Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ιντιάνα Τζόουνς στη Μαγνησία

❱❱ Ο θρύλος θέλει τον αντάρτη Αραμπατζή να είχε κλέψει χρηματαποστολή του κράτους

Από την
Εύα Παπαδάτου

Θησαυρό ακούν και θησαυρό δεν βλέπουν τόσα χρόνια οι επίδοξοι χρυσοθήρες ανά την Ελλάδα, ωστόσο δεν φαίνεται να πτοούνται στο ελάχιστο, καθώς συνεχίζουν με τον ίδιο -ίσως και με μεγαλύτερο- ενθουσιασμό τις ανασκαφές τους με στόχο να βρουν το πολυπόθητο χρυσάφι.

Ενας από τους ακούραστους σύγχρονους «Ιντιάνα Τζόουνς» είναι ένας Κοζανίτης που επιμένει να ψάχνει και να ξαναψάχνει θησαυρό, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει θαμμένος σε χωριό της Μαγνησίας, και συγκεκριμένα στην Ανάβρα.

Ο ίδιος, για να πάρει την απαραίτητη άδεια εκσκαφής, έχει κάνει αίτηση, η οποία συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού την προηγούμενη Δευτέρα.

Ολα αυτά τα χρόνια, τη δασική έκταση των 845 τετραγωνικών που ανήκει στον Δήμο Αλμυρού έχουν βάλει «στο μάτι» ουκ ολίγοι θησαυροκυνηγοί. Σύμφωνα με το almyros.gr, στο παρελθόν ανασκαφές έγιναν κυρίως στις περιοχές Κοπάνες και Πέντε Βρύσες της κοινότητας Ανάβρας, στα όρια, αλλά και μέσα στο δάσος, στον οικισμό Προσήλια.

Οι ντόπιοι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, λένε ότι ο θρύλος θέλει πριν από πολλά χρόνια τον αντάρτη Χαράλαμπο Αραμπατζή να έκλεψε χρηματαποστολή του κράτους από τρένο το οποίο περνούσε έξω από τον Βόλο. Δεδομένου ότι είχε καταφύγιο μαζί με άλλους αντάρτες στα Προσήλια, έχει βγει η φήμη πως κάπου εκεί γύρω έχει θαφτεί ο θησαυρός.

Συγγενείς του Αραμπατζή, έχοντας τον -αλλοιωμένο από τα χρόνια- χάρτη στα χέρια τους, είναι έτοιμοι να ψάξουν για πολλοστή φορά για τις λίρες, κρατώντας όσα στοιχεία έχουν σαν επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, αν υπήρξε ποτέ θησαυρός, να τον έχει βρει στο μεταξύ κάποιος άλλος, δίχως να τον πάρει μυρωδιά κανείς…

Ντοκουμέντο

Τον Απρίλιο του 2013, η εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού» είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Δεν βρέθηκε ο θησαυρός που έψαχναν τις τελευταίες δέκα ημέρες σε ορεινή δύσβατη περιοχή της Ανάβρας, στη θέση Κοπάνες (…)».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως γενικότερα η Θεσσαλία και ειδικότερα η Μαγνησία έχουν μαγνητίσει με τους «χρυσούς» θρύλους τους πολλές φορές τους θησαυροκυνηγούς, οι οποίοι καταφτάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της υφηλίου φορτωμένοι με ελπίδες και σκαφτικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας.

Κάποιοι δρουν αδίστακτα, καταστρέφοντας εκκλησίες, ξεριζώνοντας αιωνόβια δέντρα, γκρεμίζοντας ακόμα και τα ίδια τους τα σπίτια!

Ενδεικτικό του ντελίριου που καταλαμβάνει μερικούς χρυσοθήρες είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από λίγους μήνες στη Μαγνησία.

Μια ομάδα έφτασε στο σημείο να βανδαλίσει εκκλησία στην περιοχή Χαμάκω Αχιλλείου, ψάχνοντας για σεντούκια με λίρες και τιμαλφή της Χάμκως, της μητέρας του πασά των Ιωαννίνων, η οποία φέρεται ότι παραθέριζε στο παραθαλάσσιο θεσσαλικό χωριό γύρω στα 1780.

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...