Με το ταμείο στο μείον ξεκινάει την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το συνέδριο του Κινήματος.
Ισως το πιο φτωχό συνέδριο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που ξεκινά την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας! Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τα βασικά στο ταμείο του Κινήματος (ούτε καν για να πληρώνονται οι υπάλληλοι της Ιπποκράτους), κατά συνέπεια κρίθηκε σκόπιμο από τον υπεύθυνο για τα οικονομικά Νίκο Σαλαγιάννη να περιοριστούν τα πάντα στο ελάχιστο δυνατό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το κόστος του συνεδρίου δεν θα ξεπεράσει το 10% των χρημάτων που είχαν δαπανηθεί για το προηγούμενο, το 2008! Τότε βέβαια η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου είχε αυξανόμενη δυναμική και στο ταμείο εισέρρεαν υπερπολλαπλάσια χρήματα από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ένεκα και του γεγονότος ότι το κόμμα βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον επόμενο χρόνο θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας. Εκείνο το συνέδριο είχε κοστίσει γύρω στα 3.250.000 ευρώ, αν και ποτέ δεν δόθηκε πλήρης λογαριασμός. Το φετινό, μόλις και μετά βίας θα φτάσει τα 325.000 ευρώ.
Ακόμη και οι ημέρες εργασίας του συνεδρίου περικόπηκαν προκειμένου να μη δαπανηθούν επιπλέον χρήματα. Εκεί που αρχικά προγραμματιζόταν να ανοίξει τις εργασίες του την Πέμπτη, τελικά θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου. Τουτέστιν, μόλις δύο ημέρες! Την Κυριακή προγραμματίστηκε να διεξαχθεί μονάχα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στην Ιπποκράτους μετά τη διαπίστωση ότι στην εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής για την ανάδειξη συνέδρων προσήλθαν για να ψηφίσουν πάνω από 112.000 άτομα.
Κατά τα άλλα, χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί το νέο Σύνταγμα με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. «Η επερχόμενη αναθεώρηση πρέπει να είναι συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική, αφού και η κρίση είναι ριζοσπαστική» σημείωσε. Τέλος, συνέδεσε τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με την πραγματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προτείνοντας μετάβαση από τον «πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό» στον «συνεργατικό κοινοβουλευτισμό», κάτι που θα πρέπει να προβλεφθεί στο Σύνταγμα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ