Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Η γη δεν σταματά να τρέμει στην Κρήτη – Σε αντίσκηνα «αγκαλιά» με τον τρόμο οι κάτοικοι

Παππούδες και γιαγιάδες κλαίνε απαρηγόρητοι στα συντρίμμια των σπιτιών όπου μεγάλωσαν!

Δίχως τέλος μοιάζει να είναι ο εφιάλτης από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Ηράκλειο, με δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς να εξακολουθούν να σείουν τη γη και να προκαλούν καρδιοχτύπια στους κατοίκους.

  • από την
    Εύα Παπαδάτου

Το νησί «χορεύει» ασταμάτητα στους ρυθμούς των Ρίχτερ που ακολουθούν τον σεισμό των 5,8 που το συντάραξε το πρωί της Δευτέρας και κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, με την ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση να είναι μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο μετασεισμός σημειώθηκε στις 7.48 το πρωί της Τρίτης, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι. Η δόνηση, που έγινε αισθητή σε όλο το Ηράκλειο, είχε εστιακό βάθος 13,9 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια/νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Μάλιστα, από τον μετασεισμό των 5,3 Ρίχτερ μία ηλικιωμένη έσπασε το χέρι της, καθώς έχασε την ισορροπία της επάνω στον πανικό της να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να πέσει!

5386554

Ο,τι είχε μείνει όρθιο έπεσε χθες το πρωί εξαιτίας των ασταμάτητων μετασεισμών. Στον Κουδουμά και στον δρόμο Βιάννου – Ηρακλείου (800 μέτρα μετά τη Μάρθα) προκλήθηκαν κατολισθήσεις, ενώ υπήρξαν και άλλες σε αρκετά σημεία του ήδη «τραυματισμένου» επαρχιακού οδικού δικτύου, με συνέπεια να απαιτείται μεγάλη προσοχή στη μετακίνηση των πολιτών.

Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και πέρασε την πρώτη νύχτα είτε σε σκηνές είτε σε ξενοδοχεία, ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα. Η επόμενη ημέρα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, με τη θλιβερή εικόνα των γκρεμισμένων σπιτιών, των κατεστραμμένων εκκλησιών και των ανοιγμένων δρόμων να μαρτυρά πως από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Εκτός από τον φόβο των μετασεισμών, οι κάτοικοι τρέμουν και το ενδεχόμενο να αρχίσουν οι βροχές, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη διαβίωσή τους.

βασική 2

Τραγικές φιγούρες είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες, οι οποίοι εγκαταλείπουν με μισή καρδιά τα σπίτια τους κλαίγοντας για τα άμορφα κουφάρια που αντικρίζουν, όπως περιέγραψε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Εμμανουήλ Φραγκάκης. «Βλέπουν τα σπίτια όπου πέρασαν όλη τους τη ζωή γκρεμισμένα από τον σεισμό και κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Κάποιοι δεν θέλουν να μείνουν στις σκηνές και κάθονται μέσα στα οχήματά τους» περιέγραψε ο κ. Φραγκάκης.

5386288

Ο Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, στην Κρήτη βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση 1.000.000 ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί. Ο κ. Μητσοτάκης, που βρισκόταν στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για να δει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τον μεγάλο σεισμό και να ενημερωθεί από κοντά.

nb seismos kriti irakleio7

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και το Χουδέτσι Αρχανών – Αστερουσίων, περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια, και ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Εύβοιας και δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις.

«Αυτό σημαίνει πως αν ένας συμπολίτης μας έχει χάσει την περιουσία του, το σπίτι του έχει γκρεμιστεί ή πρέπει να κατεδαφιστεί, θα πάρει άμεσα 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή, και αναλόγως θα διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς» ανέφερε.

Είπε, ακόμη, πως θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Εστία «με άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο για όσους δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους». Για τα σχολεία τα οποία υπέστησαν ζημιές ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα σταλούν κοντέινερ για αίθουσες διδασκαλίας και ίσως για ένα μικρό χρονικό διάστημα χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης. Συμπλήρωσε, παράλληλα, πως θα υπάρξει στήριξη για τις επιχειρήσεις, ενώ όποιος έχει υποστεί ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ως το 2023.

βασική

Ηδη από νωρίς χθες το πρωί βρέθηκαν στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος ομάδες από μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, για να κάνουν αυτοψίες σε σπίτια, δημόσια κτίρια, σχολεία, κέντρα υγείας και επαγγελματικούς χώρους που επλήγησαν από τον σεισμό, καθώς και σε ετοιμόρροπα κτίσματα ή τμήματα αυτών. Οι περιοχές τις οποίες εξέτασαν χθες οι μηχανικοί ήταν το Αρκαλοχώρι, η Βόννη, ο Σαμπάς, το Θραψανό, οι Ζωοφόροι, ο Πατσίδερος και ο Γαλατάς. Ισοπεδωμένο είναι το χωριό Χουμέρι, το οποίο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς, σύμφωνα με τους κατοίκους, το 90% των σπιτιών έχει καταστραφεί και μόνο δυο τρία είναι κατοικήσιμα!

seismos 5 scaled e1632739657683

Ο 64χρονος που καταπλακώθηκε είχε τάμα να φτιάξει τον ναό

Την ώρα που εκτελούσε το τάμα του να αναστηλώσει τη μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται έξω από το Αρκαλοχώρι και η οποία είχε υποστεί ζημιές από παλαιότερους σεισμούς, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ιάκωβος Τσαγκαράκης! Τη στιγμή του σεισμού των 5,8 Ρίχτερ εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό του ναού που κατέρρευσε και τον καταπλάκωσε!

Στη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη προχώρησε ο μητροπολίτης Καστελίου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου, Ανδρέας, μιλώντας για τον αδικοχαμένο 64χρονο. Ο κ. Ανδρέας αποκάλυψε στην τηλεόραση CRETA ότι ο άτυχος 64χρονος «είχε κάνει τάμα να διασώσει την εκκλησία και να τη διαφυλάξει. Εχουμε μάρτυρες εν έτει 2021. Ελεγε ότι πρέπει να τη διαφυλάξουμε, γιατί είναι στοιχείο του πολιτισμού μας και της παράδοσης».

Οπως εξήγησε ο ιεράρχης, η σχέση του Ιάκωβου Τσαγκαράκη με τον Προφήτη Ηλία ξεκίνησε από τη μητέρα του, που τον είχε τάξει στο παρελθόν. Χθες, στις 3 το απόγευμα, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στον 64χρονο εργολάβο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Μάρθας Βιάννου, απ’ όπου καταγόταν.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...