Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

Aλλαγές στον δανεισμό των κομμάτων!

Τι διαμηνύει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή

Θέμα αλλαγής του ισχύοντος πλαισίου για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων ανοίγει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου ζητούν εκ νέου τα στοιχεία για τις δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
«Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος» αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Προσανατολιζόμαστε -στο πλαίσιο μιας συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για το καθεστώς των πολιτικών κομμάτων, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία- στη μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους» σημειώνει.

Πολλές ερωτήσεις

Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων απασχόλησε και την προηγούμενη βουλευτική περίοδο με αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών που ζητούσαν να διαβιβαστούν τα στοιχεία στη Βουλή. Η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις είχε επικαλεστεί το επιχειρηματικό τραπεζικό απόρρητο και δεν έστειλε ποτέ αυτά τα στοιχεία στη Βουλή.
Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, με την οποία ζητούσε στοιχεία για το αν χαρίστηκαν δάνεια στα ελληνικά κόμματα εξουσίας που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Στον βουλευτή απάντησε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης. «Στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα. Η παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων συνιστά κρούσμα διαφθοράς και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται ανυποχώρητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και παραπέμπει στην Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, η οποία εξετάζει με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κατ’ αποκλειστικότητα τις όποιες καταγγελίες για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με ποιες εγγυήσεις 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου (φωτό) για την είσπραξη των 250.000.000 ευρώ που πήραν ως δάνεια η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από Εθνική και Αγροτική Τράπεζα καθ’ ομολογίαν των αρχηγών των δύο κομμάτων.
Οι δύο βουλευτές το χαρακτηρίζουν «προκλητικό γεγονός», υπενθυμίζοντας: «Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων τύγχαναν μεγάλων προνομίων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απολάμβανε τις μετακινήσεις του με αυτοκίνητο αξίας 750.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Αντώνης Σαμαράς, κατεδέχετο ως πρωθυπουργός να εισπράττει επίδομα κίνησης 170 ευρώ για κάθε μέρα παρουσίας του στο εξωτερικό».

Στο κείμενό τους καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιο είναι το ακριβές ποσό που χρωστούν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και σε ποιες τράπεζες, με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν τα παραπάνω ποσά και με ποιον τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να διεκδικήσει την πλήρη εξόφλησή τους.
Παράλληλα θέτουν θέμα δήμευσης των περιουσιών του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου ώστε να μη χρεωθούν οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες την κακοδιαχείριση των αρχηγών των κομμάτων της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...