Η Βέρμαχτ πάλι στην Αθήνα

Η «κατάληψη» από Γερμανούς κατακτητές της πλατείας Κοτζιά για τα γυρίσματα του «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανουσάκη

Οι Γερμανοί ήρθαν ξανά στην Αθήνα και οι μνήμες επέστρεψαν! Ηλικιωμένοι με δάκρυα στα μάτια παρακολούθησαν πριν από μερικές μέρες αποσβολωμένοι στρατιώτες της Βέρμαχτ να κατεβαίνουν από στρατιωτικά αυτοκίνητα και να «καταλαμβάνουν» την πλατεία Κοτζιά. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι της παραγωγής της νέας ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη τους ενημέρωσαν για το τι ακριβώς συνέβαινε, ηρέμησαν και συνέχισαν να παρακολουθούν.
fgwgw4tgw5tg 2
Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, η καρδιά της πρωτεύουσας γέμισε με Γερμανούς κατακτητές, αφού πραγματοποιήθηκαν λήψεις για το «Ουζερί Τσιτσάνης», το οποίο θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από τη Feelgood. Η πλατεία Κοτζιά επιλέχτηκε μαζί με αντίστοιχα μέρη σε Θεσσαλονίκη και Τρίπολη, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της 3D τεχνικής να «ζωντανέψουν» ξανά την πλατεία Ελευθερίας της συμπρωτεύουσας, όπως ήταν το 1942. 

fgwgw4tgw5tg 4Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, στο συγκεκριμένο μέρος ανακοίνωσαν οι Γερμανοί όταν κατέλαβαν την πόλη τα μέτρα που θα ίσχυαν από εκείνη τη μέρα και στο εξής, ενώ εκεί έγινε και η πρώτη συγκέντρωση των Εβραίων.

Για ευνόητους λόγους -κυρίως πρακτικούς- η παραγωγή είχε αποκλείσει ένα κομμάτι της Κοτζιά τοποθετώντας κορδέλες, ωστόσο οι περαστικοί κάθε ηλικίας δεν μπορούσαν να μη σταματήσουν ρωτώντας έκπληκτοι τι συνέβαινε. Οι γηραιότεροι ήταν εκείνοι που προβληματίστηκαν από τις εικόνες που αντίκρισαν, μάλιστα δεν μπορούσε κανείς να μην προσέξει μια σκοτεινιά στο βλέμμα τους. Η Μαρία Μανουσάκη, σύζυγος του σκηνοθέτη και «ψυχή» της παραγωγής, ανέλαβε τις διευκρινίσεις. Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνουν τα αντίστοιχα γυρίσματα της πλατείας στη Νύμφη του Θερμαϊκού.

Ερωτική ιστορία 

Η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ακολουθεί τη ζωή του συνθέτη κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα περιγράφει την ερωτική ιστορία ενός χριστιανού και μιας Εβραίας. Τον ρόλο του Τσιτσάνη κρατάει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ενώ πρωταγωνιστούν επίσης οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Πέτρος Ξεκούκης, Βασιλική Τρουφάκου κ.ά.

Τεριάννα Παππά 

Σκηνές από τα γυρίσματα στην πλατεία Κοτζιά της νέας ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη:

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ