Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Τα μηνύματα που κρύβει το πρώτο πορτρέτο του Καρόλου

Τα κρυμμένα μηνύματα στο αμφιλεγόμενο -μέχρι ανατριχιαστικό- πρώτο πορτρέτο...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Δεν ισχύει ότι πούλησα το σπίτι στην Κινέτα»

Επίσημη διάψευση από τη Ζωζώ Σαπουντζάκη για την πώληση...

«Στην άκρη της Γης» με την υπέροχη φωνή της Θωμάης Απέργη

Η Θωμαή Απέργη κάνει δυναμική δισκογραφική επιστροφή και ταξιδεύει...

Θλιμμένη πριγκίπισσα Σίσσυ η Γκερέκου

Τη θλιμμένη πριγκίπισσα Σίσσυ θα ενσαρκώσει η Αντζελα Γκερέκου...

Δίκη «ξέπλυμα» για το Μάτι

Ελεύθεροι με εξαγοράσιμες ποινές οι μόλις έξι κατηγορούμενοι που κηρύχθηκαν ένοχοι για την πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους

Με ποινές… χάδι και μάλιστα εξαγοράσιμες, ελεύθεροι έφυγαν χθες από την αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας οι μόλις έξι κατηγορούμενοι που κηρύχτηκαν ένοχοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα.

Επειτα από μαραθώνια αποδεικτική διαδικασία τα μέλη του δικαστηρίου «είδαν» ενοχή για την ανείπωτη τραγωδία μόνο για έξι από τους 21 του εδωλίου, στους οποίους επέβαλαν τελικές ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη και μάλιστα εξαγοράσιμες έναντι ποσού ύψους περίπου 40.000 ευρώ για τον καθένα. Αντίθετα οι υπόλοιποι 15 από τους κατηγορουμένους κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι από κάθε κατηγορία!

mati300442

Συγκεκριμένα, με την απόφαση που εκφώνησε χθες το δικαστήριο, περίπου έξι χρόνια μετά την τραγωδία, ένοχοι κατά περίσταση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κρίθηκαν οι: Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Χαράλαμπος Χιώνης, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος του Νταού Πεντέλης, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρία έτη έως 111 έτη, με εκτιτέα, ωστόσο, μόλις τα πέντε έτη, ποινή που εν τέλει επιβλήθηκε στους πέντε πρώτους καταδικασθέντες. Αντίθετα, στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Μάλιστα, στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το δικαστήριο αναγνώρισε και το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου!

mati300443

Αντίθετα, με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αθωώθηκαν από κάθε κατηγορία τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθωώθηκε ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης, καθώς και οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Σχολιάζοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου νομικοί παραστάτες των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο Μάτι έκαναν λόγο για πρόκληση, καθώς, όπως έλεγαν, για την εκατόμβη των νεκρών τον Ιούλιο του 2018 στην ανατολική Αττική ποινικές ευθύνες έχουν μόλις πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και κανείς κατηγορούμενος από την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτική Προστασία. Μάλιστα, όπως παρατηρούσαν οι δικηγόροι, το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή για μόλις έξι κατηγορουμένους, ενώ ο εισαγγελέας με την αγόρευσή του είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι εννέα συνολικά κατηγορούμενοι. Η απόφαση προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, που είχαν φτάσει από νωρίς στη δικαστική αίθουσα για να την ακούσουν.

mati300441

Μάλιστα, χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα ζήτησε να επισπευσθεί η καθαρογραφή της απόφασης που εξέδωσε το δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής όλων των αδικημάτων και να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και σύμφωνα με τη νομοθεσία, στα οχτώ χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες, εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες.

Ετσι, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή να παραγραφούν όλα τα αδικήματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Κλάπα προτίθεται να ζητήσει την απαλλαγή της προέδρου της δίκης για το Μάτι από κάθε άλλη υπηρεσιακή της υποχρέωση για τον μήνα Μάιο, ώστε να μπορέσει να γράψει το σκεπτικό της απόφασης που εκδόθηκε χθες για τη φονική πυρκαγιά. Παράλληλα, η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως και θα αποφασίσει εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά της απόφασης όσον αφορά τις αθωώσεις των 15 κατηγορουμένων.

Ξεχείλισε η οργή των συγγενών

Στο άκουσμα της απόφασης η οργή των συγγενών των θυμάτων που όλους αυτούς τους μήνες ανέμεναν με αγωνία να αποδοθεί δικαιοσύνη ξεχείλισε. «Ντροπή σας, ξεφτίλες. Για εσάς είμαστε ένα πλημμέλημα! Παιδιά δεν έχετε; Ντροπή σας» φώναζαν προς τα μέλη του δικαστηρίου σε κάθε στάδιο εκφώνησης της απόφασης. Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη, που συγγενής θύματος της φονικής πυρκαγιάς πέταξε καρέκλα στους κατηγορουμένους, οι οποίοι κυριολεκτικά φυγαδεύτηκαν από άλλη πόρτα της δικαστικής αίθουσας. Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μέσα στο δικαστήριο αμέσως ακινητοποίησαν τον άνδρα, ο οποίος, σε ανάρτηση που έκανε αργότερα μέσα από το αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκε, ανέφερε: «Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη».

mati30044

«Μόνοι σας έπρεπε να ζητήσετε να πάτε φυλακή» φώναζαν οι συγγενείς στους κατηγορουμένους, ενώ όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη κάποιοι είπαν: «Ντροπή, να κάνουμε και έρανο να μαζέψουμε τα χρήματα και να τα δώσουν με δόσεις». Πολλοί, μάλιστα, μη μπορώντας να πιστέψουν τις ποινές-χάδι που επέβαλε το δικαστήριο, ξεσπούσαν σε γοερά κλάματα. Σοκαρισμένος από τη δικαστική απόφαση, ο Αρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε στη φονική φωτιά τη μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του, είπε στους δημοσιογράφους: «Ολη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που επιδείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα (…). Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έρανος στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρώων πυροσβεστών, που ταλαιπωρήθηκαν τόσο αυτές τις ημέρες στο δικαστήριο» ανέφερε ο κ. Χερουβίμ μη μπορώντας να πιστέψει πως οι κατηγορούμενοι έφυγαν από το δικαστήριο με εξαγοράσιμες ποινές.

«Από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα έχει γίνει ρεσιτάλ συγκάλυψης, το πώς φθάσαμε σε πλημμέλημα, το τι έχουν αποκρύψει, από τη δικογραφία, το πώς επελέγη η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνα τους εξοργιστικά. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με αυτή τη δίκη γίνονται δεκάδες άλλες δίκες για το ίδιο αντικείμενο που έχουν αναβληθεί και όχι τυχαία φυσικά» είπε ακόμη ο κ. Χερουβείμ, για να αναφερθεί στη συνέχεια στην πρόσφατη καταδίκη (από άλλο δικαστήριο) του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη για ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής. «Περιμέναμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της δίκης, αυτό το τρομερό αποτέλεσμα.

Μία δίκη, την περασμένη Παρασκευή, τους ξέφυγε, καταδικάστηκε ο διοικητής του ΕΣΚΕ ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα, αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη. Εδώ αυτό δεν ακούστηκε. Αποδεχθήκαμε τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του ΕΣΚΕ. Απίστευτη ελληνική Δικαιοσύνη» σχολίασε ο ίδιος εμφανώς απογοητευμένος.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Με χιούμορ απάντησε ο Κουτσόπουλος στις φήμες για χωρισμό από τη Μιχαλοπούλου

Ποιος χώρισε; Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος πάντως όχι. Παρά τις...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Πού θα είναι του χρόνου η Τατιάνα Στεφανίδου;

Η ψυχαγωγία «έφαγε» την ενημέρωση στον Alpha. Οριστικό τέλος...

Έλιωσε ο πάγος για Γκρέυ και Ηλιάδη

Επρεπε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να μιλήσουν...

Ο Λύρας και ο «άσχημος» Αυγουστίδης

Την παράσταση «Ο άσχημος» με τον Ορφέα Αυγουστίδη και...

«Δράκος» στα στενά της Σακελλαροπούλου – Η επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε 19χρονη!

Σοκ, ανατριχίλα και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη που...