Χαμός με Κατρούγκαλο

Το δημοσίευμα για την «προμήθεια» και η απάντηση του υπουργού

Το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας («Βήμα») έφερε σε ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς τον εμφανίζει να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους έπαιρνε προμήθεια 12% επί των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης!

Οπως ήταν φυσικό, το κυριακάτικο δημοσίευμα προκάλεσε ταραχή στην κυβέρνηση, αμέτρητες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και την απάντηση του υπουργού που παραχώρησε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τον νόμο, αν ένας δημόσιος υπάλληλος απολυθεί και επαναπροσληφθεί, θα λάβει το 25% του μισθού του για τρία ολόκληρα χρόνια. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Κατρούγκαλος είχε κάνει ιδιωτικά συμφωνητικά με τουλάχιστον 300 απολυμένους του Δημοσίου.

Σε αυτά δηλώνεται ότι σε περίπτωση που πάρουν αποζημιώσεις ή διοριστούν στο Δημόσιο, τότε εκείνος θα δικαιούται ως δικηγορική αμοιβή το 12% των χρημάτων. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά υπογράφονται τις ημέρες που ο κ. Κατρούγκαλος μπαίνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλαδή ως υπουργός που θα αναλάβει να χειριστεί τους απολυμένους και τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους του Δημοσίου.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 26 και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών από υπαλλήλους που έχουν απολυθεί από το Δημόσιο ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να έχουν την εγκυρότητα επίσημου φορέα κατατίθενται σε ΔΟΥ και δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Με βάση αυτά, αριθμός υπαλλήλων εμφανίζεται να υπογράφει μια σύμβαση με τον δικηγόρο Γιώργο Κατρούγκαλο και την εταιρία δικηγόρων που εκπροσωπεί προκειμένου να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους.

Από τη στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε υπουργός η δικηγορική ιδιότητά του ανεστάλη αυτομάτως. Και μάλιστα στις 27 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε σε διάλυση της δικηγορικής εταιρίας του. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε φροντίσει να μη χάσει τα δικαιώματα που έχει κατοχυρώσει και να τα διεκδικήσει όταν επιστρέψει στη δικηγορία (αυτό θα γίνει αυτοδικαίως όταν και για οποιοδήποτε λόγο πάψει η υπουργική ιδιότητά του). Και αυτό διότι, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, όπως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο των ιδιωτικών συμφωνητικών, «σε περίπτωση λύσης της δικηγορικής εταιρίας Παπακωνσταντίνου – Κατρούγκαλος – Χλέπας και Συνεργάτες στα δικαιώματά της ως προς οτιδήποτε αφορά την παρούσα υπεισέρχεται ο δικηγόρος Γιώργος Κατρούγκαλος».

Συκοφαντίες

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι πρόκειται για συκοφαντία, προβοκάτσια και πλαστογραφία και πρόσθεσε: «Αν είχα κάνει το συμφωνητικό, θα έπρεπε όχι μόνο να παραιτηθώ, αλλά να φύγω από τη χώρα ή να αυτοκτονήσω». «Το δημοσίευμα είναι υπόδειγμα κιτρινισμού και μαύρου ψέματος» σημείωσε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος που αξιώνει από την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει 10.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσει στο ΚΕΘΕΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Μαξίμου: Επαρκείς οι εξηγήσεις

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ μόλις έλαβε γνώση του δημοσιεύματος τηλεφώνησε στον Γιώργο Κατρούγκαλο και του ζήτησε εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως το δημοσίευμα είναι πλαστό. Κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου κρίνονται επαρκείς και δεν τίθεται θέμα αποπομπής του. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Τσίπρα να αποπέμψει τον κ. Κατρούγκαλο από την κυβέρνηση. Στο ίδιο κλίμα και οι αντιδράσεις από Ν.Δ. και άλλα κόμματα.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ