Επικίνδυνος ιός «χτυπά» μέσω SMS

Το κακόβουλο λογισμικό «εισβάλλει» σε κινητά και tablets και «αρπάζει» δεδομένα των κατόχων τους

Νέο κακόβουλο λογισμικό, που «αρπάζει» δεδομένα (από αρχεία έως και ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς), «εισβάλλει» σε κινητά τηλέφωνα και tablets χωρίς ο χρήστης να μπορεί να αντιληφθεί ότι παγιδεύεται η συσκευή του. Το λογισμικό έχει τη μορφή απλού SMS από εφαρμογή που ήδη έχει εγκατεστημένη ο χρήστης και προσφέρει δήθεν αναβάθμιση!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα παραπλανητικά μηνύματα αναφέρουν: «Δεν καταφέραμε να παραδώσουμε τη παραγγελία σας. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παράδοση της παραγγελίας ακολουθήστε τον σύνδεσμο hxxp://…». Η τεχνική αυτή για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω αποστολής μηνυμάτων κειμένου χαρακτηρίζεται ως «sms phishing» ή «smishing». Αφού ο χρήστης τσιμπήσει το δόλωμα και ανοίξει τον σύνδεσμο, προκαλεί αυτομάτως την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού που ξεκινά… αόρατη περιήγηση σε εγκατεστημένες εφαρμογές. Οταν ο χρήστης εκκινήσει λοιπόν εφαρμογές (τις οποίες έχει προγραμματιστεί το κακόβουλο λογισμικό να «υποδύεται»), εμφανίζει φόρμα εισαγωγής στοιχείων, πανομοιότυπη με εκείνη της πραγματικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να αποστέλλονται στους δράστες.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει το λογισμικό και τους τρόπους με τους οποίους ο χρήστης μπορεί να προστατεύσει τη συσκευή του από τον συγκεκριμένο ιό. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους (link) που λαμβάνουν από «αυτόκλητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (SMS), οι οποίοι ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες, να εγκαθιστούν μόνο εφαρμογές που διατίθενται στα επίσημα ηλεκτρονικά καταστήματα του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές, να ενημερώνουν τακτικά (updates) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, να έχουν πάντα στη συσκευή ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματός τους.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ