Νέα μέθοδος ασπίδα για τα δόντια

Θα συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό της περιοδοντίτιδας.

Μια νέα γενετική μέθοδο για τον εντοπισμό της περιοδοντίτιδας, που είναι η πρώτη στο είδος της και φαίνεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στον έγκαιρο εντοπισμό του προβλήματος, προτού ξεκινήσει η απώλεια των δοντιών, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής Ελληνα ερευνητή.


Τη μέθοδο ανέπτυξε επιστημονική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια υπό τον δρα Πάνο Ν. Παπαπάνου και εντοπίζει την περιοδοντίτιδα ελέγχοντας την έκφραση χιλιάδων γονιδίων στον ιστό των ούλων. Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί είναι σε θέση να εντοπίσουν την περιοδοντίτιδα πολύ προτού προκαλέσει απώλεια δοντιών, αφού δεν έχουν εμφανιστεί ούτε καν τα συμπτώματα και οι κλινικές ενδείξεις, αλλά και να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση εξατομικευμένα, χορηγώντας ειδική θεραπεία σε κάθε ασθενή.


Σήμερα τα περιστατικά περιοδοντίτιδας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που θεωρούνται χρόνια και εκείνα που θεωρούνται επιθετικά με βάση τα συμπτώματα, όπως πόσο έντονο είναι το πρήξιμο των ούλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρα Παπαπάνο, κάποια περιστατικά που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα από μερικά που ανήκουν στη δεύτερη, γεγονός που έχει προκαλέσει ερωτήματα ως προς το αν η περιοδοντίτιδα είναι επιθετική μέχρι να προκληθεί βλάβη που είναι σοβαρή και μη αναστρέψιμη.


Προκειμένου να βρουν απαντήσεις, οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις καρκίνου στις οποίες η επιθετικότητα των όγκων και η ανταπόκριση στη θεραπεία εντοπίζονται στη γενετική του «υπογραφή».


Σύμφωνα με τον δρα Παπαπάνο, η νέα μέθοδος μπορεί να προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα για την κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον τύπο περιοδοντίτιδας που έχουν εμφανίσει, καθώς θα φαίνεται άμεσα αν χρειάζονται μια πιο επιθετική θεραπεία. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η αξιολόγηση της νέας μεθόδου σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τη σοβαρότητα της ασθένειας, ενώ ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν βιοδείκτες και για τις δύο κατηγορίες της περιοδοντίτιδας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Journal of Dental Research».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ