Παγίδα με τον ΕΝΦΙΑ!

Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει ολόκληρο τον φόρο έφτασε στο σημείο να παρακάμψει τον νόμο με τις δόσεις

Στον ωμό εκβιασμό των φορολογουμένων καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει, εδώ και τώρα, ολόκληρο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητων (ΕΝΦΙΑ), πάρα το γεγονός ότι βάσει νόμου υπάρχει ακόμη το περιθώριο δόσεων! Η παγίδα έχει στηθεί για τους πολίτες που ζητούν φορολογική ενημερότητα, κυρίως επαγγελματίες, άλλα και για ορισμένα φυσικά πρόσωπά. Η Εφορία απαιτεί να προπληρωθούν εφάπαξ οι δόσεις που απομένουν για τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για επιστροφές φόρου, επιδοτήσεις επενδύσεων, πληρωμές προμηθευτών, επιχορηγήσεις οργανισμών κ.ά. Είναι εξάλλου απαραίτητη και για τη λήψη δάνειου από τράπεζα!

Το περίεργο όμως είναι ότι βάσει του νόμου η φορολογική ενημερότητα μπλοκάρεται μόνο όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Σε περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένων φόρων που δεν έχουν γίνει ακόμη χρέος (μη ληξιπρόθεσμες όφειλες) χορηγείται ενημερότητα ενός μηνός. Οι εφορίες όμως επικαλούνται άλλη ερμηνεία του νόμου, που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Υποστηρίζουν ότι προκειμένου να χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα θα πρέπει να πληρωθούν προκαταβολικά οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν (Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου), ανεξάρτητα από το ότι δεν έχουν ακόμη λήξει!

Πρόκειται για μια σκοπίμως διαστρεβλωμένη ερμηνεία του νόμου και οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ των εφοριών και του υπουργείου! Στο μεταξύ, επιχειρήσεις εκβιάζονται να πληρώσουν εφάπαξ το χαράτσι προκειμένου να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα που είναι απαραίτητη για να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο και να προχωρήσουν μια επένδυση που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο αναπτυξιακό νόμο, ώστε να στηρίξουν την επιχείρησή τους ή να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις κ.λπ. Οι εφορίες μπλοκάρουν και τις επιστροφές φόρου των φυσικών προσώπων κατάσχοντας -με τη μία- το σύνολο του ΕΝΦΙΑ ή οποία άλλη οφειλή υπάρχει προς στο Δημόσιο, ακόμη και αν ο πολίτης ρυθμίζει τα χρέη του με δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
* Ο φορολογούμενος να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 30 ευρώ ή αν έχει, να είναι ρυθμισμένες κατά νόμιμο τρόπο.
* Ο φορολογούμενος να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις τις οποίες υποχρεούται την τελευταία πενταετία, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ