Καινούργια σενάρια τρόμου

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη. Fed: Υψηλός βαθμός αβεβαιότητας και έξοδος υπό προϋποθέσεις

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλους τους οικονομικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, την οποία οι περισσότεροι θεωρούν σχεδόν βέβαιη.

Συγκεκριμένα, στις σχετικές διεργασίες φέρεται να πρωτοπορεί το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτή την περίπτωση θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Αντιθέτως για την Ελλάδα οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές, εκτιμούν οι ειδικοί του ΔΝΤ, σύμφωνα με το «Spiegel». Το περιοδικό κάνει λόγο για εμπιστευτικό non paper που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ».

To «Spiegel» υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ερευνήσει αυτό το σενάριο για την Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους τρεις Ελληνες θα πληρωνόταν με «πληθωριστικούς» τίτλους. Πρόκειται προφανώς για τους εργαζoμένους στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, υποστηρίζει το περιοδικό, ότι «τα IOUs είναι μόνο μια ενδιάμεση λύση για μερικές εβδομάδες, ίσως για δύο – τρεις μήνες.

»Γιατί δεν υποβοηθούν τον ήδη τραυματισμένο τραπεζικό τομέα της χώρας, αλλά αντιθέτως τον αποτελειώνουν. Μόλις κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τίτλοι οι Ελληνες θα ορμήσουν στις τράπεζες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις οικονομίες που έχουν σε ευρώ. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αποψίλωση των καταθέσεων, θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

Εκθεση-φωτιά

Σε έκθεσή της η Fed κάνει εκτιμήσεις για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο της χώρας από το ευρώ, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Οπως αναφέρει το εν λόγω έγγραφο, που θεωρεί ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε «αχαρτογράφητα νερά», αν υπάρξει αρνητική έκβαση στην ελληνική κρίση, ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος ή δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και ότι θα βρεθεί μια λύση.

Η πιο σημαντική ημερομηνία -σύμφωνα με τη Fed- είναι η 11η Μαΐου, καθώς την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ. Αν δεν καταφέρει να πληρώσει, οι αναλυτές της διστάζουν να προβλέψουν ποια θα είναι η σειρά των γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ