Ημικρανίες τέλος, χάρη σε νέο σπρέι

Μειώνει την αίσθηση του πόνου μέχρι και 30 ημέρες

Πρωτοποριακό σπρέι που καταπολεμά την ημικρανία ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα ακόμη και για διάστημα ενός μήνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Οργανισμού Επεμβατικής Ακτινολογίας (SIR) στις ΗΠΑ. Βασίζεται στη χρήση του τοπικού αναισθητικού λιδοκαΐνη, το οποίο απελευθερώνεται πάνω στο σφηνοϋπερώιο γάγγλιο.

Πρόκειται για μέθοδο που δεν απαιτεί τη νάρκωση του ασθενούς. Εφαρμόζεται με τη χρήση ενός πολύ λεπτού καθετήρα, σε μέγεθος μακαρονιού, ο οποίος φέρει μικροκάμερα. Ετσι μπορεί ο γιατρός να το οδηγήσει στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, μέχρι να φτάσει στο γάγγλιο που βρίσκεται πίσω από το ιγμόρειο. Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι μειώνεται σημαντικά η αίσθηση του πόνου μέχρι και 30 ημέρες από τη χρήση του σπρέι.

Οπως ενημέρωσε τους συναδέλφους του ο επικεφαλής της έρευνας Κένεθ Μαντάτο από το Albany Medical Center της Νέας Υόρκης, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής το σπρέι έχει δοκιμαστεί σε μικρό αριθμό ασθενών, τα αποτελέσματα όμως κρίθηκαν «άκρως θετικά» δίνοντας το έναυσμα στους επιστήμονες να συνεχίσουν.

Αναισθητικό

Οι δοκιμές έγιναν σε ομάδα 112 ασθενών με μέσο όρο ηλικίας τα 45 χρόνια, οι οποίοι έπασχαν από ημικρανίες. Μετά την εφαρμογή του τοπικού αναισθητικού με τον καθετήρα κατέγραψαν τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Οι ασθενείς κλήθηκαν να περιγράψουν τον πόνο με αριθμητική κλίμακα από το 1 μέχρι το 10. Την πρώτη ημέρα ο πόνος μειώθηκε κατά μέσο όρο στο μισό, ενώ ύστερα από ένα μήνα ο πόνος είχε μειωθεί κατά 35%. Το 88% των ασθενών μάλιστα δήλωσε ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα μείωσε σημαντικά τη χρήση άλλων φαρμάκων για την καταπολέμηση της ημικρανίας.

«Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα» σχολίασε ο δρ Κένεθ Μαντάτο. Εσπευσε να προσθέσει ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να περάσει η έρευνα στο επόμενο επίπεδο και να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών. Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστωθεί αν το όφελος που κατέγραψαν μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ