Επιτυχημένη μεταμόσχευση μετά την απόφαση του 57χρονου πατέρα να γίνει δότης για το παιδί του που αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα.
Συγκίνηση προκαλεί η απόφαση ενός 57χρονου πατέρα να προσφέρει το έναν νεφρό του στον 26χρονο γιο του που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας εδώ και μια δεκαετία, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκαθάρσεις. Η μεταμόσχευση έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά πατέρας και γιος χαίρουν άκρας υγείας. Πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη που γίνεται από το 2011.
«Η μεταμόσχευση, που έγινε την περασμένη Παρασκευή από πατέρα σε γιο, πήγε πολύ καλά. Η λήψη του οργάνου έγινε από τον καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Καραβία και τον διευθυντή Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ελευθέριο Φωκαέα, και είχε διάρκεια τρεις ώρες» λέει μιλώντας στην «Espresso» ο καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου Δημήτρης Γούμενος και συνεχίζει: «Στη συνέχεια, άλλες περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η τοποθέτηση του νεφρού στον γιο. Υπεύθυνος του χειρουργείου ήταν ο καθηγητής Αναισθησιολογίας Κρίτων Φίλος, ενώ παρών ήμουν κι εγώ που πλέον έχω τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, μαζί με τους νεφρολόγους του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Ο λήπτης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας, ενώ ο δότης στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου».
Οπως επισημαίνει ο ίδιος, εξιτήριο στον δότη δίδεται συνήθως μία εβδομάδα με δέκα μέρες μετά την επέμβαση: «Και ο νεαρός θα πάρει σύντομα εξιτήριο, αν όλα πάνε καλά, που απ’ ό,τι φαίνεται όλα βαίνουν αισίως, αφού το νεφρό λειτούργησε άμεσα και σήμερα το μόσχευμα έχει μια φυσιολογική νεφρική λειτουργία και είναι σε άριστη κατάσταση». Ο 26χρονος από την Αμαλιάδα αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με το νεφρό του και οι γιατροί του νοσοκομείου γνώριζαν το ιστορικό του από παλιά.
«Γνωρίζαμε το πρόβλημα και τον παρακολουθούσαμε απ’ όταν εκδηλώθηκε η ασθένεια προ δεκαετίας, αφού εμείς του είχαμε κάνει και τη βιοψία. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια το παλικάρι έκανε αιμοκάθαρση» σημείωσε ο κ. Γούμενος, ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες στην Πάτρα είναι σπάνιο φαινόμενο: «Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις γίνονται κυρίως από εγκεφαλικά νεκρά άτομα που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η προηγούμενη φορά που έγινε από ζωντανό δότη ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν μια γυναίκα είχε πάρει την απόφαση να δωρίσει το ένα της νεφρό στον άνδρα της που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. Σήμερα και οι δυο τους είναι μια χαρά στην υγεία τους».
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ