Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο… Μίκυ, η Μίνι και τα αγάλματα της Ερμού

Οι επαγγελματίες (των δρόμων) που αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην

Ολες αυτές τις ημέρες βγαίνουν στον δρόμο, πιάνουν το πόστο τους (περίπου το ίδιο κάθε φορά) και ως εναλλακτικοί πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, προσπαθούν να μεταφέρουν το πνεύμα των γιορτών στους περαστικούς, με την ελπίδα τελικά να βγει ικανοποιητικό το… εορταστικό μεροκάματο. Δεν έβαλαν την κλασική άσπρη – κόκκινη στολή του Αϊ-Βασίλη, αλλά κάτι πιο πρωτότυπο, οτιδήποτε μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που διασχίζουν τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας. Ηρωες κόμικς, λατερνατζήδες και καλλιτέχνες του δρόμου γίνονται «ένα» με τους μικροπωλητές και καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου σπεύδουν να δώσουν περισσότερη ζωή στην καρδιά της πρωτεύουσας, ποντάροντας στο κέφι και στην ευαισθησία των περαστικών.

Περιπλανιούνται

Η «Espresso» γνώρισε και συστήνει στους αναγνώστες της τους επαγγελματίες του δρόμου, οι οποίοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή περιπλανώνται στο κέντρο ψυχαγωγώντας τον κόσμο ή κρυμμένοι πίσω από τους πάγκους τους αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Τι και αν ορισμένοι φορούν λαμπερές στολές, οι ιστορίες τους είναι… γλυκόπικρες! Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά, αλλά επιμένουν να διατηρούν το χαμόγελό τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που από επιλογή φορούν το «κοστούμι» του διασκεδαστή και περνούν ώρες ατέλειωτες έξω, προσφέροντας με τον τρόπο τους χαρά. 

Τα δύο «ζωντανά αγάλματα» και οι περιπέτειες με την… αστυνομία
423rq34rt 4
Η 30χρονη Κάρμεν από την Ισπανία και ο 29χρονος Κώστας από τη Δράμα στέκονται ακίνητοι για ώρες στον πεζόδρομο της Ερμού, στο ύψος της Καπνικαρέας, και ποζάρουν σαν αγάλματα ή «ζωντανά αγάλματα», όπως τους αποκαλούν, αν και οι ίδιοι προτιμούν τον όρο «street performers» (καλλιτέχνες δρόμου). Οι περαστικοί σταματούν μπροστά τους και «παγώνουν» και οι ίδιοι ενώ τους παρατηρούν, δημιουργώντας έναν ανθρώπινο κλοιό γύρω τους. 

Η γνωριμία στη Σαντορίνη

Οι δύο νεαροί γνωρίστηκαν πριν από μερικά χρόνια στη Σαντορίνη και έκτοτε έχουν γίνει καλοί φίλοι. Καθισμένος στο «αόρατο» βάθρο του, ο 29χρονος Κώστας μοιάζει να αιωρείται! Η ικανότητά του να… αψηφά τον νόμο της βαρύτητας σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από μικρούς και μεγάλους και πολλοί προσπαθούν για ώρα να λύσουν τον γρίφο, ψιθυρίζοντας μεταξύ τους. «Είναι η μαγεία των Χριστουγέννων!» απαντά η Κάρμεν και αρνείται να αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό! Οπως λέει, «είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε τους περαστικούς να σταματούν και να μας κοιτάζουν. Ολοι τους είναι ευγενικοί και δεν έχουμε δεχτεί ποτέ ενοχλήσεις».

Αναφερόμενη στις δυσκολίες του «επαγγέλματος», προσθέτει: «Είναι δύσκολο να μένεις πολλές ώρες ακίνητος στο κρύο ή στη βροχή. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η Αστυνομία! Στο εξωτερικό οι καλλιτέχνες του δρόμου συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και τις ώρες που σκοπεύουν να μείνουν στον δρόμο και δεν τους ενοχλεί κανείς. Εδώ πρέπει να πηγαίνουμε συνεχώς πάνω – κάτω και να αλλάζουμε θέση, γιατί μας διώχνουν». Η 30χρονη performer, όταν δεν δίνει παραστάσεις, φτιάχνει και πουλάει χειροποίητα κοσμήματα.

Ο φίλος της παρακολουθεί όλη την ώρα ανέκφραστος. Ωστόσο κάποια στιγμή τα χαρακτηριστικά του προσώπου του «σπάνε» και μπαίνει στην κουβέντα: «Η στάση αυτή πράγματι δεν είναι πολύ βολική!» λέει. Στην ερώτηση αν έχει άλλα όνειρα για το μέλλον και πώς αντιδρούν οι δικοί του, δεδομένου ότι έχει επιλέξει ζωή νομάδος, καθώς ταξιδεύει συνέχεια, απαντά: «Εχουν συνηθίσει. Οσο για το “μετά”, δεν το σκέφτομαι. Οταν το είχα κάνει, έτσι κι αλλιώς άλλαξε»!

Μίκυ και Μίνι στην… ανεργία
423rq34rt 5
Ανηφορίζοντας προς το Σύνταγμα, το βλέμμα μας πέφτει πάνω στον Μίκυ και τη Μίνι! Μικροί και μεγάλοι πλησιάζουν τους ήρωες των παιδικών τους χρόνων, τους αγκαλιάζουν και ζητούν να βγουν μαζί τους φωτογραφία. Τον ρόλο του φωτογράφου αναλαμβάνει ο 36χρονος Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος σπεύδει να απαθανατίσει τη στιγμή με την Πολαρόιντ του, αντί πέντε ευρώ η πόζα! Υπάρχουν, όμως, και φορές που η τεχνολογία τον κερδίζει: «Ε, όπως καταλαβαίνεις, πολλοί τραβάνε φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα!» λέει στην «Espresso» ο 36χρονος, ο οποίος δούλευε επί 17 χρόνια στην οικοδομή και γι’ αυτόν είναι η πρώτη χρονιά που βγαίνει στον δρόμο: «”Οι άλλοι που το κάνουν είναι καλύτεροι;” σκέφτηκα. Οταν είσαι άνεργος και πρέπει να συντηρήσεις την οικογένειά σου, θα κάνεις τα πάντα»!
423rq34rt 6Κάνοντας ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, ο Μίκυ και η Μίνι βγάζουν τις τεράστιες μάσκες τους και αποκαλύπτονται. Τότε μπροστά στους μικρούς θαυμαστές τους εμφανίζονται δύο χαμογελαστοί νέοι. Ο Γιάννης, 27 ετών, και η Αννα, 21 ετών, είναι ξαδέρφια και δυσκολεύονται αμφότεροι να βρουν σταθερή δουλειά:

«Εδώ και έναν χρόνο ψάχνω, αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Αποφασίσαμε με τον Γιάννη να βγούμε στον δρόμο. Πρόκειται για διασκεδαστική απασχόληση που προσφέρει χαρά στα παιδιά και βγάζουμε και ένα μεροκάματο» λέει η 21χρονη, συμπληρώνοντας πως η δουλειά της έχει και τις δυσκολίες της. Με την άποψή της συμφωνεί ο ξάδερφός της, ο οποίος δούλευε ως ναυτικός, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι κι αυτός άνεργος: «Είμαστε στον δρόμο από τις 10.00 το πρωί ως τις 10.00 το βράδυ. Μας “τρώει” η ορθοστασία, άσε που τα καπέλα μας είναι πολύ βαριά! Εχει τύχει, επίσης, να μας κλοτσήσουν ή να μας τραβήξουν τα μαλλιά. Γενικά, όμως, ο κόσμος είναι χαρούμενος που μας βλέπει και τα μικρά παιδιά εντυπωσιάζονται».

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο!
423rq34rt 1
Σπρώχνοντας τη λατέρνα του περιπλανιέται στην Αθήνα και παίζει μουσική διασκεδάζοντας τους περαστικούς, οι οποίοι αγνοούν την ιστορία του. Οπως λέει ο 52χρονος Γιώργος, εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στα καράβια, ωστόσο όταν σταμάτησε να βρίσκει δουλειά αποφάσισε να «κουρδίσει» τη λατέρνα του πεθερού του και να βγει στον δρόμο: «Πριν από τέσσερα χρόνια έμεινα άνεργος. Επειδή δεν έβρισκα δουλειά, πήρα τη λατέρνα που κρατούσε ο πεθερός μου ως κειμήλιο και την έφτιαξα». Ο ίδιος είναι λατερνατζής τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες. Οπως προσθέτει, το μεροκάματο βγαίνει με δυσκολία και κάποιες φορές βάζει και από την τσέπη του χρήματα για τη συντήρηση της λατέρνας: «Πριν από λίγες μέρες πλήρωσα 20 ευρώ για να αλλάξω δύο χορδές που είχαν σπάσει. Τα χρήματα είναι λίγα, ο κόσμος δεν έχει να δώσει. Και οι τουρίστες που δεν ξέρουν τι είναι αυτό που βλέπουν βγάζουν μόνο φωτογραφίες. Ελπίζω τώρα στις γιορτές τα πράγματα να πάνε καλύτερα»!

Σαλέπι από 32χρονο οικοδόμο
423rq34rt 2
Στην Ερμού έχει το πόστο του και ο 32χρονος Ηλίας, ο οποίος κάνει τη δουλειά του σαλεπιτζή τις ημέρες των γιορτών. Η εικόνα του νεαρού πίσω από τον πάγκο με το αστραφτερό, χάλκινο γκιούμι (κανάτι) ξενίζει, αφού όσοι έχουν απομείνει σε αυτό το επάγγελμα συνήθως είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Το ίδιο και ο άνθρωπος που του δίδαξε τη δουλειά: «Για έναν χρόνο δούλευα για έναν ηλικιωμένο. Εγώ είμαι οικοδόμος. Οταν αποφάσισα να το κάνω, πλήρωσα 3.000 ευρώ για τον εξοπλισμό! Ο κόσμος αγοράζει σαλέπι, ειδικά με το κρύο, και αυτές τις μέρες είναι ακόμη καλύτερο το μεροκάματο» λέει ο 32χρονος, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πολλά χρόνια ακόμη το εν λόγω επάγγελμα. «Το καλύτερο θα ήταν να βρω μια μόνιμη απασχόληση. Αυτό που κάνω τώρα είναι τρεις μήνες δουλειά μόνο» λέει και δίνει ένα ποτήρι με το αχνιστό ρόφημα σε μια γυναίκα που περιμένει μπροστά από τον πάγκο.

Μαρία Μεϊμάρη
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...