Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η κούπα γέμισε δάκρυα χαράς και απογοήτευσης

Οι ανθρώπινες στιγμές στον συναρπαστικό τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και το κοντράστ συναισθημάτων των αντιπάλων

Οι ανθρώπινες στιγμές στον συναρπαστικό τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και το κοντράστ συναισθημάτων των αντιπάλων

Από τον
Χάρη Δάντση

Ακόμη ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέρασε στην Ιστορία με μεγάλη θριαμβεύτρια την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος. Πέρα από τους πρωταγωνιστές, ελάχιστοι θα θυμούνται με το πέρασμα των χρόνων αγωνιστικές στιγμές από τα όσα έγιναν για έναν μήνα -από τις 10 Ιουνίου έως τη 10η Ιουλίου- στα γήπεδα της Γαλλίας. Από άποψη θεάματος, εξάλλου, ήταν ένα από τα χειρότερα τουρνουά. Βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας ωστόσο θα μείνει το προχθεσινό… μάθημα στο Σταντ ντε Φρανς. Διότι ήταν ένας τελικός έντονων συγκινήσεων, που υπενθύμισε τι πραγματικά (αφού το έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια) είναι το ποδόσφαιρο. Οπως ήταν λογικό, τα συναισθήματα στα δύο στρατόπεδα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού και τη νίκη (1-0) των… φιλοξενούμενων Πορτογάλων.

f3 271

Η συγκινητική στιγμή που ένας Γάλλος σπαράζει στο κλάμα για την ήττα της ομάδας-χώρας του και σπεύδει ένας πιτσιρικάς Πορτογάλος να τον παρηγορήσει κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι δυο τους μάλιστα είχαν θερμό τετ α τετ, με τον πικραμένο φίλαθλο να αγκαλιάζει στο τέλος τον μικρό, φιλώντας τον στο κεφάλι. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και εντός του γηπέδου, με τους μεν Γάλλους, ποδοσφαιριστές και φιλάθλους, να κλαίνε για την απώλεια του βαρύτιμου τροπαίου και τους δε Πορτογάλους να τους παρηγορούν, δακρύζοντας και αυτοί από χαρά. Αξέχαστο θα μείνει και το κλάμα του Κριστιάνο Ρονάλντο.

f4 182

 

Βγήκε η ένταση

Ο Πορτογάλος σταρ, μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, έβγαλε όλη την ένταση από την υπερπροσπάθεια, αφού υπενθυμίζεται ότι είχε αποχωρήσει τραυματίας (έχει υποστεί ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο και θα απουσιάσει από τα γήπεδα για τουλάχιστον έναν μήνα) και κλαίγοντας από τον αγωνιστικό χώρο.

Εξάλλου, οι συμπατριώτες τού ζητούσαν να δακρύσει ξανά, όπως στον (χαμένο) τελικό του 2004, όμως αυτήν τη φορά τα δάκρυα να είναι από τη χαρά – χαρακτηριστικός ήταν και ο τίτλος της εφημερίδας «Record». «Είναι κάτι που ήθελα πολύ καιρό τώρα, από το 2004, όπου είχαμε ηττηθεί από την Ελλάδα. Είχα ζητήσει από τον Θεό να μου δώσει άλλη μια ευκαιρία. Ο πορτογαλικός λαός το άξιζε, οι παίκτες μας το άξιζαν. Είναι μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της καριέρας μου» δήλωσε ο «CR7». Από την πλευρά του, ο σκληροτράχηλος μεσοαμυντικός Πέπε επεσήμανε: «Χύσαμε αίμα, ιδρώτα και δάκρυα για να τα καταφέρουμε. Γράψαμε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου».

Από το ορφανοτροφείο στην κορυφή του Euro

Οι κόποι πολλών ετών ανταμείφθηκαν για τον Εντερ προχθές στο Σταντ ντε Φρανς. Ο «χρυσός» σκόρερ της Πορτογαλίας, που δεν ήταν ποτέ αποδεκτός από τους οπαδούς της ομάδας, αποθεώνεται πλέον από τους συμπατριώτες του και όχι μόνο.f2 357«Ο Κριστιάνο μού είπε ότι θα βάλω το νικητήριο γκολ» παραδέχτηκε περιχαρής ο 28χρονος φορ, που γεννήθηκε στη Γουινέα-Μπισάου και μετανάστευσε -με την οικογένειά του- από πολύ μικρός στην Πορτογαλία. Ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. «Ηρθα στην Πορτογαλία σε ηλικία δύο ετών. Δεν μεγάλωσα με την οικογένειά μου αλλά σε ένα ορφανοτροφείο. Πέρασα δύσκολες στιγμές, αλλά το απόλαυσα» ανέφερε παλαιότερα ο Εντερ, ο οποίος δεν κρατά κακία σε κανέναν και συνεχίζει απτόητος να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο: να παίζει ποδόσφαιρο και να στέλνει δηλαδή την μπάλα στα δίχτυα. Γι’ αυτό και η Λιλ πριν [πό λίγες ημέρες πλήρωσε 4.500.000 ευρώ για να αποκτήσει τα πλήρη δικαιώματά του από τη Σουόνσι.

Απαρηγόρητος ήταν ένας φίλος της Γαλλίας μετά την ήττα από την Πορτογαλία και πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν. Ομως, ένας μικρός υποστηρικτής της Πορτογαλίας ήταν αυτός που τα κατάφερε, αρχικά δίνοντάς του το χέρι. Συγκινητική ήταν και η αντίδραση του Γάλλου, ο οποίος τον φίλησε στο κεφάλι.

f5 92  f6 98

Το ξέσπασμα του Φερνάντο στα ελληνικά!

Η Πορτογαλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος την οδήγησε στη γη της Επαγγελίας και ζει πανάξια από την Κυριακή το βράδυ τις δικές του μαγικές στιγμές. Ολη η Ευρώπη αποθεώνει την τακτική του. Η έκφραση «ομάδα του προπονητή» αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μία τέτοια είναι και αυτή της Πορτογαλίας, που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Η Πορτογαλία είναι ένα πραγματικό δείγμα ομάδας – προπονητή και φέρει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του τεράστιου Φερνάντο Σάντος. Δίκαια, λοιπόν, αποθεώνεται από όλη την Ευρώπη. Δέχεται τα συγχαρητήρια και την υπόκλιση εχθρών και φίλων.

Μάλιστα, ο άνθρωπος που λάτρεψε την Ελλάδα δεν ξέχασε να τη διαφημίσει ούτε στην πιο μεγάλη βραδιά της ζωής του. «Ευχαριστώ πολύ όλους τους Ελληνες. Είστε όλοι στην καρδιά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάντος μιλώντας ελληνικά, αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Ο τεράστιος Φερνάντο Σάντος έσπευσε να ευχαριστήσει τους Ελληνες μετά την κατάκτηση του Euro, αναγνωρίζοντας την αγάπη του ελληνικού λαού και των πολλών φίλων που απέκτησε στη χώρα μας. Λίγο νωρίτερα είχε γνωρίσει την αποθέωση των παικτών του. Στην πανηγυρική φιέστα της Πορτογαλίας έγινε μικρό παιδί, χορεύοντας και χοροπηδώντας! Η κατάκτηση του Euro 2016 τον έχει κάνει άλλο άνθρωπο, και αυτό φαινόταν από τους απίστευτους πανηγυρισμούς μετά την κούπα. Ο Πορτογάλος τεχνικός έκλεψε την παράσταση και στους πανηγυρισμούς στη φιέστα που είχε στηθεί στη Λισαβόνα, αφού άρπαξε ακόμα και το μικρόφωνο στην εξέδρα!

Αποθέωση και «ντρίμπλα» στον Γκιρτζίκη 

Την αποθέωση από όλη την Ελλάδα γνωρίζει εδώ και μέρες ο Φερνάντο Σάντος, ειδικά μετά την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Πορτογάλος τεχνικός, που δρέπει δάφνες ημίθεου στη χώρα του, γνωρίζει εκδηλώσεις λατρείας από ομάδες και παίκτες και στη… δεύτερη πατρίδα του!
Η ΠΑΕ ΑΕΚ, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο facebook έστειλε τα συγχαρητήριά της στον Φερνάντο Σάντος. «Εσύ μας τίμησες μιλώντας ελληνικά την ώρα του θριάμβου σου, εμείς σε συγχαίρουμε στα πορτογαλικά: «Θερμά συγχαρητήρια, Φερνάντο, το άξιζες» έγραψε η ΠΑΕ.
Ο Ιβάν Σαββίδης έστειλε προσωπικά επιστολή: «Αγαπητέ Φερνάντο, εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας του ΠΑΟΚ, στην οποία φυσικά ανήκεις, σε συγχαίρω θερμά για τον θρίαμβό σου. Σε συγχαίρω που οδήγησες τη χώρα σου με εντιμότητα, πίστη και αποτελεσματικότητα, και σε ευχαριστώ που περήφανα διατηρείς ισχυρή την ελληνική καρδιά σου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντέμης Νικολαΐδης , μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο facebook αποθέωσε τον άλλοτε προπονητή του, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Φερνάντο Σάντος το πήρε μόνος του». Αποθεωτικός είναι ο Μπρούνο Τσιρίλο, που δηλώνει: «Συναντηθήκαμε πριν από τρεις μήνες στην Αθήνα για να δούμε μαζί ένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος και μου είπε: “Θα το δεις Μπρούνο, θα πάω τελικό”. Κι έτσι έγινε! Ηταν πεπεισμένος ότι θα κάνει κάτι καλό, το διάβαζα στα μάτια του».
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος… έσταζε μέλι για τον πρώην προπονητή του σε ΑΕΚ και Εθνική ομάδα. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και σε έναν σπουδαίο άνθρωπο και εξαιρετικό προπονητή, τον Φερνάντο Σάντος. Τον είχα προπονητή πέντε χρόνια, στην ΑΕΚ και την Εθνική, και είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον» ανέφερε ο διεθνής άσος στο facebook. Τέλος, την αγκαλιά δεν την απέφυγε ο Σάντος από τον Γκιρτζίκη, απέφυγε όμως το φιλί που προκάλεσε θλίψη και απορία!

Οι Γάλλοι δεν μπορούν να το πιστέψουν

f9 27

Η απόλυτη απογοήτευση είναι το κύριο συναίσθημα που επικρατεί στη Γαλλία, δεδομένου ότι οι Γάλλοι φίλαθλοι είχαν ποντάρει πολλά στην Εθνική τους ομάδα. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων. «Ηταν ωραίο, ήταν λυπηρό, όμως τέλειωσε» ήταν ένας από τους χαρακτηριστικούς τίτλους με τους οποίους η γαλλική «Le Monde» περιέγραψε τον τελικό. Η «Libération» αφιερώνει πολλές σελίδες στην ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρέθεσε γεύμα στους παίκτες της Εθνικής ομάδας στο προεδρικό μέγαρο, «γεύμα παρηγοριάς» κατά πολλούς.

Από την άλλη, ο Ντιμίτρι Παγιέ δήλωσε και χθες ότι δεν είχε πρόθεση να χτυπήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο. «Ηθελα να κερδίσω την κατοχή της μπάλας και αν τον τραυμάτισα, έγινε χωρίς τη θέλησή μου» είπε χαρακτηριστικά το αστέρι της Γουέστ Χαμ.f8 18
Μέσα σε όλα τα δυσάρεστα υπήρξε και μια ευχάριστη είδηση για τους Γάλλους, μια και ο κόσμος

ψήφισε και ανέδειξε τον Αντουάν Γκριεζμάν MVP του Euro. Ο Γάλλος επιθετικός τερμάτισε στην πρώτη θέση των σκόρερ και παρά την ήττα στον τελικό κέρδισε και αυτό το βραβείο, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η UEFA. Αντίθετα, στην καλύτερη εντεκάδα του Euro δεν είναι το όνομα του Γκάρεθ Μπέιλ, όπως ανακοινώθηκε από την UEFA, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη!
Η καλύτερη εντεκάδα είναι: Ρουί Πατρίσιο (Πορτογαλία), Κίμιχ (Γερμανία), Πέπε (Πορτογαλία), Μπόατενγκ (Γερμανία), Γκερέιρο (Πορτογαλία), Κρόος (Γερμανία), Αλεν (Ουαλία), Ράμσεϊ (Ουαλία), Παγιέ (Γαλλία), Γκριεζμάν (Γαλλία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία).

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...