Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Μίλησε η Παναγία στη Βίκυ Μοσχολιού

Η αδερφή της Μοσχολιού Αθηνά ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για το τέλος της και για άγνωστες στιγμές της ερμηνεύτριας

4re45tgwe 1Το όραμα της Παναγίας Μαλεβής που είδε λίγο προτού «φύγει», το σπίτι στους Θρακομακεδόνες το οποίο είχε… άχτι γιατί δεν κατόρθωσε να ενώσει την οικογένειά της, η πρόθεση που είχε (και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει) να αποσυρθεί στο μοναστήρι όπου μόνασε και η μητέρα της Ελισάβετ, τα υπέρογκα νοσήλια που την έφεραν σε αδιέξοδο και οι κολλητές φιλενάδες της Χαρούλα Αλεξίου και Μαρινέλλα, που στάθηκαν δίπλα της «βράχοι» στα δύσκολα. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της Βίκυς Μοσχολιού, η αδερφή της Αθηνά ανοίγει την καρδιά της στην «Εspresso» και μιλάει για άγνωστες στιγμές της λατρεμένης ερμηνεύτριας, που σε όλη την πορεία της ζωής της διατηρούσε μία ιδιαίτερη σχέση με τον Θεό.

Η εικόνα

«Λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή η Βίκυ είδε όραμα μέσα στο νοσοκομείο την Παναγία τη Μαλεβή. Συνομιλούσε μέσα στον ύπνο της μαζί της. Ο αδερφός μου, που βρισκόταν συνεχώς κοντά της, σάστισε με όσα άκουσε. Οταν ξύπνησε, μας ζήτησε να της πάμε την εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής να προσκυνήσει. Πήγαμε ολόκληρο ταξίδι για να την πάρουμε. Και αφού την πήραμε και προσκύνησε, έπειτα από μερικά 24ωρα “έφυγε”».

Με αυτά τα συνταρακτικά λόγια η Αθηνά Μοσχολιού, αδερφή της μεγάλης ερμηνεύτριας Βίκυς Μοσχολιού, ανοίγει την καρδιά της στην «Espresso» και εκμυστηρεύεται άγνωστες 4re45tgwe 3στιγμές από τη ζωή της τραγουδίστριας που λατρεύτηκε από τον κόσμο, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της.

Στο ιδιόκτητο μοναστήρι της οικογένειας Μοσχολιού στην περιοχή Καβελάρης Μεγάρων τα πάντα θυμίζουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα. Ηταν για εκείνη το καταφύγιό της, καθώς περισσότερα από 50 χρόνια εκεί ήταν ηγουμένη η πολυαγαπημένη της μητέρα Ελισάβετ, αλλά και η θεία της. Μετά τον θάνατο της Βίκυς μάλιστα -προφανώς επηρεασμένος από το όραμα της κορυφαίας ερμηνεύτριας- και ο αδερφός της Νίκος έγινε δόκιμος μοναχός.

«Η Βίκυ δεν έχει φύγει από κοντά μας. Υπάρχουν στιγμές που πηγαίνω στο μνήμα όπου βρίσκονται τα οστά της και της… μιλάω. Είναι ζωντανή στη μνήμη μας. Ηταν επιθυμία της να μεταφέρουμε τα οστά της στο ίδιο μνήμα με τη μητέρα μας» αναφέρει η Αθηνά Μοσχολιού. Παράλληλα με τις αναμνήσεις της, ανοίγει και τα φωτογραφικά άλμπουμ που της είχε αφήσει εκείνη.

Γίνε καλά να μου τραγουδήσεις τον «Αλήτη»
4re45tgwe 4
Ανάμεσα στις επισκέψεις που δεχόταν καθημερινά η Μοσχολιού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της ήταν εκείνη του Νικήτα Κακλαμάνη. Εκείνος την έβλεπε καθημερινά, ενώ σε κάποιο επισκεπτήριό του τον ακολούθησε και ο Κώστας Καραμανλής (φωτό), ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός. Η Αθηνά Μοσχολιού θυμάται πως ο Καραμανλής ήταν βουρκωμένος και περιγράφει τον χαρακτηριστικό διάλογό τους στο δωμάτιο του νοσοκομείου: «Θέλω να γίνεις καλά και όταν θα βγεις, θα σου δώσω την καρέκλα μου να κάθεσαι κι εγώ θα είμαι απέναντί σου για να μου τραγουδάς τον “Αλήτη”» είπε στη Βίκυ. Εκείνη τον κοίταξε, χαμογέλασε και του απάντησε: «Το μόνο που σου ζητάω, πρωθυπουργέ, είναι να προσέχεις τους γέρους και να τους δίνεις δύναμη».

«Στην αρχή φοβόταν πολύ, στο τέλος αγκάλιασε τον θάνατο»
Η μάχη με τον καρκίνο, οι δύσκολες ώρες της, το μαράζι της μητέρας και ο μοναχός αδερφός

Με τη μητέρα της η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις, γι’ αυτό τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας πήγαινε στο μοναστήρι, προκειμένου να συζητάει μαζί της για ώρες. «Ηταν πολύ ευαίσθητος και καλός χαρακτήρας το Βικάκι. Της άρεσε το καλαμπούρι, είχε όμως πολλές φορές και τις μοναξιές της. Ηταν και πολύ θρησκευόμενη. 5rtfe54tyse5 1Αφού πολλές φορές μάς έλεγε: “Σιγά σιγά θα τα αφήσω όλα και θα εγκατασταθώ μόνιμα στο μοναστήρι μαζί με τη μαμά. Με ράσα ή χωρίς, εδώ θα καταλήξω” μου έλεγε» αναφέρει η αδερφή της Αθηνά και συνεχίζει: «Τα περισσότερα χρόνια το Πάσχα ερχόταν εδώ στο μοναστήρι και έψελνε».

Τη ρωτάμε για το σπίτι στους Θρακομακεδόνες και εκείνη μάς απαντά: «Ηθελε να το πουλήσει το σπίτι. Δεν το άντεχε. Εφτιαξε αυτό το παλάτι γιατί πίστευε ότι όταν θα παντρεύονταν οι κόρες της, θα έμεναν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι. Η Βίκυ ήταν ένα κουρασμένο πλάσμα, που λόγω δουλειάς δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε τα παιδιά της ούτε τα εγγόνια της ούτε εμάς. Με το σπίτι που έφτιαξε μετά κατάλαβε το λάθος της και το είχε… άχτι. Ηθελε να το πουλήσει και να έρθει να εγκατασταθεί στο μοναστήρι».

Η διάγνωση

Η διάγνωση των γιατρών για καρκίνο, αν και αρχικά την είχε φοβίσει, μετά δεν την απασχολούσε. Πίστευε ότι θα τον νικήσει.

«Η Βίκυ ήρθε μια μέρα και μας είπε ότι είχε καρκίνο. Η διάγνωση του γιατρού και η αναγγελία σε εκείνη σχεδόν τη γονάτισε. “Μέχρι εδώ είναι λοιπόν η ζωή μου, γιατρέ;” τον ρώτησε και εκείνος της απάντησε: “Οχι, Βίκυ, θα το πολεμήσουμε μαζί”. Στην αρχή φοβόταν τον θάνατο. Δεν τον ήθελε με τίποτα. Με τον καιρό όμως είχε μια καρτερία απίστευτη για εκείνον. Τον είχε αποδεχτεί. Τον περίμενε. Μόνη της ζήτησε τρεις φορές να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει από ιερέα του νοσοκομείου» θυμάται βουρκωμένη η αδερφή της Αθηνά, κοιτώντας και τις τελευταίες φωτογραφίες που είχαν βγάλει μαζί στο μοναστήρι.

«Δεν περίμενα ότι θα έχει τέτοια καρτερία για τον θάνατο. Ούτε κλάματα ούτε τίποτα. Είχε τις αισθήσεις της και τα λογικά της μέχρι την τελευταία στιγμή. Εφυγε σαν πουλί. Θυμάμαι ήταν ανήμερα της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο που πήγα στο νοσοκομείο να τη δω. Μιλήσαμε κανονικά και δώσαμε ραντεβού για να ξαναπάω έπειτα από δύο ημέρες. Ξημερώνοντας 16 Αυγούστου την επισκέφτηκε η μητέρα μας με τον αδερφό μου το πρωί, αλλά μόλις είχε πεθάνει» λέει σκουπίζοντας τα μάτια της.

Το όραμα

Η πίστη της αείμνηστης Βίκυς Μοσχολιού στα Θεία ήταν γνωστή. Ομως η αδερφή της Αθηνά σήμερα πρώτη φορά εκμυστηρεύεται το όραμα που είδε η αδερφή της καθηλωμένη στο κρεβάτι του πόνου. «Ηταν λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή. Οπως κοιμόταν, άρχισε να μιλάει με τα μάτια ανοιχτά στην Παναγία. “Μη στενοχωριέσαι, όλα τελειώνουν” της είπε και η Βίκυ ρώτησε: “Ποια είσαι εσύ;”. “Είμαι η Παναγία η Μαλεβή”. Στο δωμάτιο ήταν παρών ο αδερφός μου Νίκος. 5rtfe54tyse5 2“Δεν τη βλέπεις; Δίπλα σου είναι” του έλεγε επίμονα. Oταν συνήλθε, μας ζήτησε να της φέρουμε τη θαυματουργή εικόνα από το μοναστήρι, που βρισκόταν στην Αρκαδία. Ο αδερφός μου ταξίδεψε μέχρι εκεί. Και αφού την προσκύνησε, έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα, “έφυγε”».

«Η τελευταία της επιθυμία ήταν να τη διαβάσουν στο μοναστήρι»

Στα πέτρινα χρόνια της οικογένειας Μοσχολιού η Βίκυ μαζί με τη μάνα της προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την οικογένεια όρθια. Γι’ αυτό άλλωστε η αείμνηστη ηγουμένη Ελισάβετ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ τον θάνατο της κόρης της. «Η μάνα μου μπορεί να γέλαγε με τα εγγόνια της, όμως μέσα της έκλαιγε. Πονούσε για τον χαμό της Βίκυς. Δεν το ξεπέρασε ποτέ» λέει συγκινημένη η Αθηνά Μοσχολιού. «Ακόμα και στις προσευχές που έκανε έκλαιγε για εκείνη. Ηταν αχώριστες φιλενάδες. Η μόνη πραγματική φίλη της Βίκυς ήταν η μητέρα μας». Γι’ αυτό άλλωστε η ηγουμένη Ελισάβετ δεν αθέτησε την τελευταία επιθυμία του παιδιού της, που της είχε δώσει εντολή όταν πεθάνει να διαβαστεί στο μοναστήρι από εκείνη. «Ηταν επιθυμία της Βίκυς. Ηθελε να διαβαστεί εδώ. Αν και δεν επιτρεπόταν, θελήσαμε να κάνουμε πράξη την επιθυμία της. Την 5rtfe54tyse5 12πήραμε από το παρεκκλήσι όπου την είχαν για λαϊκό προσκύνημα, τη φέραμε στο μοναστήρι, τη διάβασε η ηγουμένη και μετά την ξαναπήγαμε» αποκαλύπτει πρώτη φορά σήμερα, δέκα χρόνια μετά τον θανάτο της σπουδαίας ερμηνεύτριας.

«Η Μαρινέλλα και η Αλεξίου δίπλα της»

Αν και η μεγάλη ερμηνεύτρια θεωρούνταν από τις πιο καλοπληρωμένες και με τεράστιο ρεπερτόριο στο ενεργητικό της, εντούτοις η πολύμηνη αρρώστια της και οι αλλεπάλληλες νοσηλείες κόστισαν σε εκείνη περισσότερα από 70.000 ευρώ. Οπως αναφέρει σήμερα η αδερφή της, ό,τι είχε στην άκρη τα έδωσε στα νοσοκομεία. Ωστόσο φύλακες άγγελοί της υπήρξαν δύο συνάδελφοί της, που καθημερινά βρίσκονταν στο προσκεφάλι της και της πρόσφεραν τα πάντα. «Η Μαρινέλλα και η Αλεξίου δεν έφυγαν λεπτό από δίπλα της. Περισσότερο και από εμάς που ήμασταν οικογένειά της. Πολλοί μπορεί να την επισκέφτηκαν, αλλά οι δύο αυτές συνάδελφοί της τής πρόσφεραν τη βοήθειά τους σε κάθε τομέα και τις ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας» λέει βουρκωμένη. Οταν ρωτάμε την Αθηνά Μοσχολιού για τον πρώην σύζυγο της Βίκυς, τον μεγάλο ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζο, μας απαντάει. «Την επισκέφτηκε όταν έκανε την εγχείρηση και μετά πήγε στην κηδεία. Ο Μίμης έχει φτιάξει άλλωστε εδώ και χρόνια τη δική του οικογένεια».

Νίκος Νικόλιζας

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...