλία. Το μικρόβιο των social media έχει δηλητηριάσει πολλές σχέσεις, κάνοντας πολλά ζευγάρια να πάρουν δρόμους χωριστούς και να πάψουν να είναι μαζί!

Το θέμα είναι να είστε μαζί και αγαπημένοι στην πραγματικότητα και όχι στον κυβερνοχώρο και στην εικονική πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε λαβωμένη σχέση και είναι κρίμα να χωρίσετε τον δεσμό σας εξαιτίας της ζήλιας και της καχυποψίας.
Επίσης, σημαντικό είναι να μην τα περιμένετε όλα από τον άλλον.

Αν ζητάτε από εκείνον/η τα πάντα, είναι πολύ πιθανό πως δεν θα είναι έτοιμος/η να σας τα προσφέρει. Αν αυτά που σας δίνει είναι αρκετά, ίσως θα έπρεπε να προσαρμοστείτε, να διαφοροποιήσετε τις προσδοκίες σας και να φτιάξετε κοινές. Αν, πάλι, υπάρχουν πράγματα που θα επιθυμούσατε να γίνονται διαφορετικά, μιλήστε του, κάντε τις προτάσεις σας! Οπως και να έχει, rt4w35twe5g 2φροντίστε οι επιθυμίες, τα πλάνα σας να συμβαδίζουν με τις δυνατότητες, τη διάθεση και την πρόθεση του ατόμου που έχετε στο πλευρό σας και είναι ο συνοδοιπόρος σας.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...