Σας ευχαριστώ για το δώρο

Η επιστολή στον Ιερώνυμο από τον πρωθυπουργό για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Σάρκα και οστά φαίνεται πως παίρνει η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια… ομολογία πίστης έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την πρότασή του για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, η οποία θα βοηθήσει στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά την επιστολή του ως εξής: «Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς, αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας». Στη συνέχεια προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο την άμεση ενεργοποίηση της «επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Μεγάλο Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Επισήμανε παράλληλα ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τον πρωθυπουργό.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν τη δική σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά».

Μήνυμα συσπείρωσης

Οπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου στέλνει μήνυμα γενικής συσπείρωσης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των προκλήσεων «τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι» και προσθέτει ότι «δείχνει επίσης ότι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη, η έγνοια και η φροντίδα για τον άλλον, τον πλησίον».

Τέλος, ο πρωθυπουργός τού πρότεινε την άμεση ενεργοποίηση της «επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασής του. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εν μέσω των πιέσεων που ασκούνται στη χώρα τέτοιες κινήσεις «δίνουν ανάσα».

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ