Η υπόθεση βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου κατέληξε στο αρχείο

Οπως ήταν αναμενόμενο από την αρχή, η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου κατέληξε στο αρχείο, καθώς το αδίκημα έχει παραγραφεί. Δεν παύει, όμως, η καταγγελία της ολυμπιονίκη για τον βιασμό της να αποτελεί το έναυσμα για να ξεσπάσει μια καταιγίδα καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού, η οποία πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατονόμασε συγκεκριμένο μεγαλοπαράγοντα της ιστιοπλοΐας, υποστηρίζοντας ότι την κακοποίησε σεξουαλικά πριν από 23 χρόνια. Το πλαίσιο παραγραφής του αδικήματος είναι 15 χρόνια. Ωστόσο, όταν ο εισαγγελέας Νίκος Στεφανάτος την κάλεσε να καταθέσει, η ολυμπιονίκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και κατονόμασε ακόμη τρεις αθλήτριες, οι οποίες, όπως υποστήριξε, είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από προπονητές ή παράγοντες.

Οι δύο αθλήτριες επέλεξαν να μην εμφανιστούν ποτέ ενώπιον του εισαγγελέα για να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες. Η τρίτη, όμως, η νεαρή αθλήτρια κωπηλασίας, κατήγγειλε τον προπονητή της για βιασμό όταν ήταν στην ηλικία των 12 ετών, με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να κινηθεί άμεσα. Ο προπονητής συνελήφθη, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες και οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την απολογία του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αδίκημα δεν ήταν παραγεγραμμένο.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, όταν το θύμα της σεξουαλικής κακοποίησης είναι ανήλικο, τότε ο χρόνος παραγραφής αρχίζει να μετρά από τη στιγμή της ενηλικίωσής του. Ο νομοθέτης προέβλεψε αυτή τη δικλίδα ασφαλείας με γνώμονα ότι, όταν τα παιδιά πέφτουν θύματα τέτοιου είδους διαστροφικών ορέξεων, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν εξαιτίας του φόβου και της ντροπής που τους προκαλούν οι πράξεις των θυτών. Ετσι, τους δίνεται το περιθώριο να καταγγείλουν όσα υπέστησαν μόλις ενηλικιωθούν, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής των εγκλημάτων σε βάρος τους.

Η εισαγγελική έρευνα, ωστόσο, έχει και συνέχεια, καθώς ο πατέρας της αθλήτριας φέρεται ότι κατήγγειλε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού όπλων σε εξοχική κατοικία της οικογένειας του προπονητή, σε κωμόπολη της Βοιωτίας, μεταξύ των οποίων και ενός καλάσνικοφ. Ο εισαγγελέας έστειλε αντίγραφο της δικογραφίας στην Εισαγγελία της Θήβας προκειμένου να διερευνηθεί και αυτό το σκέλος της υπόθεσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ